Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Oteller ve Toplu Taşımada Alınacak Önlemler

Makine Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Kurulu, pandemiye yönelik “Oteller ve Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler”i, kamuoyu ile paylaştı.

yapi.com.tr
Oteller ve Toplu Taşımada Alınacak Önlemler

Aralarında İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD’in de yer aldığı uzman dokuz kuruluşun ve Türk Tabipleri Birliği üyesi tabiplerin katılımı ile oluşturulan Makine Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Kurulu, pandemiye yönelik yeni çalışmalarından olan “Oteller ve Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler”i, basın açıklamasıyla duyurdu.

Sağlık yapılarından otel ve AVM’lere, askeri yapılardan spor tesislerine, eğitim tesislerinden konuta, endüstriyel tesislerden eğlence alanlarına kadar pek çok noktada hangi teknik önlemlerin alınması ve neler yapılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapan teknik kurul, ikinci açıklamasını “Otellerde Pandemi Tedbirleri ve Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri” üzerine yaptı. Coronavirüs salgınının dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeğini, mevcut eksiklik, yanlış bilgi ve uygulamaların giderilmesi ve sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturmaya yönelik bu çalışmaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İklimlendirme Teknik Kurulu, toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere tüm ilgililerce önerilerin eksiksiz olarak uygulanmasının büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Karayolu toplu taşıma araçlarında pandemi önlemleri
Taze hava kullanımı: Taze havanın doğal yollarla araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı veya iptal edilmelidir.

Termal konfor: Araç içi sıcaklığı şehir içi otobüslerde 26-28oC, şehirlerarası otobüslerde 24-26oC olarak ayarlanmalıdır.

Sürücü: Tüm otobüs sürücülerinin çalışma ve dinlenme süreleri yeni şartlara göre düzenlenmeli, şehirlerarası otobüs sürücülerinin daha sık molalarla hem dinlenmeleri hem de otobüsün kapıları açılarak temiz havayla havalanması sağlanmalıdır.

Doğru parça ve bakım: Araçiçi havalandırma ve iklimlendirme sisteminin fabrika çıkış ayarlarında olması sağlanmalıdır. Şehirlerarası ve turizm araçlarında her 45 günde bir, şehir içi toplu taşıma araçlarında her 30 günde bir filtre değişimi yapılmalıdır.

Yolcu sayısı: Şehiriçi toplu taşıma araçlarında en az 1 metre fiziksel mesafenin sağlanması ve ayakta yolcu için 1 kişi/m² kabulüyle belirtilen formüllerle hesaplama yapılmalıdır: Oturan Yolcu Sayısı: Kapasite değeri / 2 - Ayakta Yolcu Sayısı: Kapasite değeri / 8

Kademeli mesai: Çalışma saatlerinin kademeli mesai ile daha geniş bir zamana yayılmasıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında 1m fiziksel mesafeyi bozan yığılmalar önlenebilir.

Otellerde pandemi tedbirleri

A) Klima santralleri: Taze hava santralleri % 100 taze hava ile çalıştırılmaya devam edilecektir. % 100 taze havalı klima santralinde debi artırımı ihtiyacı söz konusu ise fan debisi arttırılacaktır. Karışım havalı klima santralleri ve çatı tipi paket klima cihazları % 100 taze havayla çalıştırılacaktır.

B) Klima santrallerinde veya genel amaçlı olarak kullanılan ısı geri kazanım üniteleri: Tamburlu tip ısı geri kazanım üniteleri, geri dönüş havası üzerinde bulunan virüslerin, tamburun çalışması sırasında egzoz ve taze hava aynı yüzeylerden geçtiği için taze havaya karışma riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Plakalı tip ısı geri kazanım ünitelerinde sızıntı riski çok düşüktür. Sızıntı kontrolü yapılmalıdır. Bataryalı tip ısı geri kazanım üniteleri, havanın karışma riski olmadığından kullanılabilirler.

C) Klima santrallerinin düzenlenmesi- Genel Kurallar: Klima santrali egzoz atış panjuru ile taze hava emiş panjuru arasında en az 10m mesafe olmalı ve/veya temiz ve kirli hava karışma riski olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Taze hava emiş kanalı ve taze hava panjuru gerekiyorsa %100 taze hava ile çalışabilecek şekilde revize edilmelidir.

D) Otel genel mekanlarında bulunan diğer cihaz ve sistemlere ait önlemler: Otellerde bulunan Fan-coil, VRV–VRF, ısı pompası, split klima iç üniteleri vb. gibi iç hava sirkülasyonu yapan cihazlar kullanılmayacak ya da tedbirler alınarak çalıştırılacaktır. HEPA Filtre kullanılarak, hava sirkülasyon yönleri kontrol edilerek, bulaş riski minimum seviyede tutulacak şekilde bu cihazlar kullanılabilir. İç ortam nem seviyesi % 40 ile % 60 aralığında tutulmalıdır. WC aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. WC’lerde negatif basınç sağlanmalıdır. WC'lere mümkün olduğunca egzoz havasının %80’i kadar taze hava verilmelidir. WC egzoz atışları kesinlikle taze hava emişine karışmamalıdır.

E) Otel yatak odaları: Otel Odalarında bireysel kullanım olduğu için fan coil-VRV-VRF /Isı pompası vb. iç ünite cihazları dezenfeksiyon işlemi yapılarak çalıştırılabilir.

F) Mutfaklar: Egzost debisinin % 80’i oranında taze hava takviyesi yapılmalıdır. Egzoz aspiratörü ile taze hava aspiratörü eş zamanlı çalıştırılacak şekilde önlem alınmalıdır. Mutfak klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalıdır. % 100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır.

G) Çamaşırhaneler: Çamaşırhane klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalıdır. % 100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır.

H) Asansörler: Asansörlerde taşınan insan sayıları azaltılmalıdır. 1 metrekareye 1 kişi olmak üzere kullanılmalıdır. Aile kullanımında ise bu sayı iki katına çıkarılabilir.

I) Sauna–hamam ve buhar odaları: Saunalar; 5 metrekare alana 1 kullanıcı olacak şekilde kullanılabilir. Buhar odaları ve Türk hamamları ise, sadece kullanıcıların bir aile olarak kullanmak istemesi ya da birlikte girmeyi kabul eden bir grup olarak kullanması durumunda 2,5 metrekareye 1 kişi esasına göre kullanılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/oteller-ve-toplu-tasimada-alinacak-onlemler_180622.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!