Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Pompei'nin Gelişmiş Kanalizasyon Sistemi

Antik kent Pompei’de yapılan araştırmalar, Birinci Yüzyıl’da yanardağ patlaması sonucu yok olan kentte gelişmiş bir kanalizasyon sistemi olduğuna işaret etti. Yeni bulgulara göre, Pompei halkı, evlerinin ikinci katında tuvalete sahipti.

yapi.com.tr
Pompei'nin Gelişmiş Kanalizasyon Sistemi İkinci kattan aşağı uzanan, tuvaleti temizleyen suyun aktığı boru

Vezüv Yanardağı’nın M.S 79 yılında patlamasıyla haritadan silinen antik Pompei kentinin kalıntıları, yeni ve ilginç bir keşfin yapılmasını sağladı. Kentteki taş binaların ikinci katı yok olmuş olsa da, üst katlardan aşağı uzanan boruların ortaya çıkarılması, bir zamanlar üst katlarda tuvalet bulunduğu düşüncesini ortaya attı. ABD’nin Missouri Üniversitesi’nde antrololog olan Kate Trusler’ın tespit ettiği borular, kalıntıları günümüze ulaşan evlerin neredeyse tamamında bulunuyor. Livescience sitesine konuşan Trusler, “İkinci katı hala bulunan 23 evde, sokak seyiyesine uzanan borular tespit ettik” dedi.

NTVMSNBC'nin haberine göre, ABD’nin Seattle kentinde her yıl düzenlenen Amerika Arkeoloji Enstitüsü konferansında bulguları açıklayan Trusler, ‘Pompei’nin kanalizasyon altyapısıyla altı yıl önce alan çalışması yaparken ilgilenmeye başladıklarını’ ifade etti. Şehirdeki tüm yapıları inceleyen Trusler, bazı bölgelerin özel tuvaletlere sahip evlerle dolu olduğunu belirtirken, bazı bölgelerde umumi ilkel tuvaletler keşfettiğini belirtti.

Trusler, “İşin ilginç tarafı, kimsenin dikkatini çekmeyen ancak evlerin ikinci katlarından aşağı inen borular var” dedi.

AyaktaAyakta kalan ikinci kat tuvaletlerinden biriTesisat analizi

Trusler, Pompei’deki kanalizasyon altyapısının haritasını çıkararak, tuvaletleri ve ikinci kattan inen boruların hepsini tespit etti. Kentin ‘6’ıncı Bölge’ olarak bilinen kısmındaki evlerin neredeyse tümü, zemin katında tuvalete sahipken, diğer bölgelerdeki evlerin büyük kısmında tuvalet olmadığı anlaşıldı. Kalıntıların son hali, Pompei’deki evlerin yüzde 43’ünde, zemin katta tuvalet bulunduğunu gösterdi.

Ancak araştırmada dikkat edilmesi gereken diğer detaylar da belirdi. Üst katlardan aşağı inen boruların, ağırlıklı olarak kentin en eski ve atölye ile küçük iş yerleriyle dolu olan kısmında bulunduğu anlaşıldı. Bu bölgedeki 286 binanın duvarlarında aşağı inen borular tespit edilirken, ikinci katı bulunan 23 evde yine benzer borular olduğu görüldü.

Gelişmiş su tesisatı

Trusler, üst kata uzanan boruların, Pompei halkının günlük yaşayışı hakkında önemli bulgular sunduğunu belirtti. ABD’li bilim kadını, ‘Kurdukları modern tesisat Pompei halkının atölyeleri ve iş yerlerinin ikinci katında neler yaptıkları hakkında fikir veriyor’ dedi. İkinci kattan aşağı uzanan boruların M.Ö Birinci Yüzyıl’da yapılmaya başladığını düşünen Trusler, böylece ikinci katta bulunan insanların sokaktaki çeşmelerde su alabildiğini belirtti. Trusler, ‘Pompei yok olmadan önce büyük bir şehirsel gelişime tanık oluyordu’ ifadesini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/pompeinin-gelismis-kanalizasyon-sistemi_103875.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!