Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ÖTV-KDV İndirimlerinde Son Günler, Hurda İndirimi için Gözler Hükümette

16 Mart tarihinde uygulamaya giren, 16 Haziran’da da kapsamı daraltılarak yeniden uzatılan bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indirimi, 30 Eylül’de sona eriyor. Maliye Bakanlığı, otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilya’daki vergi indirimleri için ‘etki ve sonuç analizi’ çalışması yaparak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunacak.

Radikal Gazetesi
1 ÖTV-KDV İndirimlerinde Son Günler, Hurda İndirimi için Gözler Hükümette

Otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyada 30 Eylül’de sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleri için gözler ekonomi yönetimi ve hükümete çevrilirken, otomotiv sektörüne dönük hurda indirimi yeniden gündeme geliyor. Sektör bunu çok istiyor.

16 Mart tarihinde uygulamaya giren, 16 Haziran’da da kapsamı daraltılarak yeniden uzatılan bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indirimi, 30 Eylül’de sona eriyor. Maliye Bakanlığı, otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilya’daki vergi indirimleri için ‘etki ve sonuç analizi’ çalışması yaparak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunacak. Vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceğine de Kurul karar verecek.

Vergi indirimi bitecek

Ancak Maliye Bakanlığı, arka arkaya iki kez uygulanan ÖTV ve KDV vergi indirimlerinin sona erdirilmesi görüşünü taşıyor. Maliyeciler, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Ayın ikinci yarısında Bakanlığın indirimlerle ilgili sonuç ve değerlendirmeleri EKK’da bütün boyutlarıyla ele alınacak. Buna göre de indirimlerle ilgili bir karara varılacak. Bilindiği gibi ilk üç aylık uygulamanın ardından otomotiv ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin kapsamı daraltılmıştı. Otomotiv sektöründe ülkemizde satılan 2000 cc ve üstü araçların hepsi ithal. 1600 cc otomobillerde de ithal oranı oldukça yüksek. O yüzden ikinci uygulama döneminde bir daraltmaya giderek süreyi uzattık.

Hurdada Almanya örneği

Beyaz eşyada da ÖTV tutarı yüksek bir tutar değil. Bakanlık olarak ÖTV ve KDV indirimlerinin artık devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Tabi ki son kararı EKK verecek.”

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, otomotiv sektörünün yeni dönemde hurda indirimiyle teşvik edilebileceğini belirtiyor. Yetkililer, otomotiv sektöründe yeni değerlendirmenin hurda indirimiyle birlikte yapılacağını ifade ediyor. Vergi indirimlerinin uygulamaya konulduğu dönemde hurda indiriminin de tartışıldığını ve o dönem yabancı ülke uygulamalarının da tarandığını kaydeden bir bakanlık yetkilisi, “Örneğin Almanya’da bir yıl ve üstü otomobillerde hurda indirimi uygulanıyor. Değişik ülkelerde hurda indirimi kapsamına beş yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık otomobiller giriyor” dedi. Türkiye’de de 2003 yılında geçici süreyle hurda indirimi çıkarıldığını ve 20 yaşın üstündeki araçları hurdaya çıkararak, yeni araç alanlara ÖTV indirimi uygulandığını hatırlatan Maliye yetkilisi, uygulamada galericilerin bütün hurda arabaları topladığını ve çeşitli suistimal olaylarının meydana geldiğini vurguladı.

Alternatifli çalışma var

Geçmişteki deneyimler ve yabancı ülke uygulamalarını da dikkate alarak alternatifli bir hurda indirimi çalışması yapıldığını bildiren Maliye yetkilisi, şöyle devam etti: “Eğer hurda indirimi yeni dönemde tekrar uygulamaya girecekse öncelikle bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Bizim daha önceki alternatifli çalışmamız duruyor. Bu çalışmada, geçici hurda indiriminin yanı sıra kalıcı bir hurda indirimi de öngördük. Bu çerçevede hurda indiriminin araç sahiplerine yapılması, indirimden yararlanmak için en az bir yıl süreyle o araca sahip olunması gibi koşullar üzerinde duruldu.

Yeni modelde (10 yıllık araçlara şu tutarda, 15 yıllık araca şu tutarda, 20 yıllık araçlara bu tutarda vergi indirimi uygulanabilir) denilebilir. Kalıcı uygulamada maktu tutar yerine ÖTV’nin belli bir oranı şeklinde nispi indirim de söz konusu olabilir. Tabi bunların hepsi önce EKK’da, sonra da Bakanlar Kurulu’nda bütün boyutlarıyla tartışılarak, netleşecek.”

Sektöre fayda sağlar

Maliye Bakanlığı yetkilileri, kalıcı hurda indiriminin otomotiv sektörünü canlandıracağını ve araçların yenilenmesini sağlayacağına da işaret etti.

Mobilyacılar altı ay daha istiyor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, uygulanan KDV indiriminin altı ay daha devam etmesini istedi. Türkoğlu, 1 Nisan’da başlayan KDV indirimi uygulamasının sektörde canlanma yarattığını söyledi. Özellikle marka mobilya sektörünün oldukça verimli bir dönem geçirdiğini belirten Türkoğlu, “(Kriz var) denilen dönemde Bellona yüzde 23, Mondi yüzde 55, İstikbal Mobilya yüzde 32 büyüdü. Türkiye dışından gelen bu kriz, sektörde uygulanan doğru politikalarla iyi yönlendirildi” dedi. KDV indiriminin 1 Ekimde sona ereceğine dikkati çeken Türkoğlu, yakalanan bu hareketliliğin bitmemesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’yla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otv-kdv-indirimlerinde-son-gunler-hurda-indirimi-icin-gozler-hukumette_72356.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Tabi ki bu tür simsarlara papuç bırakmamak lazım. Hakkı hakedene vermek lazım garibanın arabasından tüfek atanlara pirim vermeyeceğinizi umuyorum. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!