Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ruhsat İptali Kararı da Verilmeli!

AOÇ’de Başbakanlık Hizmet Binası’nın yer aldığı 46 hektarlık ve 7 hektarlık alanda SİT derecesinin kaldırılmasına ilişkin davada, mahkeme kararı iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, artık ruhsat iptali kararının da verilmesi gerektiğini belirtti ve inşaatın durdurulması gerektiğini söyledi. .

yapi.com.tr
Ruhsat İptali Kararı da Verilmeli!

AOÇ’de Başbakanlık Hizmet Binası’nın bulunduğu alanda tarihi SİT derecesinin kaldırılmasına ilişkin açılan davada mahkeme kararı, Meslek Odaları’nı sevindirdi. Dün (4 Şubat) verilen iptal kararı ile davacı taraf olan Meslek Odaları, ortak basın açıklaması düzenledi.

AOÇ’de Başbakanlık Hizmet Binası’nın yer aldığı 46 hektarlık ve 7 hektarlık alanda SİT derecesinin kaldırılmasına ilişkin davada, mahkeme kararı iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başbakanlık Hizmet Binası inşaatının mühürlenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “ 2006 yılından bu yana AOÇ’de Meslek Odaları olarak tahribata yönelik verdiğimiz mücadele ve açtığımız davalar sonuç vermeye başladı. Başbakanlık Hizmet Binası’nın yapıldığı 46 hektarlık ve 7 hektarlık alanda tarihi SİT derecesinin kaldırılarak yapılaşmaya açılmasına ilişkin açtığımız davada iptal kararı geldi. AOÇ tarihi SİT çekirdek alanında inşaat süreci devam ediyor oysa bir çivi bile çakılmamalı. Başbakanlık Hizmet Binası’nda ruhsat iptaline ilişkin yürüyen davamız var. Ruhsat iptali davasında bu davaların sonuçlarının beklenmesi kararı çıktı. Bu kararla birlikte ruhsat iptalinin verilmesini bekliyoruz. Başbakanlık Hizmet Binası’nın ruhsat iptali kararının da artık verilmesi gerekiyor. Kamu vicdanında kabul etmediğimiz olumlu bulmadığımız Başbakanlık Hizmet Binası’na yargı da bizim lehimize karar vermiş oldu. Başbakan’ı bir kez daha hukuka saygılı olmaya Büyükşehir Belediyesi’ni de inşaatı durdurmaya ve mühürlemeye davet ediyoruz. Aksi durumda kamuoyu mühürler. “

“Binaya harcanan 600 milyon tazmin edilmeli”

Ankara 11 İdare Mahkemesinin verdiği kararla Başbakanlık Hizmet Binası’nın kaçak olduğunu söyleyen Candan; “Kamu vicdanının kabul etmediği Başbakanlık Hizmet Binası hakkında  geç de olsa söylediklerimizin doğru olduğunun mahkeme kararı ile altı çizildi. Verilen bu karala bizim için yeni bir mücadele aksı başlıyor. Kararın takipçisi olacağız, Başbakanlıktan, Büyükşehir Belediyesi’ne kadar binanın mühürlenmesi için mücadele edeceğiz. Bu binaya 600 milyon lira harcandı. Ruhsat iptali davası lehimize sonuçlanırsa binaya harcanan 600 milyon lirayı tazmin etmeleri gerekecek. 600 milyon lira için tazminat davası sürecinin başlatılması söz konusu. AOÇ’deki Başbakanlık Hizmet Binası, hükümetin paraları har vurup harman savurduğunun da bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

“İnşaat durdurulmalı”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun ise kararın iptal kararı olması nedeniyle büyük önem taşıdığını belirtti. Sarıaltun; “AOÇ’ye en büyük zararı veren Başbakanlık Hizmet Binası idi. Bu karar doğrudan tarihi SİT açısından Başbakanlık Binası’nın yapılmasının doğru olmadığı, yapılaşmaya açılmasının doğru olmadığı noktasında kesin bir karardır. Hem bir kazanımdır hem de üzücü tarafı şu ki katledilmiş ağaçlar açısından geç kalınmış bir kazanımdır. Tarihi SİT, korunması gereken anlamı taşır. Herhangi bir yapılaşmanın olamayacağı karşılığı da çıkar tarihi SİT kararından. Hiç olmaması gereken bu yapının acilen ruhsatının iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması gerekir. Bu yürütmeyi durdurma kararı değil -hukuken yürütmeyi durdurma kararlarında karşılığı bulunamayabiliyor- doğrudan iptal kararıdır. İnşaatın durdurulması gerekir” şeklinde konuştu.

Kent suçudur

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan AOÇ’deki yapılaşmanın kent suçu olduğunu vurguladı. Atakan; "AOÇ’ye Başbakanlık Hizmet Binası yapılması kamu vicdanını yaralamıştır. Adeta Ankaralılardan gizlenerek bina AOÇ’nin hakim yerine konumlandırılmıştır. Yöneticileri hukuka uymaya çağırıyorum. Adalet herkese lazımdır. Başbakanlık Hizmet Binası da orada açılan otoban yollar da kent suçudur” dedi.

Peyzaj Mimarlar Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak; "Kamu mücadelemizin karşılıksız olmadığını bu dava gösteriyor. Bu yargı kararları karşısında hükümette olanlar boyunlarını eğmeli. Ankara Valiliği, mahkeme kararlarını bir fiil uygulamakla görevlidir. Ankara Valiliği'ni de göreve davet ediyoruz. Yazılı başvurularımızla da göreve davet ederek hukuksal süreçleri gerçekleştireceğiz. Tarihi SİT kararı da oy çokluğu ile alınmış bir karar. Tek azınlık oyu, mahkeme başkanından. Mahkeme başkanımız, tarihi savaşlarla anıyor galiba çünkü diyor ki; “Savaş tarihine ilişkin bir ize rastlanmamıştır”. AOÇ’de ekonomik kalkınma rol modeli vardır. AOÇ’de bu nedenle önemli tarihi izler vardır. Mahkeme başkanımıza tarihi savaşlarla anması nedeniyle buradan seslenmek istedik" şeklinde konuştu.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise “Kentlerin içindeki tarihi ve kültürel alanlara dair mahkemelerin çok geç karar verdiğini görüyoruz. Mahkemeler, çevresel hassasiyetler konusunda tarihi ve kültürel miras alanlarında hızlı hareket etmeli, hızlı karar vermeli. Bu karar aslında inşaatın bir an önce durdurulmasını gerektiren bir karar. Hukuk bir an önce harekete geçmeli” dedi.

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ruhsat-iptali-karari-da-verilmeli_117760.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!