Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Rusya Avrupa'nın Alternatifi Değil ama Bize Avrupa'nın Kapısını Açacak Ülke''

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'nın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, ''Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusya'dır'' diye konuştu.

yapi.com.tr / AA
''Rusya Avrupa'nın Alternatifi Değil ama Bize Avrupa'nın Kapısını Açacak Ülke''

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'nın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, ''Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusya'dır'' diye konuştu. Türk-Rus ve Rus-Türk İş konseyi 15'inci toplantısı için Moskova'ya gelen Ilıcak gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın 15 yıldır hedeflediği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğini sonunda başardığını belirterek, ''DTÖ'ye istediği şartlar altında üye olmayı başardı. Uzun pazarlıklar sonucu oldu bu. Artık tüm ülkelerde etkin olan kurallar burada da olacak. Bunun da ticaretimizi iyi yönde etkileyeceğini ümit ediyorum'' dedi.
    
Rusya'yı kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olarak gördüklerini söyleyen Ilıcak, ''Bugün dünya ülkelerinde Türk şirketi olarak en hızlı büyüyebileceğimiz ülke Rusya'dır. Başta perakende pazarı olmak üzere Rusya bize bir çok imkanlar sunmakta. İnşaat sektöründe Türk şirketleri Çin ya da Alman şirketleriyle değil, Türk şirketlerle rekabet ediyor. Bu çok sevindirici ve gurur verici'' ifadesini kullandı.
    
''Perakende ve sanayi alanında da aynı başarıyı göstermemiz gerekiyor''
    
Türk şirketlerinin inşaat alanındaki liderliğini perakende ve sanayi alanında da göstermeleri gerektiğini belirten Ilıcak, ''Burada sadece 572 tane Türk mağazası var. Toplamda baktığımız zaman Türkiye'de perakende mağaza sayısı 50 bini geçti. Rusya'da bunun yüzde biri. Türkiye'deki sayı 50 bin ise bunu Rusya'da 100 bine çıkarmalıyız çünkü Rusya Türkiye'nin 2 katı büyüklüğündeki ekonomiye sahip. Daha çok gideceğimiz yol var. Rusya'da 200 kat büyüyebileceğimiz bir pazar var'' dedi.
    
''2012 zorlu bir yıl olacak''
    
Ilıcak, 2012 yılının Avrupa ve Türkiye için çok zor bir yıl olacağını belirterek, ''Türkiye'nin yüzde 50 ihracatı AB ile. Kalanı ise komşu ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle yapılmakta. Ülkeler ekonomik krizlerden etkileniyor. Borçlanma maliyetleri artıyor. Dolayısıyla yatırımlar önümüzdeki yıllarda mutlaka azalacaktır. Her sektörde mutlaka daralmalar olacaktır. Moralimizi bozmamalıyız, daha çok gitmediğimiz yerler var. Rusya ve komşu ülkeler hızlı büyüyeceğimiz yerler. Kriz döneminde ilaç olacak pazarlardır'' görüşünü dile getirdi.
    
"Rusya Avrupa'nın alternatifi değil''
    
Bir gazetecinin sorusu üzerine Rusya'nın Avrupa'nın alternatifi olmadığını söyleyen Ilıcak, ''Rusya Avrupa'nın alternatifi değil ama Avrupa'nın kapılarını bize açacak bir ülke. Türk firmaları Rusya'da güçlendikçe Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Örgütüne üyeliği kolaylaşacaktır. Yani Avrupa'da güçlü olmak için Rusya'da güçlü olmalıyız'' diye konuştu. Ilıcak, sadece Avrupa'da değil Orta Doğu'da da krizin etkilerini gördüklerini belirterek, ''Arap baharı Arap ülkelerini çok etkiledi. Orta Doğu'da büyüme şansımız yokken, Rusya hala hızlı girebileceğimiz ve büyüyebileceğimiz pazar'' ifadesini kullandı.
    
''Rusya'da siyasi belirsizlik olacağını düşünmüyorum''
    
Bir soru üzerine Rusya'da siyasi belirsizliklerin meydana geleceğini düşünmediğini söyleyen Ilıcak, ''Rusya'nın en etkili tarafı siyasi belirsizliği yıllarca ortadan kaldırmış olmasıdır. Siyasi istikrar Rusya'ya hakim. Önümüzdeki dönemlerde de istikrarlı hükümet bekliyoruz'' diye konuştu.

Başkanı olduğu Türk-Rus İş Konseyinde yapılması gereken herşeyi yaptıklarını ve Konsey olarak amaçlarının iş adamlarını bir araya getirmek olduğunu söyleyen Ilıcak, ''Rusya'da bu iş çoktandır yapılmış durumda. Rusya Türk işadamları için bir bilinmez değil. Dolayısıyla işimiz çok kolay. Rusya'da 60 bin çalışanımız var. Bu kadar vatandaşımız ile 7 milyar dolarlık yatırım yapmışız'' dedi.
    
''Suudi Arabistan'da 300 bin Türk var ama ekonomisinde neredeyse yokuz''
    
Ilıcak, Rusya'da toplam çalışan sayısının 60 bin civarında olmasına karşın ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduklarını belirterek, ''Suudi Arabistan'da 300 bin Türk var ama ekonomisinde neredeyse yokuz. Ben Suudi Arabistan'da üst yetkili yönetici Türk göremedim. Orada büyümüş Türk firması göremedim. Ama bunu Rusya'da görüyoruz. Türk dış ticaretine en iyi model Rusya'daki Türk diasporasının modeli. 7 tane bankası ile, 600'e yakın şirketiyle ve 60 bin çalışanıyla inanılmaz bir model'' diye konuştu.
    
Türkiye'nin ihracatını 500 milyar dolara çıkartmanın yolunun kendilerinin Rusya'da yaptıklarını diğer ülkelere de taşımasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Ilıcak, ''Perakendecilerimize, KOBİ'lerimize çok iş düşmektedir. Artık burada imalat kapılarını zorlamalıyız'' dedi. Ilıcak, gelecek yıl St. Petersburg'daki Ekonomik Forum'da Türkiye olarak yer alacaklarını belirterek, ''Türkiye'den TÜSİAD kanalı ile getireceğimiz büyük Türk firmalar ve iş adamlarıyla bir başlangıç yapmak istiyoruz. Türkiye'nin ağırlığını Ekonomi Forumu'nda hissettirmeliyiz'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rusya-avrupanin-alternatifi-degil-ama-bize-avrupanin-kapisini-acacak-ulke_90189.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!