Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Patara'da Villa İnşaatına Başlandığı'' İddiası

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na dilekçe veren STK temsilcileri, ''Patara'da yapılmasına izin verilen toplam 750 konutun izninin hangi kriterlere göre verildiğini'' sordu.

yapi.com.tr / AA
''Patara'da Villa İnşaatına Başlandığı'' İddiası

Fotoğraf: Sefa Karacan

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na dilekçe veren sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, ''Patara'da yapılmasına izin verilen toplam 750 konutun izninin hangi kriterlere göre verildiğini'' sordu.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Yurtsever Cephe, Alevi Kültür Derneği Konyaaltı Şubesi başkanları ve üyelerinden oluşan bir grup, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na dilekçe verdi.

TTKD Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz, grup adına gazetecilere yaptığı açıklamada, Patara'ya 400 villa yapılacağı yönündeki haberlerin kamuoyuna yansımasının ardından, 2008 yılında Antalya İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ''Patara Koruma Amaçlı İmar Planı''nda da yapımı onaylanan villaların bir kısmının inşaatına başlandığı öğrendiklerini söyledi.

Şu anda yaklaşık 900 kişinin yaşadığı Ovagelemiş köyü sınırlarındaki antik kenti etkileme alanına, toplam 3 bin nüfusluk bir yapılaşma projeksiyonunun öngörüldüğünü savunan Gündüz, ''Köyün olağan gelişiminin dışında, imar ve rant baskısının etkisiyle olduğu izlenimi veren bu tablo ürkütücüdür'' dedi.

Yapılaşmaya onay veren Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun sorumluluğunun tartışmaya açık hale geldiğini öne süren Gündüz, verdikleri dilekçeyle ''Patara'da toplam 750 konutun izninin hangi kriterlere göre verildiğini, yüzde on yapılaşma oranının bu tür özel alanlar için doğru olup olmadığının'' yanıtlanmasını istediklerini söyledi.

Dünyanın gözünün Patara'nın üzerinde olduğuna dikkati çeken Gündüz, ''Patara'yı barındırdığı değerleri koruyarak, ancak bölge insanını da bu dokunun doğal bir parçası kılarak, geleceğe taşımak zorundayız. Bu, başta Antalyalılar olmak üzere bütün Türk halkının yurttaşlık ödevidir'' diye konuştu.

''İşin peşine düşeceğiz''

Patara'nın sonunda imar baskısına yenik düştüğünü ya da düşürüldüğünü ileri süren Gündüz, hukuk, doğa ve tarih statüsüyle tescillenmiş değerleri barındıran Patara'daki gelişmeleri takip etmesi için sorumluğu bulunan bütün kurum ve kuruluşlarını göreve davet etti.

Patara bölgesinin, ''devlet eliyle yasal olarak kurban edildiğini'' iddia eden Gündüz, ivedilikle bu yanlıştan dönülmesini talep ettiklerini belirtti. Gündüz, bölgenin ilgili bakanlıklar, üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin uzlaşabileceği bir anlayışla yeniden planlanması gerektiğini söyledi.

Bu işin peşine düşeceklerini vurgulayan Gündüz, uzun yıllar Türkiye bütçesinden kaynaklar aktarılarak Patara'da kazı yapıldığını belirterek, ''Tarihin üzerinde oyun oynanmaktadır. Verdiğimiz dilekçelerle önce burada ne yapılmak istendiğini anlayacağız. Sezgilerimizle kötü şeylerin kokusunu alıyoruz. Bunun üzerine gitmek için dilekçe verdik'' dedi.

Helikopter pisti soruldu

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna verilen dilekçede, imara açılan bölgenin sit alanı statülerinin yakın geçmişte yeniden düzenlenip düzenlenmediği, bölgede üst ölçekli planlama çalışmaları yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa bu planlarda bölgenin arazi kullanımına ilişkin verilerin Patara'nın yapılaşmasına yönelik notlarının içeriği soruldu.

Dilekçede, ''üst ölçekli bölgesel planlar yapılmadıysa, Patara gibi çok değerli bir bölgenin tek başına lokal planlar yapılarak yapılaşmaya açılmasının anlamının ne olduğu'', ''hem kazı başkanlığı hem de koruma kurulu başkanlığı yapan bir yetkilinin aldığı planlama kararlarının objektif olup olmayacağı'', ''bölgede ortaya çıkarılan kültür mirasının bütünlük anlayışı içinde ele alınıp alınmadığı'' gibi sorulara da yer verildi.

Dilekçede, ayrıca belirtilen alanda 3 helikopter pistinin yapılıp yapılmayacağı, yapılması düşünülüyor ise sit kararlarının buna izin verip vermeyeceği de soruldu.

ETİKETLER: koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/patarada-villa-insaatina-baslandigi-iddiasi_84629.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!