Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ostim'deki Patlamalar

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, ''Yaz gününde sel suyunda boğulmak, dolgu alanda denize gömülmek, denetimsiz işyerinde havaya uçmak kader değil, yapılan yanlışların doğal sonucudur'' dedi.

yapi.com.tr / AA
1 Ostim'deki Patlamalar

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, ''Yaz gününde sel suyunda boğulmak, dolgu alanda denize gömülmek, denetimsiz işyerinde havaya uçmak kader değil, yapılan yanlışların doğal sonucudur'' dedi.

Sarıaltun, yazılı açıklamasında, OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgelerindeki patlamalarda yaşamlarını yitirenler nedeniyle kamuoyunda işçi güvenliği, iş sağlığı, kaçak işçi ve işyeri, ruhsatlandırma ve denetim yetkisi gibi konuların tartışılmaya başlandığını belirtti.

Organize Sanayi Bölge yetkililerinin patlamalar ve can kayıpları için belediyeleri suçladığını ifade eden Sarıaltun, ''17 Ağustos 1999'da binlerce insanımızı depremle kaybedince, kentlerimizin her istediğimiz parçasının yapılaşmaya açılamayacağını acı bir şekilde anladık, anlatabildik. Deprem tartışmalarının sonucunda imar mevzuatında önemli değişiklikler oldu, ama kentlerimizde rant temelli yapılaşma anlayışında değişen bir şey olmadı'' dedi.

Ülkede planlama mevzuatı ve bunun yansıması olarak kentlerin planlanması ve yönetilmesinde yaşanan karmaşanın had safhada olduğunu kaydeden Sarıaltun, Organize Sanayi Bölgelerinin belediyelerden kopuk yönetilmesinin de doğru olmadığını belirtti. Bir sanayi bölgesinin kendi iştigal alanında maksimum fayda sağlamak adına, bunun için birlikte hareket ederek kendi aralarında ortak standartlarını belirleyebileceğini ifade eden Sarıaltun, şöyle dedi:

''Ancak, bir kentsel altyapının idaresi, kent içinde halkın ve çalışanların güvenliği, ulaşımı, kentle ilişkisi, ruhsatlandırılması, iştigal konularına göre yer alıp alamayacaklarının kararı ve idaresi kamu görevi gerektirir. Bu konuya ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek haklıdır. Teknik kamu kadrosu ile yapılabilecek görev ve denetim bugün için ancak, asli devlet memuru kadrosu ile çalışan belediye eli ile yapılabilir. Ancak bu şekilde tabandan tavana, teknik veya idari gerçek sorumlulara hesap sorulabilir.

Unutulmamalıdır, yaz gününde sel suyunda boğulmak, dolgu alanda denize gömülmek, denetimsiz işyerinde havaya uçmak kader değil, yapılan yanlışların doğal sonucudur. Bu nedenledir ki, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak, can kaybı beklemeden yetkililerimizi izlemekte olduğu planlama ve yönetim karmaşasından uzaklaşmaya, kamu yararlarına uygun davranmaya davet ediyoruz''.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/ostimdeki-patlamalar_85594.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Yaşanan olumsuzluklardan ders almamak ve sapla samanı karıştırmak gibi sakat anlayışımız var. Ortada bir felaket var hatta rezalet. Kimse üstüne almıyor, peki ölenler can değil mi, bu memleketin bir değeri değil mi? OSB oluşumu her yönden yanlıştır. Bunu söyleme nedenim var. Nerede kurulması gerektiği, burada yapılan imalatların yani ara malzemelerin ürün haline gelmesi için hangi güzergahları takip edeceği, ulaşım ve benzer üretim yakınlaşma olabilirlik çalışması var mı? Yok. Neden, çünkü paslanmazcı bir uçta, demirci değer OSB de, elektrikçi diğerinde, dökümcü başkasında. Peki bunların planlamasını, yerleşim ilişkilerini kim kurar? Şehir planlamacısı mı, belediye mi? Kritik bir soru var. Bugün neden Çin malları ülkemizde %85-89 ara üretim girdisi olarak kullanılmaktadır? Neden yerli malların maliyeti binlerce km öteden gelen mallarla rekabet edememektedir? Sorunun yanıtı önceki soruların içinde. Bugün organizasyon planlaması, mühendislik, mimari, şehir planlamasına "ucube" olarak bakanlar bu sorulara yanıt vermelidir. En kısa zamanda OSB ve sanayi siteleri işlev ve teknik yarar bakımından ele alınmalıdır. İsim değiştir, mekan değiştir ile işler düzelmez. Sanayiye emek harcamak, imalatın önemini anlamak gerekir. Eğer bu aşamaya gelinirse imalat keyifli bir duruma gelir. Yoksa dostlar alışverişte görsün, aç bir işletme, kapat bir işletme günler geçsin. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!