Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rubleden Kaçan Ruslar, Parasını Antalya'da Gayrimenkule Yatırıyor

Parasının bir anda pula dönmesinden endişe eden Ruslar iki ayda bankalardan 15 milyar dolara yakın mevduat çekti. Bu paralar ise daha güvenilir olarak görülen gayrimenkule yatırılıyor. Bu paranın bir bölümü de Rusların gözde tatil bölgesi Antalya'ya gelmeye başladı. Rus vatandaşları, son dört ayda Antalya'dan 58 gayrimenkul aldı. Önceki döneme

Zaman Gazetesi
Rubleden Kaçan Ruslar, Parasını Antalya'da Gayrimenkule Yatırıyor

Amerika'da başlayıp dünyaya yayılan küresel mali krizden en çok etkilenen ülkelerden biri de Rusya. Krize, petrol fiyatlarındaki gerileme de eklenince ülke ekonomisi altüst oldu. Krizden dolayı büyük sermaye çıkışı yaşanırken, petrol ihracatından da umduğu kadar gelir elde edilemedi. Bu sebeple Rus para birimi ruble krizin başından beri yüzde 18,6 değer yitirdi. 2009'da da yüzde 10 devalüasyon bekleniyor.

Parasının bir anda pula dönmesinden endişe eden Ruslar iki ayda bankalardan 15 milyar dolara yakın mevduat çekti. Bu paralar ise daha güvenilir olarak görülen gayrimenkule yatırılıyor. Bu paranın bir bölümü de Rusların gözde tatil bölgesi Antalya'ya gelmeye başladı. Rus vatandaşları, son dört ayda Antalya'dan 58 gayrimenkul aldı. Önceki döneme göre artış yüzde 65'i buluyor. Yılbaşından beri Rusların Antalya'da aldığı taşınmazların sayısı ise 148'i buldu. Avrupa'dan satışların kesilmesiyle zor günler geçiren sektörün yüzünü Rusya'dan gelen alımlar güldürüyor. Antalya'dan konut edinen yabancıların yüzde 90'ını Ruslar oluşturuyor. Komşu ülke vatandaşları, daha çok yatırım amaçlı mülk ediniyor.

Yabancıya konut satışında en yüksek seviyeyi son iki ayda yakaladıklarını belirten Elbert Construction Investment Genel Müdürü Harun Özal, "Mortgage kriziyle zora giren Avrupalılar yabancı ülkelerden ev alımını tamamen durdurdu. Şu anda Avrupa'dan hiç talep yok. Fakat gayrimenkul satın almak isteyen Rusların sayısı artıyor." diyor. Özal'a göre, kendi ülkesinde parası değer yitiren Ruslar, Türkiye'yi yatırım için daha güvenilir buluyor. Rus vatandaşlar, Antalya'da daha çok 60 ile 100 bin Euro arasındaki daireleri tercih ediyor. Century 21 Gold Genel Müdürü Birgül Aksoy ise, "Ruslar, Türkiye'den yaşamak için değil, yatırım amaçlı konut alıyor. 'Türkiye'den birkaç tane daire alayım. Bunu kiraya vereyim. Bankada hesap açayım, bu kira orada biriksin' düşüncesindeler. Sattığımız evden kira garantisi istiyorlar." değerlendirmesini yapıyor.

Rus pazarının Avrupa'ya göre daha canlı olduğunu dile getiren Dom Investment Genel Müdürü Fatih Kocaman da, Rus tüketicisinin elindeki sıcak parayı Türkiye'ye çekmek için ilginç bir yöntem izliyor. "Bankalardan parasını çeken Ruslar, şu anda arayış içinde. Güvenilir bir resim çizersek onları daha fazla çekebiliriz." diyen Kocaman, şöyle konuşuyor: "Ruslara Türkiye'nin krizden az etkileneceğini anlatmak için gazetelerde çıkan ilgili haberleri kesip dosya yapacağım ve bunları Rusya'daki ortak çalıştığım acentelere göndereceğim." Rusların yurtdışında gayrimenkul alımında gittikçe tecrübe kazandığını anlatan Fatih Kocaman, bunun için sektörün doğru hareket etmesi gerektiği uyarılarında da bulunuyor.

Antalya'ya en çok turist gönderen ilk beş ülke*

Ülke Turist sayısı**

- Almanya 4,246
- Rusya 2,177
- Ukrayna 451
- Hollanda 438
- İsrail 317

(*) İlk 11 ay (**) bin

Kaynak: Turizm Bakanlığı

http://www.yapi.com.tr/haberler/rubleden-kacan-ruslar-parasini-antalyada-gayrimenkule-yatiriyor_65454.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!