Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orkinos Çiftliğine Karşı Birlik Oldular

Belediye ve Çevre Koruma Derneği’nin 3 aydır yürüttüğü, "Orkinos Çiftliklerine Hayır" kampanyasına dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisi de katıldı. 10 bin imza toplandı.

Hürriyet Gazetesi
Orkinos Çiftliğine Karşı Birlik Oldular

Belediye ve Çevre Koruma Derneği’nin 3 aydır yürüttüğü, "Orkinos Çiftliklerine Hayır" kampanyasına dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisi de katıldı. 10 bin imza toplandı.

İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde, belediye ve Çevre Koruma Derneği’nin Temmuz ayından beri yürüttüğü, "Orkinos Balık Semirtme Çiftliklerine Hayır" kampanyasına dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace’in Rainbow Warrior (Gökyüzü Savaşçıları) gemisi de katıldı. Bine yakın Seferihisarlı çevreci ve yarımadadan gelen destekçiler, ellerinde meşalelerle teknelere binerek Greenpeace gemisini ziyarete gitti. Sığacık meydanda birlikte yapılan basın açıklamasında yükselen tek ses "Sığacık’a orkinos çiftliği kurdurmayacağız" oldu.

10 bin imza toplandı

Kampanyada toplanan 10 bin imza TBMM ve ilgili bakanlıklara gönderilmek üzere zarflara konuldu. Pazartesi akşam saatlerinde CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya ve bine yakın çevre dostu Seferihisar Sığacık’ta buluştu. Akşam saatlerinde Sığacık açıklarına demirleyen Greenpeace’in, Rainbow Warrior isimli gemisine teknelerle giden vatandaşlarla Greenpeace ekibi arasında büyük bir dostluk yaşandı. Teknelerden yükselen "Orkinos çiftliği istemiyoruz" seslerine Greenpeace üyeleri alkışlarla karşılık verdi.

Yanlış bilgilendirme

Daha sonra Sığacık Meydanı’nda ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Seferihisar Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya, yarımada ve koylarının bu tür çiftliklere uygun yerler olmadığını düşündüklerini belirterek, "Kapalı koy ve körfezlerde kültür balıkçılığının yaptığı azot ve görüntü kirliliği nedeniyle üretim durdurulmalı. Şirketlerin karlılığı sürekli kılma mücadelesi, halkın ucuz balık tüketiminin kaynağı gibi gösterilerek tüketici yanlış bilgilendirilmemeli. Diğer devletlerin kendi ülkelerinden uzak tuttuğu bu tip işletmecilik sonucunda ortaya çıkan çöplük, ülkemizde üretimde başarı olarak ortaya konulmamalı. Bu konuda topladığımız 10 bin imzayla, halkımızın istek ve temennilerini TBMM’ye ve ilgili bakanlıklara Ekim ayında teslim edeceğiz" dedi.

Sığacık'a koruma gerekli

Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "Akdeniz’in kurtarılması ve yüzyıllar önceki güzel, temiz ve canlılarıyla bir bütün haline dönmesi için uğraşıyoruz. Ne yazık ki endüstriyel çıkarlar elimizdeki en güzel kaynağı yok etme eşiğinde. Orkinoslar bunun en belirgin örneklerinden biri. Dünyada soyu tükenmekte olan türlerden biri arasına girmek üzere. Bu anlamda bütün dünyada çok ciddi bir hareket varken, Türkiye’de ne yazık ki çiftliğimizi oradan oraya mı taşıyalım, başka hangi koylara çiftlik kuralım hâlâ bunu tartışıyoruz. Sığacık şu anda Türkiye’nin en bakir kalmış en çok korunması gereken koylarından biri" diye konuştu.

Çevreci başkan desteği

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de Seferihisar’da orkinos çiftliği istemediklerini söyledi. Başkan Soyer, Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz günlerde orkinos ticaretinin sınırlandırılmasına dair bir karar aldığını hatırlatarak, "Bu çerçevede biz de harekete geçtik. Avrupa Birliği Çevre Komisyonu Başkanı Samaras’ı Seferihisar’a davet ettik. Kendisi Ekim ayında gelecek. Bize destek verdiğini burada kendisi de ifade edecek. Biz de Avrupa Birliği Komisyonu’nda konuşma talep ettik. Hakkımızı orada da arayacağız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/orkinos-ciftligine-karsi-birlik-oldular_72418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!