Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Özelleştirme ve İnşaat Ekonominin Can Simidi

Tekstil Çin'in rekabetiyle savaşırken otomobil satışları yavaşladı, turizmde hareket var ama kazanç az, ihracat ise temmuzda hız kesti. Cari açığın 19 milyar doları aştığı ekonomide can simidi ise 18 yılın toplamından da fazla yapılan özelleştirme ve patlayan emlak sektörü.

Sabah



ekstil Çin'in rekabetiyle savaşırken otomobil satışları yavaşladı, turizmde hareket var ama kazanç az, ihracat ise temmuzda hız kesti Cari açığın 19 milyar doları aştığı ekonomide can simidi ise 18 yılın toplamından da fazla yapılan özelleştirme ve patlayan emlak sektörü.

Kriz sonrası hızlı bir toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisinde veriler 2005 ile birlikte önceki iki yıla göre olumsuz bir seyir çizerken imdada özelleştirme ve inşaat sektörü yetişti. 2005 başıyla birlikte tekstilde sınırların açılması Türk tekstilcilerinin Çin'le rekabette zarar görmesine neden oldu. İki yıldır hızlı giden otomobil satışları yavaşlarken turist akınına karşın düşük kur turizm sektörünün gelirlerinin yerinde saymasına neden oluyor. İhracat hız kesmeye başlarken Türkiye'nin döviz açığı son bir yılda 19 milyar doları aştı. Türk ekonomisinin lokomotifi 2005 yılında ise kriz sonrasında neredeyse durma noktasına gelen inşaat sektörü ile özelleştirme oldu. Özelleştirmede sekiz ayda yakalanan 12.7 milyar dolarlık performans, Türkiye'nin özelleştirme serüvenine başladığı 1986'dan bu yana yapılan satışların toplamını aşarken patlayan konut satışları suskun inşaat sektörünü ekonominin umudu haline getirdi.

KONUTTA PATLAMA

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye 1986'dan 2004'e kadar geçen 18 yılda sadece 9.4 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Oysa bu yıl başta Türk Telekom, Atatürk

Havalimanı'nın 15 yıllığına devri, araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi olmak üzere yapılan satış ve devirler toplamı 12 milyar 705 milyon dolara ulaştı. 1998 sonrası bitkisel hayata giren inşaat sektörü 2003'ten itibaren canlanmaya başladı. Canlılık, 2004'te arttı, 2005'te ise tam bir patlamaya dönüştü. İnşaat sektörü önemli, çünkü yaklaşık 250 alt sektörü ilgilendiren inşaattaki durgunluk ya da canlılık ekonomiye aynen yansıyor. İnşaat sektörünün canlanması sadece demir, çimento, kum, kereste, cam satışlarını etkilemiyor evin içinin döşenmesi ve dekorasyonu ile ilgili çok sayıda sektörü, başta beyaz eşya ve mobilya olmak üzere, yakından ilgilendiriyor. Ayrıca, işsizlik sorununa da önemli bir çözüm getiriyor.

İŞSİZLİĞE ÇARE

Bankaların kullandırdığı konut kredilerinde de 2000'de 633 milyon YTL iken 2004'te 2.6 milyar YTL'ye çıktı. Ama asıl patlama 2005'te yaşandı ve ilk yarıda 7.2 milyar YTL konut kredisi kullanıldı. İnşaat işsizliğin de dermanı oldu. Sektör yılın ilk dört ayı sonunda 238 bin kişiye istihdam olanağı yarattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozellestirme-ve-insaat-ekonominin-can-simidi_32224.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!