Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otele Dokuz Günde ÇED Raporu Verilmiş

Sayıştay raporlarında 'kaçak' olarak yapıldığı belirtilen Akvaryum Kompleksi'yle ilgili skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. Akvaryumun hemen yanında yapılan 305 yataklı otele 9 gün gibi kısa sürede jet hızıyla 'ÇED gerekli değildir' raporu verildiği ortaya çıktı.

yapı.com.tr
Otele Dokuz Günde ÇED Raporu Verilmiş

Nazım imar planları açısından 2014 Sayıştay Denetim Raporu’na göre kaçak yapıldığı belirlenen ve kira ödemesi yapılmadığı için belediyeyle icralık olan Florya Akvaryum Kompleksi projesiyle ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, kompleks içinde yer alan aynı şirkete ait Crowne Plaza Florya Oteli’ne otel inşaatı için jet hızıyla 'ÇED gerekli değildir' raporu verildiği belirlendi.

Florya Akvaryum Kompleksi’nin işletmecisi olan İstanbul Akvaryum Turizm ve Ticaret Limited şirketinin önce ofis ve bir bölümü otel olarak başlattığı inşaatı daha sonra tamamen otele çevirdiği belirlendi. Projede değişiklik yapılınca büyük bölümü tamamlanan inşaat için şirketin başvurusu üzerine İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 4 Mayıs 2015 günü, 383 yatak kapasiteli 305 odalı Crowne Plaza Otel Florya Oteli ile ilgili ÇED sürecini başlattığını ilan etti. İnşaat için hazırlanan ÇED raporunda, ofis olarak inşa edilen bölümlerin de odaya dönüştürüldüğü vurgulanarak şöyle deniliyor: “Aynı alan ilk önce 94 odalı otel ve ofislerden oluşan bir proje olarak tasarlandı. İnşaat başladı ve bir süre devam etti. Daha sonra ise 37 bin metrekarelik inşaat alanına sahip en fazla 10 metre yüksekliğinde tamamı 305 odalı otel projesine çevrildi. Bu nedenle ÇED raporu alınması gerekiyor.”



9 gün sonra onay çıktı

ÇED sürecinin başlatılmasından 9 gün sonra 13 Mayıs 2015 günü Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü proje için, "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı verildiğini duyurdu. O dönemde plan süreci dahi tamamlanmayan otele jet hızıyla verilen rapor, tartışma konusu oldu. Uzmanlar bu tür raporların en az bir ay sürdüğünü dile getiriyor. İnşaatın büyük oranda tamamlanması nedeniyle işlemin tamamen evrak tamamlama ve kağıt üzerinde yasallaştırma üzerine yapıldığını dile getiriyorlar.

"Kaçakları yasallaştırmak için plan değiştirildi"

Florya sahilinde Atatürk Deniz Köşkü ile İBB Sosyal Tesisler arasında kalan parseller için 2013 yılında başlayan ve bu ay tamamlanan plan değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı. Daha önce 'Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı' fonksiyonlu nazım imar planı 17.01.2014 tarihli değişiklikle 'Turizm Ticaret Alanı' fonksiyonuna dönüştürüldü. Böylece otelin de önü açılmış oldu. Plan değişikliği yapıldığında İstanbul Akvaryum ve yanındaki AVM bitmiş, otel inşaatına da başlanmıştı. Bakırköy Belediyesi plan değişikliğine itiraz etti ancak sonuç alamadı. Yakınında Atatürk Köşkü olmasına rağmen plan değişikliği yapılırken İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na da sorulmadı. Kurul, plan değişikliğinden 2 yıl sonra 20.08.2015 tarihinde Bakırköy Belediyesi’nin itirazını dikkate alarak, İBB’den acil olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapmasını, yüksekliğin 06.50 metreyi (2 kat) geçmemesini istedi. Otel–motel yapılması durumunda bu kısımların tek bağımsız bölüm olarak iskan edilmesi gerektiğinin altını çizen kurul, sahilde 2 noktadan 7 metreden az olmamak kaydıyla yaya yollarının düzenlenmesini, yeşil alana yaya erişiminin sağlanarak kamu kullanımına açılacak şekilde uygulama yapılmasını talep etti.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, değişikliğin yapıldığı parseldeki İstanbul Akvaryum, AVM ve Florya Crowne Plaza Otel’in kaçak yapıldığını ve değişikliğin bu binaları yasallaştırmak amacıyla yapıldığını söylemişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otele-dokuz-gunde-ced-raporu-verilmis_142808.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!