Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Romanya'daki Türk Yatırımları 5,5 Milyar Dolara Ulaştı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Romanya'daki Türk yatırımlarının 5,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Enerji, finans ve taşımacılıkta yeni işbirliklerine hazırız'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Romanya'daki Türk Yatırımları 5,5 Milyar Dolara Ulaştı

Foto: Aziz Uzun (AA)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Romanya'daki Türk yatırımlarının 5,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Enerji, finans ve taşımacılıkta yeni işbirliklerine hazırız'' dedi. Hisarcıkloğlu, TOBB ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türk-Romen İş Konseyi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Karadeniz ve Balkanlar'ın iki dost ülkesi olarak bölgeyi küresel ekonomiye entegre olmuş bir refah alanına çevirmek gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Türk müteahhitlerinin Romanya'da bugüne kadar 6,1 milyar dolar değerindeki 166 projeyi başarıyla tamamlayarak gelecekteki işbirliklerinin teminatı olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, asıl başarının yatırım ilişkilerinde yakalandığını, bugün Romanya'da 6 bin civarında Türk şirketi, 15 bin civarında Türk iş adamı faaliyet gösterirken, Romanya'daki Türk yatırımlarının 5,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını, buna mukabil 121 Romen şirketinin de Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirtti.
    
Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'nun 2005 yılında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında imzaladığı anlaşma ile ilişkilerin stratejik düzeye çıkartıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu ziyaretinizde de dün Sayın Cumhurbaşkanımızla Stratejik Ortaklık Belgesi'ne imza attınız. Dün aslında bizleri onurlandıran ve Türk mallarının hangi seviyeye geldiğini gösteren güzel bir söz kullandınız. Dün herkese bir çağrıda bulundunuz; 'Türk malı kullanın' dediniz. Bundan dolayı size Türk sanayicileri olarak teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı müsaade ederseniz en yüksek düzeyde kullanılmış bu sözü her yerde kullanmak istiyorum'' diye konuştu.

Romanya'nın su taşımacılığı potansiyeli
    
Arzulanan ekonomik işbirliği seviyesine ulaşmak için bir dizi alanda adım atmak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, enerji, finans ve taşımacılıkta yeni işbirliklerine hazır olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
    
''Özellikle ülkelerimiz arasındaki lojistik altyapısının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Pendik-Köstence Ro-Ro Hattı'nın geçen hafta çalışmaya başlamasını zamanlı bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Yılda 30 bin araç taşıma kapasitesine sahip bu hat, bizlere ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak; ülkelerimiz arasında daha fazla ticaretin önünü açacaktır. Ayrıca, Romanya'nın çok büyük bir su taşımacılığı potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu konuda oluşturulacak ortaklıklar ve Tuna Nehri havzasında harekete geçirilecek işbirliği alanları, ülkelerimize önemli faydalar sağlayacaktır. Bu kapsamda, Tuna Nehri'nin kirlenmesinin Karadeniz'de yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi için ortak projeleri kararlılıkla hayata geçirmemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Türkiye bugün bölgesinde söz sahibi önemli bir ekonomik güç haline gelmiştir. Lojistik altyapısında sağlanacak iyileştirmelerle, Romanya'nın Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine açılan kapısı da Türkiye olacaktır.''

İkinci önemli işbirliği alanının da enerji yatırımları olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Enerji kaynaklarında dışa bağımlı iki sanayi ülkesi olarak, enerji arz güvenliğimiz için ortak projelere hız vermeliyiz. Nabucco Boru Hattı Projesi için daha hızlı hareket etmek zorundayız. Diğer yandan, Türk ve Romen iş dünyalarının dikkatini, Karadeniz'deki rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerjisi potansiyeline çekmek istiyorum. Bu alanlara yapılacak ortak yatırımlar, ülkelerimizin gelişmesi için kritik öneme sahiptir'' diye konuştu.
    
Rifat Hisarcıklıoğlu, üçüncü ana işbirliği alanının ise finansal etkileşimin güçlendirilmesi olduğunu, dünyanın küresel finans merkezlerinden biri haline gelen İstanbul'un, bölge borsalarını İstanbul Borsası şemsiyesi altında birleştirmeye hazır olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ''Frankfurt ve New York Borsaları arasındaki birleşmenin Balkan borsaları arasında da gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Böylelikle ülkelerimiz arasında finansal etkileşim ve ekonomilerimizin finansal derinliği artacaktır'' dedi.
    
Türk iş adamlarının Romanya'da karşılaştığı sorunlar
    
Türk iş adamlarının Romanya'da karşılaştığı birtakım sorunlara da değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
    
''Gümrük işlemleri, zaman israfını ve mali kayıpları ortadan kaldırmak için basitleştirilmeli ve süratlendirilmelidir. Türk araçlarının Romanya'dan almış oldukları bir yükü üçüncü bir ülkeye taşımalarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve transit geçiş kotası sorununa kalıcı bir çözüm bulunması gerekmektedir. Romanya'nın Türk iş adamlarına ve çalışanlara en fazla bir yıl vize ve çalışma izni uygulaması yatırım kararlarımızı ve çalışmalarımızı olumsuz etkilemektedir. İzinlerin 5 yıla çıkarılması amacıyla yaptığınız çalışmalar, ülkemiz iş adamları tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Umuyorum ki, çalışmalar bir an önce sonuçlanacak ve Türk iş adamlarının Romanya vizesi konusunda yaşadıkları sorunlar bertaraf edilmiş olacaktır. Ayrıca, Türkiye'den yapılan ithalattan alınan peşin KDV ekstra ön finansman ihtiyacı doğurmakta ve Romanya pazarındaki rekabet gücümüzü azaltmaktadır. Bu uygulamanın AB ülkeleri için olduğu gibi Türkiye için de kaldırılmasını talep ediyoruz.''

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/romanyadaki-turk-yatirimlari-5-5-milyar-dolara-ulasti_90053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!