Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Piyasadaki Deprem Konut Kredilerini de Yükseltiyor

Piyasadaki deprem konut kredilerini de yükseltiyor

Vatan Gazetesi



iyasalardaki çalkantının faturası tüketiciye de çıkıyor. Ev ve otomobil sahibi olmayı hayal eden binlerce kişi "Daha da düşer" diye beklerken, bankalar dünden itibaren konut ve taşıt kredisi faizlerini artırmaya başladı. İlk artırım piyasanın en aktif bankalarından Finansbank'tan gelirken, 30 yıla kadar konut kredisi kullandıran banka, faiz oranını yüzde 1.08'den, yüzde 1.13'e çekti. Banka taşıt faizini de yüzde 1.15'ten yüzde 1.25'e yükseltti. Böylece 2001'den sonra ilk kez tüketici kredisi faizlerinde artiş yaşanmış oldu.

Komisyon da zamanlı
Finansbank'ın bu artırımının ardından diğer bankaların da kısa vadede faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Garanti Bankası'nın da kredi faizlerini bugün artırabileceği kaydedilirken, bu durumun gerçekleşmesi halinde, Akbank ve İş Bankası gibi sektörün diğer büyük oyuncuları da oranları yükseltecek. Konut kredilerinde aylık faiz oranı halen yüzde 1.08 düzeyinde yoğunlaşırken, bankacılar oranların yüzde 1.2'ye kadar çıkabileceğini vurguluyor.

Diğer taraftan bankalar faiz oranları dışında, kredi kullanırken alınan komisyonlara da zam yaptı. Birçok banka, konut kredisi için alınan dosya ücretini 500 YTLden 750-1.000 YTL arasına yükseltti.

Aylık taksit 46 YTL arttı
Finansbank'ın faiz artırımından sonra 100 bin YTL'lik konut kredisi için aylık taksit 46 YTL arttı. Düne kadar 20 yıl vadede alınan 100 bin YTL'lik konut kredisi için yapılacak aylık ödeme 1.215 YTL iken bu tutar dün 1.261 YTLye çıktı. Yeni faiz oranlarına göre tüketici toplamda 11 bin YTL fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

Diğer taraftan aylık faiz oranının, bankacıların dediği gibi yüzde 1.20'ye yükselmesi durmunda aylık taksit tutarı 1.326 YTLye çıkacak. Bu durumda tüketici 20 yıl vadeli 100 bin YTL kredi için ayda 111 YTL fazla ödeme yapacak. Vade boyunca ödenecek fark ise 26.6 bin YTLyi bulacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/piyasadaki-deprem-konut-kredilerini-de-yukseltiyor_45729.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!