Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Ormanlar ve Su Kaynakları Yok Edildi"

Tarım alanları ile su kaynakları yok edilen İstanbul, suyunu ve gıdasını başka illerden karşılayan bir kent oldu. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “İstanbul asalak şehir haline getirildi” dedi.

yapi.com.tr
"Ormanlar ve Su Kaynakları Yok Edildi"

AKP tarafından “Biz bu şehre ihanet ettik” itirafları yapılan İstanbul’da durum her geçen gün daha da kötüleşiyor. Kaybedilen tarım arazileri, ormanları, yok edilen su kaynaklarıyla şehir yıldan yıla kendine yetemez hale getirildi. BirGün'den Demet Sargın'ın haberine göre; Prof. Dr. Doğanay Tolunay; mega projelere ve inşaata feda edilen İstanbul’un artık, suyunu Düzce, Adapazarı, Sakarya ve Trakya’dan, gıdasını ise yine Trakya ve Anadolu’dan karşılayan asalak bir şehir olduğunu söyledi.

Nüfusu giderek artan İstanbul, yeşil alanlarını da aynı ölçüde kaybediyor. TÜİK verilerine göre İstanbul’un 1970’te yaklaşık 4 milyon kadar olan nüfusu, 2000’de 11 milyonu, 2018’de ise 15 milyonu aştı. Böylece 40 yıllık bir dönemde İstanbul’un nüfusu 4’e katlanmış oldu.

“Önceleri kent içinde ve kent çeperinde tarım ve hayvancılık yapılır ve buralarda yetiştirilen ürünler İstanbulluların kullanımına sunulurken bu durum tarım alanlarının yerleşim alanlarına dönüşmesiyle değişmeye başladı” diyen İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, son 18 yılda ekilmekten vazgeçilen ve yapılaşmayla yok edilen tarım alanının toplamda 21 bin hektar olduğunu ifade etti.

21 bin hektar kaybedildi
Verilerle kaybedilen yeşil alanlardan bahseden Tolunay şöyle konuştu: “İstanbul Çevre Durum Raporu’na göre 1990 yılında 176 bin hektar kadar olan ekilebilir tarım alanları, meyve bahçeleri ve mera alanları 2012 yılında 161 bin hektara gerilemiştir. Aynı dönemde orman, funda, kumul gibi doğal alanlar da 27 bin hektar azalmıştır. Buna karşılık yerleşim, gölet ve diğer yapay alanlar ise 42 bin hektar kadar artmıştır. Bu verileri TÜİK’in ekilebilir tarım alanı verileri de desteklemekte olup, 2000 yılında 94 bin hektar kadar olan tarım alanı 2018’de 73 bin hektar olarak belirlenmiştir.”

Durumun bu noktaya gelmesindeki en büyük pay mega projelerin. Bu projeler için Kuzey Ormanları’nda yaşanan talan, adeta kentin nefesini kesti. Tolunay, “Sadece İstanbul Havaalanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile 9 bin hektara yakın bir orman alanı orman vasfını kaybetmiştir” bu durumu açıklıyor. “Planlanan Kanal İstanbul ise tarım ve orman alanlarının daha fazla azalmasına yol açacaktır” diyen Tolunay sözlerine şöyle devam etti: “Kanal İstanbul’un ÇED başvuru dosyasındaki verilere göre 8 bin hektar kadar bir tarım alanı, 750 hektar kadar orman alanı ve 650 hektar kadar bir mera alanı kaybedilecektir. Kanal İstanbul ayrıca İstanbul’un 20 günlük su ihtiyacını karşılayan Sazlıdere Barajı’nın tamamen kullanım dışı kalmasına da yol açacak. Ek olarak diğer mega projelerle birlikte Terkos Gölü’nün havza sınırlarının daralmasına da yol açarak bu gölde biriken su miktarını azaltacaktır.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ormanlar-ve-su-kaynaklari-yok-edildi_171689.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!