Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Restorasyonu Tamamlanan İki Tarihi Köprü Açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğinde restore edilen Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü hizmete açıldı.

yapi.com.tr/AA
Restorasyonu Tamamlanan İki Tarihi Köprü Açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğinde restore edilen Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü hizmete açıldı.

Açılış töreninde katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un, binlerce yıllık medeniyetlerden miras kalan tarihi varlıkları ve kültürüyle dünyanın en önemli, en zengin ve emsalsiz şehri olduğunu söyledi.

Bu yüklü miras karşısında ‘İstanbul'un sahip olduğu eşsiz birikimleri en doğru şekilde korumayı ve tanıtmayı’ önceliklendirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Silivri Mimar Sinan Köprüsü'nün restore edilmesinin ve Kısa Köprü çalışmalarının bu amaca hizmet eden çok güzel bir örnek olduğunu anlattı.

Karaismailoğlu, bakanlık olarak hem kültür hem de teknoloji tarihi açısından büyük önem arz eden tarihi köprülerin belgelenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla aslına uygun restore edilip korunmasına büyük önem verdiklerini bildirdi.

Bugüne kadar, Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu'daki Taşköprü, Büyükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Ani Köprüsü gibi 395 tarihi köprünün restorasyonu tamamladıklarını ve kültür mirasına kazandırdıklarını ifade eden Karaismailoğlu, 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerine devam ettiklerini söyledi.

Karaismailoğlu, Afyon'daki Kırkgöz Köprüsü, Sangarios (Justinianus) Köprüsü (Selçuklu Dönemi'ne ait Develioğlu Köprüsü), Edirne'deki Uzunköprü, Batman çayı üzerindeki 2 bin yıllık Pereira Köprüsü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini belirterek, "Bakanlık olarak tüm tarihi köprülerimizi restore ederek, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Hem aslına uygun restore edildi hem de afetlere karşı dayanıklılığı artırıldı"
Bakan Karaismailoğlu, Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü'nün kültür hazinelerin korunması açısından örnek teşkil eden çalışmalardan olduğunu kaydederek, yarın da restorasyonunu tamamlanan tarihi Tokat Hıdırlık Köprüsü'nün açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Silivri Çayı ve su baskınına uğrayan geniş bataklık arazi üzerindeki Mimar Sinan Köprüsü'nün, 333 metre uzunluğunda ve 32 gözlü olarak 1568'de inşa edildiği bilgisini veren Karaismailoğlu, 453 yıllık eserin Osmanlı ordularının Balkan seferlerinde Silivri'den geçişine hizmet ettiğini aktardı.

Karaismailoğlu, 48,5 metre uzunluğundaki Vakkas Köprüsü adıyla da bilinen Kısa Köprü'nün de 6 asırlık olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, burasının restorasyon, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarıyla yeniden ihya olduğunu söyledi.

Silivri Mimar Sinan Köprüsü'nde çok kapsamlı çalışmalar yapıldığını, köprünün döşeme taşları sökülerek beton katmanın kaldırıldığını, kemerlerin ortaya çıkarıldığını, tüm cephesinin temizlendiğini, toprak altındaki uç girişlerin açığa çıkarıldığını, koruma amaçlı geçici çatı yapıldığını, cephe ve ayaklardaki imitasyon çimentonun söküldüğünü, özgün olmayan korkuluk, döşeme, cephe taşların çürütme ve tümlemesinin yapıldığını anlattı.

Karaismailoğlu, yapılan diğer çalışmalardan bahsederek, köprü girişlerine yaya trafiğini rampa yapıldığını, cephe ve yürüme yolunda aydınlatma sağlandığını, hem aslına uygun restore edildiğini hem de deprem ve sel gibi afetlere karşı dayanıklılığının artırıldığını bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/restorasyonu-tamamlanan-iki-tarihi-kopru-acildi_187590.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!