Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Özelleştirilen Madenler Güvenlik Önlemlerini Hiçe Sayıyor

Elazığ’da göçük yaşandığı madende çalışan işçiler, özelleştirmeyle güvenlik önlemlerinin hiçe sayıldığını, eskiden 3-4 ton cevher çıkarılan madende şimdi 20-30 ton çıkarıldığını söyledi.

yapi.com.tr
Özelleştirilen Madenler Güvenlik Önlemlerini Hiçe Sayıyor (Fotoğraf: AA)

Elazığ’da Polay Madencilik’in işlettiği krom madeninde göçük meydana geldi. 4 işçi göçük altında kaldı. İşçiler jandarma, 112 acil servis ve AFAD ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı. Göçüğün yaşandığı madende çalışan işçiler özelleştirmeyle güvenlik önlemlerinin hiçe sayıldığını, eskiden 3-4 ton cevher çıkarılan madende şimdi 20-30 ton çıkarılabildiğini söyledi.

Bölge birçok taşeron maden şirketi olduğunu söyleyen Maden Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, “Taşeronlar kârlarını yükseltmek için güvenlik önlemlerini yeterince uygulamıyorlar. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşabiliriz.” dedi.

Evrensel’den Özkan Zülfikar’ın haberine göre; Elazığ’da göçük altında kalan ve ekiplerin müdahalesiyle kurtulan işçilerin mesai arkadaşları çalışma koşullarını anlattı.

Özelleştirmeden önce daha güvenli ortamda çalıştıklarını söyleyen işçiler, “5 metre genişlik 5 metre yüksekliği olan galerilerde kepçe ve traktörlerle çalışılıyor. İşçiler günde 3-4 ton maden çıkarırken şimdi iş makineleriyle günde 20-30 ton çıkarılabiliyor.” dedi.

Ücretlerinin asgari ücretin biraz üzerinde olduğunu söyleyen işçiler, “Mecbur olmayan kimse burada çalışmaz. Göçüğün sebebi büyük ihtimalle iş makineleriyle çalışmak ve kepçelerin boşalttığı alanın yeterince doldurulmaması.” diye konuştu.

Daha az maliyete daha fazla üretmek için
Maden Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl ise krom madenlerinde yaşanan göçüklerde işçilerin kurtulma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu, işçilerin kaya parçalarını oyarak çalıştığını düşen kaya parçalarının hava boşlukları oluşturduğunu söyledi.

Bingöl, özelleştirmelerden sonra Guleman bölgesindeki madenlerde kullanılan teknolojinin geriye gittiğini söyleyerek, “Önceden daha sıkı güvenlik önlemi alınırdı, bunun için bütçe ayrılır, araştırmalara paralar verilirdi. Şimdi daha az maliyete daha fazla ve daha hızlı üretmek istiyorlar daha fazla kâr etmek için yapıyorlar. Özellikle Alacakaya, Palu ve Maden bölgesinin maden sayısının ve ruhsat sayısının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanlarda ölümün yaşanmadığı böyle ufak çaplı çok kaza oluyor. Ölüm olmadığı için duyulmuyor. Kaliteli ekip, deneyimli mühendisler ve düzgün güvenlik önlemleriyle bu kazaların önüne geçilebilir. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşabiliriz.” dedi.

Erzincan İliç’teki pasa dağı göçüğünden söz eden Bingöl, “Her şeye de kaza diyemeyiz. Erzincan İliç’te yaşanan kaza değildir. O göz göre göre gelen bir felakettir.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozellestirilen-madenler-guvenlik-onlemlerini-hice-sayiyor_201895.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!