Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Rizeli Kadınlardan HES'e Karşı Oturma Eylemi

Rizeli kadınlar Fındıklı İlçesi'nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral için 'Doğal SİT' alanı özelliği kaldırılmak istenen dava için gelen bilirkişi heyetinin önünü kesti.

yapi.com.tr
Rizeli Kadınlardan HES'e Karşı Oturma Eylemi

Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesi için 'Doğal SİT' alanı özelliği kaldırılmak istenen Arılı Vadisi'nde açılan dava kapsamında bilirkişi keşif için bölgedeydi. Mahkeme heyetinin önünü yola oturarak kesen yöre kadınları, "Biz dereyi asla vermiyoruz." diye haykırdı.

Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi'nde projelendirilen 24 ayrı HES projesine karşı mücadele veren yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 yıl önce vadiyi 'Doğal SİT' alanı ilan etti. Geçen sürede hukuksal mücadele veren halk vadide HES projelerinin yapımını durdurdu. Bölgede HES yapmak isteyen Zeki Enerji şirketi, projenin önünde engel olan vadinin Doğal SİT alanı özelliğinin kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava kapsamında vadide yer alan ve projenin yapılması planlanan Yaylacılar Köyü'nde bilirkişi keşfi yapıldı.

Kadınlar oturarak yolu kesti

Jandarma ve polis çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı köy girişinde mahkeme heyetinin yolunu kesen köylüler HES projesine karşı tepkilerini dile getirdi. Yolu kesen kadınlardan biri, 'Dere bizim eşimiz, bizde onun eşiyiz. Dereyi kimseyle paylaşmayız. Dere bizim canımız, kanımız. Asla vermiyoruz. Beni öldüreceksiniz, dereye öyle gireceksiniz" dedi ve ölüme hazır olduğunu dile getirdi. Mahkeme heyeti daha sonra keşfin yapılacağı alana çıktı. Köylülerde kamyonetlerle ve yaya olarak bölgeye doğru yürüyüşe geçti.

"Biz Atatürkçü, Müslüman halkız. Bizim bunlardan çektiğimiz nedir?"

78 yaşındaki Melahat Alişan, Arılı Deresi'nin yanında doğup büyüdüğünü, nefes alıp verdiğini belirterek, "Bu dereyi kimseye vermiyoruz. Bir kaşık suya mı kaldılar? Bu su Allah'ın suyudur. Allah biz dünyaya gelmeden bize bu suyu verdi. Biz Atatürkçü, Müslüman halkız. Bizim bunlardan çektiğimiz nedir?" diye sordu ve enerji şirketinin vadiden çekilmesini istedi.

Keşfin ardından hazırlanacak bilirkişi raporu üzerine mahkeme heyeti vadinin 'Doğal SİT' alanı özelliğinin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rizeli-kadinlardan-hese-karsi-oturma-eylemi_160304.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!