Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Piyasalarda "Brexit" Depremi

Resmi olmayan sonuçlara göre, İngiltere'deki AB referandumunu "Brexit" taraftarlarının kazanmasıyla piyasalar sarsıldı. İngiliz sterlini yüzde 7.8'lik düşüşle dolar karşısında 1,34'e geriledi.

yapı.com.tr
Piyasalarda "Brexit" Depremi

İngiltere'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği'nde (AB) kalıp kalmamaya dair referandumun sonuçlarının gece yarısından itibaren sayılmaya başlanmasının ardından sabah saatleri itibariyle büyük televizyon kanallarının, ülkenin seçimini AB'den ayrılma yönünde kullandığını açıklamasıyla küresel piyasalarda büyük bir sarsıntı yaşandı. Dünya'nın haberine göre, Avrupa Birliği ve euronun geleceğini tehdit eden bu gelişme Fed tarafından faizlerin bu yıl planlanan şekilde artırılmasını da engelleyebilir ve merkez bankalarının acil önlemler olarak daha fazla parasal genişlemeye gitmesine neden olabilir.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı. Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.

IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi. Bu sabah itibariyle BBC, İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde seçimini kullandığını açıkladı. İngiltere'de şu ana kadar 382 bölgenin 304'ünden gelen sonuçlara göre ayrılık yanlıları yüzde 51.5 ile yüzde 48.5'te seyreden kalma yanlılarının önünde.

ABD'de ise dün piyasa kapanışı itibariyle İngiltere'nin AB'de kalacağı beklentisi öne çıkarken, sabah saatleri itibariyle S&P 500 vadelileri yüzde 4.8 ve Nasdaq endeksi vadelileri ise yüzde 4.7 düşüş yaşadı.

Sterlin 1985'teki seviyeye indi

İngiliz sterlini bugüne kadar yaşadığı en dalgalı işlem seanslarından birisini geçirirken, AB referandumunda ayrılık yanlılarının önde gitmesi ve kazanma ihtimalinin gittikçe artması üzerine 1985'ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Sterlinin yanında euro da dolar karşısında yüzde 3'ten daha fazla bir değer kaybı yaşadı. Sterlin, dolar karşısında yaklaşık yüzde 9.4 düşüşle 1.3462 dolar seviyesine geriledi ve Eylül 1985'ten bu yana en düşük seviyeye indi. Sterlin yen karşısında da yüzde 13 düşerek 135.30 yen ve 160.14 yen aralığında hareket ederken, en son 137.32 yenden işlem gördü.

Sterlin karşısında yüzde 6 değer kazanan euro, dolar karşısında ise yüzde 3.6 gerileyerek 1.0975 dolar oldu. Avrupa para birimlerinde yaşanan bu düşüş dolar endeksini ise yüzde 3 yükseltirken, 1978 yılından bu yana en büyük günlük artışa işaret etti.

Dolar 3 lirayı gördü

Dolar Türk Lirası karşısında, İngiltere'deki AB referandumunun ilk sonuçlarına göre "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafif ağır basması sonucu ortaya çıkan endişelerle, sabah saatlerinde 3.00 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL, 3.0032 seviyesine kadar çıktıktan sonra, 2,97'ye geriledi.

Altın yükselişte

Tüm dünyada piyasalar, kamuoyu araştırmaların tersine, Brexit yanlılarının ilk sonuçlarda önde gitmesine sert tepki verdi. Güvenli liman nitelğindeki varlıklar güç kazanırken, risk varlıklarına satış geldi. Yen, ABD hazine tahvilleri ve altın değer kazanırken, aralarında TL'nin de olduğu gelişen piyasa para birimler, hisse senetleri, sterlin ve euro sert düşüşler gösterdi. Altın sabah saatlerinde ons fiyatı olarak 1300 doların üzerine çıktı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/piyasalarda-brexit-depremi_145351.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!