Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'dan Çalık'a Petrol, Türkiye'den Rusya'ya İhale

Erdoğan, Rusya Başbakanı Vlademir Putin, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin katılımıyla gerçekleşen enerji zirvesinde, Rusya'nın Çalık Holding Bakanlar Kurulu kararıyla yapımını üstlendiği Samsun-Ceyhan petrol boru hattına petrol vermeyi taahhüt ettiği açıklandı. Türkiye'nin Güney Akım ve 2. Mavi Akım Projesi konusunda Rusya ile işbirliği

Radikal Gazetesi
Rusya'dan Çalık'a Petrol, Türkiye'den Rusya'ya İhale

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vlademir Putin, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin katılımıyla gerçekleşen enerji zirvesinde, Rusya'nın Çalık Holding Bakanlar Kurulu kararıyla yapımını üstlendiği Samsun-Ceyhan petrol boru hattına petrol vermeyi taahhüt ettiği açıklandı. Türkiye'nin Güney Akım ve 2. Mavi Akım Projesi konusunda Rusya ile işbirliği yapacağını da açıklayan Putin, aynı zamanda Nükleer Santral ihalesini Rus-Türk ortaklığının kazandığını ve santral inşaatına başlanacağını duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Putin ve Berlusconi'yi Ankara'da ağırladı. Putin, sabah saatlerinde geldiği Ankara'da önce Erdoğan ile baş başa görüştü. Ardından iki lider çalışma yemeğinde biraraya geldi. Heyetler arası görüşmelerin ardından iki lidere öğleden sonra Ankara'ya gelen Berlusconi de dahil oldu. Berlusconi, iki ülke arasında anlaşma imzalanırken Erdoğan ve Putin'e eşlik etti.

Enerjide üç ayaklı işbirliği

Başbakan Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki anlaşma, protokol, mutabakat zaptı ve programları içeren 12 belgenin imza töreninde şunları söyledi:

"Dostumuz ve komşumuz Rusya Federasyonu Başbakanı ve değerli dostum İtalya Başbakanı Berlusconi'yi ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Putin ile uzun ve verimli, olumlu görüşmelerimiz oldu. Rusya ile Karşılıklı anlayış temelinde günden güne gelişen ilişkilirimizin daha da geliştirilmesi dış politikamızın önemli hedeflerindendir. Dış ticaretimiz 40 milyar dolardır. Türkiye Rusya'nın 5., Rusya Türkiye'nin 1. ticaret ortağıdır. Bir diğer önemli konu, enerji konusu ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin en önemli ve en somut unsurlarından biridir. Stratejik niteliği nedeniyle özel bir yeri ve önemi var. Enerji Alanında ilişkilerimizin karşılıklı anlayış temelinde sürdürülmesini temenni ediyoruz. Gerek gaz, gerek petrol, gerekse nükleer enerji olmak üzere üç ayrı başlık altında çalışmalarımızı planladık. Devam eden ortaklıklarımızda olduğu gibi bundan sonra da zenginleştireceğiz."

Yılda bir buluşacaklar

Başbakan Erdoğan, iki ülkenin güncel siyasi konularda yaklaşımlarının birbirine yakın olduğuna dikkat çekerek, çok boyutlu stratejik işbirliğini koordine etmek üzere hükümetlerarası nitelikte bir üst düzey görüşme süreci başlatacaklarını açıkladı. Erdoğan, Putin'le eş başkanlık yaparak 2010 başında Rusya'da ilk toplantıyı yapacaklarını belirtirken, "Her yıl bir kez başbakanlar düzeyinde, icracı bakanlarla yapacağız. Daha önce bakanlar yılda iki ya da üç kez biraraya gelerek süreci devam ettirecekler" dedi.

Türk-Rus üniversitesi istedim

Başbakan ilişkilerin gelişmesinin Rusça'yı iyi konuşan Türk gençlerine ihtiyaç doğurduğuna dikkat çekerek, "Türk Rus Koleji ve Türk Rus üniversitesi kurulmasını teklif ettim. Sıcak karşıladılar, bunun da adımını atacağız" dedi.

Samsun-Ceyhan teşekkürü

Başbakan Erdoğan basın toplantısında Mavi Akım doğalgaz boru hattı ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projelerindeki katkılarından ve mükemmel işbirliğinden dolayı Kürsüye davet ettiği Berlusconi'ye de teşekkür etti. Samsun Ceyhan petrol boru hattı projesine Rusya'nın katılımını önemsediğini anlatan Erdoğan, "Böylece, Samsun Ceyhan boru hattında Türkiye, İtalya ve Rusya Federasyonu birlikte olacağız. Türk boğazları üzerindeki yükü hafifletmiş olacak" diye konuştu.

Nükleer ihale sonucu Putin'den

Enerji işbirliği alanının genişletilmesini konuştuklarını anlatan Putin ise Güney Akım, Mavi Akım ve Nükleer Santral inşaatının işbirliğinde itici rol oynadığını vurguladı. Türkiye ile en geniş çaplı altyapı projelerini birlikte gerçekleştirebileceklerini bütün dünyaya gösterdiklerini belirten Putin, "Bugün İtalyanlar için de hayırlı bir gündür. Büyük çaplı işbirliği konusunda anlaştık. Hazar'da yeni çıkan petrol rezervimizi de gözönünde bulundurarak Samsun Ceyhan petrol boru hattı projesini çok gerçekçi ve cazip bulduk, desteklemeye karar verdik" dedi. Basın toplantısında beklenen Nükleer Santral ihalesi açıklamsıa da Rus Başbakan Putin'den geldi. Putin, "Nükleer enerjide, Türk-Rus konsorsiyumunun ihaleyi kazanmış olması, santarlın inşaatına başlanacak olması bizim için gurur kaynağıdır" dedi. Gazetecilerin Nükleer Santral konusunda varılan anlaşmanın detaylarına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Putin, "Gerek birim fiyatı olarak, gerek HES'lerde üretilen elektrik, gerekse inşaatın maliyeti konusunda Westinghouse'un projesi gibi benzer projelerden iki misli daha ucuzdur bizim projemiz. Fakat daha da indirmek mümkünse arkadaşlar Türk ortaklarıyla değerlendirecekler" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyadan-calika-petrol-turkiyeden-rusyaya-ihale_71285.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!