Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Radyoaktif Atık Saklanmasında Seramik Kullanımı

Yucca Mountain Neveda'da radyoaktif atık depolanmasına ilişkin proje Senato'nun onayı ile ivme kazandı. Şimdi bilimadamları 10.000 yıl boyunca daya

YapiWorld
Radyoaktif Atık Saklanmasında Seramik Kullanımı

b>Yucca Mountain Neveda'da radyoaktif atık depolanmasına ilişkin proje Senato'nun onayı ile ivme kazandı. Şimdi bilimadamları 10.000 yıl boyunca dayanabilecek türden konteynerleri nasıl yapabileceklerini araştırıyorlar. Önerilen malzemeler arasında paslanma sorununu tamamen ortadan kaldıran özel işlenmiş seramik ürünler de bulunuyor...

Yucca Mountain Neveda'da nükleer atık depolanmasına yönelik tartışmalar devam ederken, bilimadamları da bu atıkların nasıl 10.000 yıl dayanabilecek şekilde yalıtılabileceklerini araştırıyorlar.

Senato'nun Yucca projesini 9 Temmuz günü onaylaması sorunu daha da acil bir hale getirdi.

New York Times'da Matthew L. Wald imzasiyla yayinlanan makaleye göre, Projenin basindaki Enerji Bakanligi simdilik klasik yöntemler üzerinde odaklanmis durumda: üzeri titanyum bir "cadir"la örtülmüs alasim 22 adi verilen celik, krom, molibden ve nikel alasimi bir zirh. Bakanligin bu sekilde imal edilecek 10.000 adet konteynere ihtiyaci oldugu ve her birinin maliyetinin 500.000 dolari buldugu dusunulurse cok ciddi boyutta butce sorunlari da ortaya cikmakta. Ancak bazi bilimadamlari, yagmur suyuna magruz kalan bir alanda metladen bir korumanin binlerce yil dayanabilecegine supheyle bakiyorlar. Bazilari cözüm icin, yeni gelistirilmis seramik ve polimerler öneriyorlar.

Nucon firmasi Rutgers Üniversitesi laboratuvarlarinda seramikten yapilmis kücük bir modeli deniyor. Nucon yetkilileri, seramigin basinca karsi en az celik kadar dayanikli oldugunu ve termal gecirgenlige sahip oldugunu belirtiyorlar. Bu özelligi ile seramik kendi kendine isi cikaran radyoaktif atiklarin ergime derecesine kadar isinmasini önlüyor. Deneylerde kullanilan seramik "cintering" adi verilen özel bir islemden gecirilmis ve cok yuksek yogunluga sahip.

Nucon'un malzemesinin asli magnezyum alüminyum oksit. Oksitler paslanmadigindan (oksitlenmediginden) Yucca icin en korkulan sorunun da önüne geciyor.

Kongrenin Nükleer Atik Teknik Degerlendirme Komisyonu'ndan Jared Cohon da, Yucca icin daha önce de üzeri seramik kapli metal konteynerler düsündüklerini, ancak kötü tasima kosullarinda seramigin kirilganligindan endise ettiklerini belirtiyor.

Bayi seramik uzmanlari ise celigi uzerini beton kaplayarak korumanin cok daha kolay bir cozum oldugu görüsündeler.

Enerji Bakanligi yetkilileri de deneysel malzemelerden cok bilinen malzemeleri tercih ediyorlar. Secimlerde, malzemlerin özellikle uzun dönem dayanimlari ön plana cikiyor..

http://www.yapi.com.tr/haberler/radyoaktif-atik-saklanmasinda-seramik-kullanimi_1084.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!