Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Piyasaları Sürpriz Gözaltılar Sarstı, Dışarısı Yere Serdi

Yurtdışı piyasalardaki düşüş ve genişleyen Ergenekon soruşturması İMKB'yi çökertti. Piyasa değeri 11 milyar dolar birden eriyen İMKB'de endeks 1881 puanlık düşüşle 33.208 seviyesine geriledi. Bu düşüş borsada yılın 3. çöküşü oldu.

Referans Gazetesi
Piyasaları Sürpriz Gözaltılar Sarstı, Dışarısı Yere Serdi

Yurtdışı piyasalardaki düşüş ve genişleyen Ergenekon soruşturması İMKB'yi çökertti. Piyasa değeri 11 milyar dolar birden eriyen İMKB'de endeks 1881 puanlık düşüşle 33.208 seviyesine geriledi. Bu düşüş borsada yılın 3. çöküşü oldu.

Global borsalardaki çalkantının sürmesi ve yurtiçindeki siyasi tansiyonun derinleşen Ergenekon soruşturmasıyla doruğa tırmanması piyasaları alt-üst etti. 1.881 puanlık düşüşle, son iki yılın en düşük seviyesi olan 33.208'e gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2008'in 3. büyük çöküşünü yaşarken, piyasa değeri bir günde 11 milyar dolar birden eriyerek 181 milyar dolara geriledi. İMKB'den, yurtdışı borsaların tetiklediği 4 işlem günündeki satış baskısında 4 milyar doları aşkın para çıkışının olduğu belirtiliyor. Hisse senetlerinin yüzde 5,36 gerilediği ve işlem hacminin önceki güne göre yüzde 55 artışla 1.44 milyar YTL'ye çıktığı İMKB'de dün yaşanan bu düşüş yılın üçüncü, 2001 yılından bu yana ise 9. büyük çöküşü. Faizlerin yüzde 22,71 ile Ekim 2006'dan bu yana en yüksek seviyesini gördüğü piyasalarda, dolar da 1.25 YTL'yi test etti. Bu seviyede tansiyonu bir miktar düşen dolar günü 1.2390 YTL civarında tamamladı. Dolar kurunun, önümüzdeki günlerde 1.26 YTL seviyesini görebileceğini belirten uzmanlar, bu seviyelerden kurun yeniden gevşeyebileceğini vurguluyor. Ancak, dolarda 1.22 YTL'nin altı ise çok olası görülmüyor.

Borsanın önümüzdeki günlerde de düşebileceğini belirten uzmanlar, endeksin 31.500 seviyesine gerileyebileceğini söylüyor. Faizlerin de yüzde 23'ü aşması beklenirken, doların da 1.26 YTL seviyesini görebileceği ileri sürülüyor.

4 günlük kayıp 21 milyar dolar

Yurtdışı piyasalarda petrol fiyatlarında art arda kırılan rekorlar ve enflasyon verilerinin tetiklediği "global resesyon" kaygılarına bağlı olarak soluksuz devam eden düşüşün İMKB'ye faturası gün geçtikçe ağırlaşıyor. Endeks,in son 4 günde yüzde 11,6 düştüğü İMKB'deki para çıkışının ise 4 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Yılbaşından bu yanaki kaybı yüzde 40,2 oranında değer kaybeden İMKB'nin piyasa değeri son dört işlem gününde ise 20.8 milyar dolar birden eridi.

Merrill aldı Opus sattı

Borsada dün sektör bazında ise en çok yüzde 8,4 ile savunma, yüzde 7,7 ile ulaştırma, yüzde 6,79 ile finansal kiralama başı çekti. Endeks içindeki ağırlığı yüksek bankacılık sektörü de dün yüzde 6,01 geriledi. Borsada dün, en çok alım yapan kurumların Merrill Lynch, Standart Ünlü ve Yapı Kredi, en çok satış yapan kurumların ise Opus Menkul Değerler, EFG İstanbul ve Credit Suisse olduğu kaydedildi.

Önce, 36.500 ardından, 35.000 puandaki kritik destek seviyelerinin altına gerileyen borsadaki düşüşün birkaç temel sebebi var. Bunlardan ilki, global piyasalardaki gelişmeler. Ham petrol fiyatlarının yüksek seyrini sürdürmesi, global enflasyon tehdidi, para politikasında sıkılaştırma ve faiz oranlarındaki yükseliş beklentilerinin artması dış borsalarla birlikte İMKB'yi de olumsuz etkiliyor. AKP'yi kapatma davasında davanın sonuçlanmaya yaklaştığına yönelik izlenimler yanında dün Ergenekon soruşturması kapsamında çok sayıda kişinin tutuklanmasıyla siyasi gerginliğin iyice doruk noktasına çıkması da satışları hızlandırdı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/piyasalari-surpriz-gozaltilar-sarsti-disarisi-yere-serdi_62428.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!