Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ormanda Tesis Yasası Meclis'ten Geçti

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan Orman Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Bun

Hürriyet
Ormanda Tesis Yasası Meclis'ten Geçti

b>TBMM Genel Kurulu’nda, AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan Orman Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Buna göre, orman alanları "kamu yararı ve zaruret olması" halinde 49 yıllığına kiraya verilebilecek ve üzerine tesis yapılabilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, Orman Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal maddeler yeniden düzenlenirken, CHP’liler, bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerini tam karşılamadığını ifade ederek, "kamu yararı ve zaruret" halinin geniş tutulmasını eleştirdiler.

CHP’li Gürol Ergin, buna Koç Üniversitesi’ni örnek göstererek, eğitim tesisi denilerek orman alanlarının yok edildiğini anlattı.

49 YILLIK İZİN

Bu yasaya göre, savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı ve katı atık bertaraf tesislerinin, sanatoryum, baraj, gölet ve mezarlıkların, devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere 49 yıl süreyle bedeli karşılında Çevre ve Orman Bakanlığı'nca izin verilebilecek.

Yasayla, orman yangınlarını söndürme çalışmalarına fiilen katılmış olanlardan ölenlerin yasal mirasçılarına, sakat kalanlara ve yaralananlara günün şartlarına göre tazminat ödenmesi de düzenlendi.

Orman yangınlarıyla mücadele nöbeti tutanlara da bu yasayla fazla çalışma ücreti ödenecek.

Bu yasaya göre, Orman Yasası suçlarına konu kaçak her türlü orman ürünleri ile bunların taşınmasında kullanılan canlı-cansız bütün nakil vasıtaları, suçun işlenmesinde kullanılan her nevi araç-gereç ve aletler kime ait olursa olsun idarece zapt olunarak mahkemelerce müsaderesine hükmolunacak.

Yasaya göre, Milli Parklar Yasasına tabi alanlar üzerinde bulunan yapı ve tesisler 29 yıla kadar kiraya verilebilecek. Kiracı her yıl, yıllık kira bedelinin yüzde 5’i tutarında bir ödemeyi, ağaçlandırma bedeli olarak sözleşme süresince kira ödeme dönemlerinde Çevre ve Orman bakanlığının ilgili hesabına yatırılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ormanda-tesis-yasasi-meclisten-gecti_13482.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!