Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Roma Mezarlığına Lüks Konut

İzmit’te yer alan Roma Nekropolü’nün kalan son kısımları da yok oluyor. Sokaktaki antik mezarların yola taştığı arsada lüks konut inşası var.

yapi.com.tr
Roma Mezarlığına Lüks Konut

Nikomedia döneminin akropolisi (yukarıda bulunan kenti) Bağçeşme’de yer alan Geç Roma ve Bizans dönemine ait nekropol (mezarlık) bölgesi yıllardır inşaat firmaları tarafından talan ediliyor. Birgün Gazetesi'nen Uğur Enç'in haberine göre, Müze Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve belediyelerin denetimlerdeki eksiklerini fırsat bilen inşaat firmaları, yapılaşmaya açılan bölgelerde gece kazılarıyla tarihi mezarları çıkarıyor, temelini kazdıkları binalar için, sit alanı olması gereken arsaları tonlarca betona boğuyor.

Kocaeli’nin yaşadığı en büyük felaketlerden olan 1999 Marmara Depremi’nin ardından kayalık yapısıyla vatandaşların göz bebeği olan ve zengin yurttaşlar çekim merkezi haline gelen Bağçeşme’de yapılaşma göz açıp kapayıncaya kadar tamamlandı. 2003 yılında başlayan büyük sitelerin yapımı günümüze kadar sürdü.

Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu bilinen nekropol kalıntılarına son olarak Kent Konut tarafından inşa edilen Tuana Evleri inşa edildi. Çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Tuana Evleri’nin temel kazma çalışmaları sırasında birçok kalıntıya rastlanmış, konuyla ilgili Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Ayşe Çalık Ross kimi girişimlerde bulunmuş ancak dönemin İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan mezarlığın tahrip edilmediğini söyleyerek temel kazma çalışmalarının sürmesine izin vermişti.

Bölgedeki son tahribat Topçular Mahallesi Yazar Sokak’taki arsada yaşandı. Başlatılan çalışmalar kapsamında metrelerce derinlikte temel kazıldı.

Kent tarihçisi Yavuz Ulugün: “Bu alanda koruma kararını kim kaldırdı? Müze Müdürlüğü’nün kaldırma yetkisi var. Mezarlar olduğu gibi dururken böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Yıllardır bu talana göz yumuluyor” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/roma-mezarligina-luks-konut_132292.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!