Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otomobillerle Birlikte Yollar da Elektrikleniyor

Dünyada ilk olarak İsveç'te yapımına başlanan elektrikli yollar sayesinde, elektrik motorlu taşıtların güç aldıkları pilleri şarj etmek için park halinde uzun süre beklemeye gerek kalmayacak ve daha uzak mesafelere erişilebilecek.

yapi.com.tr
Otomobillerle Birlikte Yollar da Elektrikleniyor

İsveç'te devlet destekli eRoadArlanda projesi ile karayolu üzerine döşenen iletken raylarla, pilden güç alan elektrik motorlu vasıtaların erişim mesafesi yetersizliği ve uzun şarj süresi sorunları ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Avrupa'nın en çevre dostu politikalarını yürüten ülkelerinden biri olan İsveç, Stockholm Havalimanı ile yakındaki lojistik merkezini birbirine elektrikli yolla bağlıyor. İlk etabı 5.8 milyon dolara mal olacak yatırımla, yol zemini yapısını bozmadan döşenen ve diğer trafik unsurları için güvenlik tehlikesi oluşturmayan elektrik hattıyla, sıfır egzoz emisyonunun yanında pil kapasitesinden kaynaklı erişim mesafesi kaygısı olmaksızın ulaşım altyapısı sağlanmış olacak.

Devlet destekli pilot projenin yüklenicilerinden Elways firması CEO'su Gunnar Asplund: "Elektrikli yollar, mevcut elektrikli araçlarda kullanılan büyük hacimleriyle çok yer kaplayan ve ağır pillerin kullanım gereksinimini ve dolayısıyla maliyetleri yarı yarıya azaltacak"

Hürriyet'te yer alan habere göre; 2030'a kadar fosil yakıtlı araçların kullanımının tamamen yasaklanmasını kararlaştıran İsveç, karayollarının elektriklendirilmesi için yaptırdığı ön araştırmada, elektrikli hatların direklerle havadan götürülmesi yerine yolun üstüne döşenmesinin hem kurulum maliyetlerini azalttığı, hem de yol ve çevresinin görüntüsünü bozmadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında başlayan testlerin 1 yıl sürmesi ve alınan sonuçlara göre daha uzun mesafelerde kullanımının yaygınlaşması için altyapı inşa çalışmalarına başlanması planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otomobillerle-birlikte-yollar-da-elektrikleniyor_165647.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!