Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Plajkent İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı: Köprü değil, tüp geçit istiyoruz. 2010 yılında her yerde raylı sistem bulunacak. Hedef, 2023'te lider bir ken

Radikal
Plajkent İstanbul

b>İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı: Köprü değil, tüp geçit istiyoruz. 2010 yılında her yerde raylı sistem bulunacak. Hedef, 2023'te lider bir kent olmak.

Dört yılı aşkın süredir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Ali Müfit Gürtuna iddialı. İstanbul'un gelecek 20 yılını projelendirdiklerini belirten Gürtuna'nın 2023 yılı İstanbul hedefi, yaşanabilir olmaktan öte, dünyanın hayran kaldığı lider bir sanat, fuar, kongre, turizm, eğitim ve sağlık merkezi kenti.
Bütçenin yüzde 60'ını ulaşım yatırımlarına ayırdıklarını belirten Gürtuna, hazırladıkları projelerin hayata geçmesiyle yedi yıl içinde İstanbul'da trafik sorunu kalmayacağını savundu. Aday olacağı partiyi sonbaharda açıklamayı düşünen Başkan Gürtuna, İstanbul'la ilgili projelerini anlattı:

Baştan başa raylı sistem
"Trafik sorununun kaynağında toplu ulaşım yetersizliği, arazi kullanım yanlışlığı, yolların kapasitesinin düşüklüğü ve sürücü hataları var.
İstanbul'da özel araç başına düşen yolcu sayısı 1.1 ve araçların yüzde 80'i otomobil. Bu mantıkla trafik çözülemez.
Avrupa yakasını iş merkezi, Asya yakasını konut alanı olarak kullananların oranı yüzde 9. Köprüler, sabah ve akşam bu nedenle kilitleniyor. Toplu taşımanın omurgası olan raylı sistemi yerleştireceğiz. Bu yıl 16 hatta raylı sistem çalışmasına yapıyoruz. 2010 yılına kadar İstanbul'da 350 km.'lik raylı sistem ağı kuracağız. Tuzla'dan Beylikdüzü'ne doğu-batı istikametinde, Yenikapı'dan Sarıyer'e kuzey-güney istikametinde raylı sistem olacak.

Tek bilet, smart kart
Şehiriçi yollardaki tıkanan noktaları, 500 km. yol ve 70 kavşak yaparak çözdük. Ortalama yolculuk süresi bir saatten, 35 dakikaya indi. Bunları yapmasaydık, yolculuk süresi üç-dört saate çıkar ve burada yaşanamazdı.
500 yeni otobüsle İETT'nin de ulaşımdaki payını artıracağız. Kara ve denizde, metro, otobüs ve deniz yolu hatlarını mekân ve zaman olarak bütünleştiriyoruz. Beklemeyeceksiniz, birinden indiğinizde ikincisi hazır
olacak. Toplu taşımada tek bilet geçerli olacak, smart kart. Bu biletle banliyö ve deniz hatları dahil bütün taşıma araçlarını kullanabilecek ve ikinci binilen ulaşım aracı da çok ucuz olacak.

Otomobilden vazgeçilecek
Yeni raylı sistem hatları, yollar, kavşaklar, teknolojik uygulamalar ve bunların entegrasyonuyla hem yolların kapasitesi artacak, hem insanlara hızlı, rahat, ucuz toplu taşıma imkânı sağlayacağız. 'Park and ride' denen sistemle insanlar otomobilden vazgeçip, rahatlıkla toplu ulaşımı kullanacak.
Bunun için otopark ve transfer merkezleri geliştiriyoruz. Örneğin Bağdat Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'- nın altını otopark ve aktarma merkezi olarak kullanacağız. 2005 yılına kadar trafikte önemli bir mesafe kaydedilecek, 2010 yılına kadar da trafik İstanbul için bir sorun olmaktan çıkacak.

1 tüp geçit=10 köprü
Ulaşım ana planımızı tüp geçite göre yaptık. Bu planlarda, üçüncü köprü yok. Biz toplu ulaşım, çevre ve ekonomik nedenlerle Boğaz geçişinde köprü yerine tüp geçiti tercih ediyoruz.
Asya ve Avrupa yakasındaki raylı sistemlerin fiziki bütünlüğü için tüp tünel gerekiyor. Tüp geçitteki metroda bir saatte taşınan insan sayısı 70 bin. Üç şeritli bir karayolunun yolcu taşıma kapasitesi ise saatte yedi-sekiz bin.
Yani 10 tane üç şeritli karayolu yaparsanız, bir tüp geçitteki raylı sistemi karşılar. Bir başka deyişle bir tüp geçit, 10 Boğaz köprüsüne bedel. Metro, benzin almak gibi dışa bağımlılığı önler. Ayrıca köprüdeki araçların egzoz emilsiyonu hem hava kirliliğine neden oluyor, hem sağlığı tehdit ediyor.

Metronun elektriği çöpten
Dünyanın en büyük çevre dönüşüm projelerine imza attık. Hava temizliği, doğalgaz ve atık su sistemleri, Marmara ve Haliç, çöp dönüşüm sistemleri dünyanın en büyük çevre projeleri. Çöpten dünyanın en büyük geri dönüşüm sistemini geliştirdik. Metronun elektriğini çöpten üretiyoruz.

Arıtma tesisleri çalışıyor
Sadece Haliç'i değil, İstanbul'un bütün derelerini temizliyoruz. 50 dereyi ıslah ettik. Kolektörlerle atık suları arıtma tesislerine taşıyor ve temizleyip Marmara'nın dip akıntısına veriyoruz. Bu sene sonuna kadar İstanbul'un atık suyunun yüzde 70'i, seneye yüzde 90'ı, 2005'te yüzde yüzü bitecek. 2.5 ay sonra Anadolu yakası Beykoz'a kadar kurtulmuş olacak.
Haliç dahil olmak üzere Avrupa yakasında Emirgan-Zeytinburnu arası denize girilebilir durumda. Son olarak Florya-Zeytinburnu arası 2005'te tamamlanacak ve İstanbul'un tüm sahilleri plaj olarak kullanılabilecek."

--------------------------------------------------------------------------------

Seçim 'kararı'nı eylülde verecek
"Kamu ve yerel yönetimlerde reform şart. Maalesef kamu, karar alma yeteneğini kaybetti. Kamu daha dinamik olmalı, karar üretmeli ve onu uygulamalı. İstanbul'da işin sahibi olarak karar alıp uyguluyor, takip ediyor, mükafat ve ceza veriyoruz. Ama her imza Ankara'da atılır ve her şey Ankara'ya sorulur mantığı, bütün Türkiye'yi kilitliyor. Önümüzdeki yerel seçimlere kesinlikle bu reform yapılmış olarak girmeliyiz. Seçimlerde ne yapacağım henüz belli değil. Kararımı sonbahara doğru, eylül ayı gibi verebilirim."

--------------------------------------------------------------------------------

Depreme hazırlık
"Türkiye'nin bir afet stratejisi yok. Deprem hazırlıkları için hukuki sistem değişmeli. İmar, afet, kat mülkiyeti yasaları, mahalli idareler yasası ve finans sistemi değişmeli. Dışardan para buluyoruz, ama bunu deprem için kullanamıyoruz. Çünkü yetkimiz yok. İnşaat sisteminde, şehrin yapısında bir değişiklik gerekecek. Bunun altyapısı için deprem master planı hazırlıyoruz. Gerekirse bina, mahalle boşaltmak gibi her önlem alınacak."


http://www.yapi.com.tr/haberler/plajkent-istanbul_4647.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!