Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İBB'ye Göre Plan Tadilleri...

Plan Tadilatlarıyla Yeşil Alana Gökdelen

Plan tadilatları İstanbul'da nüfus yoğunluğunu artırıyor, yeşil alanları yok ediyor. Uzmanlara göre, istisna olması gerekirken, sayısı binleri bulan plan tadilatlarıyla spor alanlarına gökdelen dikilebiliyor... Peki, spor alanına nasıl gökdelen dikilebiliyor, yeşil alanlar nasıl yok edilebiliyor? İstanbul'da 80'li yıllarda parsel bazında yapılan

CNN Türk
Plan Tadilatlarıyla Yeşil Alana Gökdelen

Plan tadilatları İstanbul'da nüfus yoğunluğunu artırıyor, yeşil alanları yok ediyor. Uzmanlara göre, istisna olması gerekirken, sayısı binleri bulan plan tadilatlarıyla spor alanlarına gökdelen dikilebiliyor... Peki, spor alanına nasıl gökdelen dikilebiliyor, yeşil alanlar nasıl yok edilebiliyor? İstanbul'da 80'li yıllarda parsel bazında yapılan plan tadilatı sayısı 400, 90'lı yıllarda 450, 2000'li yıllarda 850 iken, son 3.5 yıl içinde bu rakam binlerle ifade edilmeye başlandı.
 
İstanbul'da plan tadilatı sayısı

1980 - 1990: 400
1990 - 2000: 450
Son 3.5 yıl: 3 bin 800
 
Plan tadilatları ile daha önce ticaret alanı olarak belirlenen bir yer konuta, konut alanı olarak gözüken yer ticaret alanına dönüşebiliyor.
 
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı, "Yolda giderken bakın, yan yana iki parsel; birinde kocaman bir gökdelen, yanında 8 katlı bir yapı var mesela. Bunu 'neden' diye sorduğunuzda izah edemezsiniz. Bu ayrıcalıklar yaratılıyor. Kontrolsüz yoğunluklar yaratılıyor" diyor. Yapıcı, bu ayrıcalıklı plan tadillerinin ciddi "gasp"lar olduğunu, hem hukuka hem Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduklarını belirtiyor. Özellikle yeşil alanlarda bu alanları azaltıcı tadillerin gündemde olduğunu belirten Yapıcı, "Ekolojik mimari adıyla spor alanına bina yapılıyor. Spor alanları çatılara çıkarılıyor. Yanındaki bina 4 katken, bu bina emsalle 30 katlara çıkarılabiliyor" diyor.
 
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, konuyu Meclis'e taşıdı. Soysal, Meclis'in, İstanbul'daki plan tadilatlarına ilişkin bir araştırma komisyonu kurmasını istiyor: "İstanbul'a plan tadilleriyle ihanet edildiğine inanıyorum. Meclis'in bunu görmesi ve önüne geçmesi gerekiyor. İstanbul plan tadilatlarıyla yoğunluk kazanmış ve yaşanmaz hale gelmiştir." Soysal, plan tadillerinin getirdiği yoğunlukla yeşil alanların imara açılmasına tepkili.
 
Plan tadilatı kararlarının çıktığı yer ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu. Komisyon Başkanı Sefer Kocabaş'a göre, plan tadilatı sayısı büyükşehir belediyelerinin sınırlarını genişleten 5216 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle arttı.
 
Uzmanlara göre ise, plan tadilatları kişiye özel yapılıyor ve rant yaratıyor. Plan tadilatlarının bedelini ise merkezde artan yoğunluk ve yok olan yeşil alanlarla İstanbullu ödüyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/plan-tadilatlariyla-yesil-alana-gokdelen_62658.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!