Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Prof. Dr. Bülent Özer'i Kaybettik

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Özer, 7 Haziran 2016 tarihinde yaşama veda etti.

yapi.com.tr
Prof. Dr. Bülent Özer'i Kaybettik

YAPI Dergisi'ne 40 yıl boyunca yayın kurulu üyesi olarak katkıda bulunan Prof. Dr. Bülent Özer, YEM Yayın'dan çıkan "Kültür Sanat Mimarlık" kitabının da yazarıydı.

Özer'in cenazesi 8 Haziran 2016 Çarşamba günü saat 10.30'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü'nde düzenlenecek törenin ardından, Teşvikiye Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra, Karacaahmet mezarlığına defnedilecek.

Ailesine, yakınlarına ve tüm mimarlık camiasına başsağlığı dileriz.

Bülent Özer kimdir?

İstanbul, Kadıköy'de dünyaya gelen Bülent Özer, Saint Joseph Fransız Lisesi'ni bitirdikten sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde mesleki öğrenim görmüş, bu fakültede asistanlık yaparak doktorasını vermiş, yabancı misafir profesörlerin yardımcılığını üstlenmiş, burslu ve davetli olarak Berlin ve Viyana Teknik Üniversiteleri'nde çalışmıştır. 1964 yılından itibaren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA)'da Mimarlık Tarihi Kürsüsü'nün yönetimiyle görevlendirilen Bülent Özer, iki yıl sonra burada Mesleki Temel Eğitim disiplinini başlatmıştır. 1964-72 yılları arasında İTÜ Teknik Okulu Mimarlık Bölümü'nde de mimarlık ve sanat tarihi dersleri vermiştir.

Çalışmalarını özellikle sanat, mimarlık, mimari tasarım kuramı, metodolojisi ve sistematiği üzerinde yoğunlaştıran Bülent Özer, bu alanlarda üç kitabın, dergi özel sayılarının ve çok sayıda bilimsel yazının müellifidir. "Rejyonalizm, Üniversalizm ve Çağdaş Mimarimiz Üzerine Bir Deneme" (İTÜ Mimarlık Fakültesi Yayını) başlıklı doktora tezi, Türk mimarlığının son 150 yıllık geçmişini ilk defa bilimsel bir anlayışla uluslararası norm ve kriterlere dayanarak ele alıp incelemiş, sistematize etmiş, böylece hâlâ izlenip uygulanan bir görüş, yöntem ve terminolojinin öncüsü olmuştur. 1961 yılında yayımlamaya başladığı "Mimarlık ve Sanat" dergisi ile bu alanda yeni ve çağdaş bir anlayışın yeşermesini sağlamış; bunu MİMARLIK dergisi yayın komitesindeki çalışmaları ve YAPI dergisinde 1973-2013 yıllarındaki yayın kurulu üyeliği izlemiştir.

Yurt içinde ve dışında birçok seminer, sempozyum ve kongreye katılmış, bunlardan bazılarını bizzat düzenlemiş; Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İtalya başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde davetli olarak ders ve konferanslar vermiş; muhtelif ulusal ve uluslararası ödüllendirme jürilerinde üyelik yapmış; yurt içinde ve dışında, kültürel amaçlı birtakım kuruluş, vakıf, dernek, kurul ve komitelerde başkanlık dahil çeşitli görevler üstlenmiştir.

Prof. Dr. Bülent Özer, Avusturya Cumhurbaşkanlığı'nın 1. sınıf Bilim ve Sanat; Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı'nın 1. sınıf liyakat; Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın Legion d'Honneur; İtalya Cumhurbaşkanlığı'nın "Cavaliere Ufficiale"; Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Palmes Academiques" ve Fransa Kültür Bakanlığı'nın "Arts et Lettres" nişanları ile bunlara bağlı unvanları ile onurlandırımıştır.

Kaynak: 
www.bulentozer.info


ETİKETLER: Bülent Özer
http://www.yapi.com.tr/haberler/prof-dr-bulent-ozeri-kaybettik_145066.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!