Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rüzgârı Arkasına Alan Kasaba

Zeytin bahçelerinin içinden yükselen beyaz, devasa rüzgâr türbinleri, İtalya çapında başlayan son derece sıra dışı bir gelişmenin işareti. Genelde çevreye duyarlılıklarından çok çöp konusunda çıkan olaylarla gündeme gelen İtalya'nın küçük kasabalarında büyük bir değişim yaşanıyor. Aşırı yüksek elektrik fiyatlarından bunalan bu kasabalar,

Sabah Gazetesi, New York Times
Rüzgârı Arkasına Alan Kasaba

eytin bahçelerinin içinden yükselen beyaz, devasa rüzgâr türbinleri, İtalya çapında başlayan son derece sıra dışı bir gelişmenin işareti. Genelde çevreye duyarlılıklarından çok çöp konusunda çıkan olaylarla gündeme gelen İtalya'nın küçük kasabalarında büyük bir değişim yaşanıyor. Aşırı yüksek elektrik fiyatlarından bunalan bu kasabalar, yenilenebilir enerji üretiyor. Hatta İtalyan çevre örgütü Legambiente'ye göre 800'den fazlası tükettiklerinden fazla elektrik üretiyor.

Yenilenebilir enerji üretimi özellikle Tocco için her şeyi değiştirdi. Satılan fazla enerjiden gelen gelir, çöp toplama gibi belediye hizmetleri için kullanıyor. Kasabadakiler yerel yönetime vergi vermiyor. İtalya'nın merkezindeki yoksul dağlık bölgede sıradan bir İtalyan kasabası olan Tocco'da yaşayan 2 bin 700 kişi genelde geleneksel yaşam tarzlarından vazgeçmemiş insanlar. Köhne barlarda toplaşıp politika konuşan yaşlı erkekler ve pazarda zaman geçen kadınlar geçmişte yaşıyor gibi. Ancak enerji açısından Tocco gelecekte yaşıyor. Kasabada bulunan rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri eski mezarlık ve spor tesisinin elektriğini de sağlıyor. Legambiente'nin enerji bölümünden sorumlu olan Edoardo Zanchini, "Normalde enerji denince akla büyük santraller gelir ama burada ilginç olan şey yerel belediyelerin çok aktif olması. Bu tip bir şeyin İtalya gibi bir yerde gerçekleşebiliyor olması gerçekten çok etkileyici" diyor.

İtalya, yenilenebilir enerji devrimi denilince akla gelen ilk ülke değil. Hatta Avrupa Birliği tarafından çevre kurallarına uymadığı için sürekli eleştirilen bu ülkede yenilenebilir enerji, toplam üretimin yüzde 7'sine denk geliyor. Ancak hem İtalya hem de diğer ülkelerde Tocco gibi küçük kasabalardaki gelişmeler, alternatif enerji politikasının ulusal çaptan çok bölgesel olarak ilerleyebileceğini gösteriyor. Tocco'nun bu açıdan öncü olmasının en büyük nedeni İtalya'da elektrik fiyatlarının Avrupa'nın en yükseklerinden olması. Ayrıca, yenilenebilir enerji üretiminin maliyeti sürekli düşüyor. Tabi bu projeyi daha da çekici kılan, İtalyan hükümetinin bir ev, şirket ve şehir tarafından fazladan üretilecek elektriği cazip fiyata alma garantisiydi. Elektriğin ucuz olduğu ABD'de devlet politikası, Avrupa'daki gibi doğrudan teşvikler yerine yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik için standartlar getirdi ve sonuç olarak alternatif enerjiyi teşvik etme girişimleri fazla başarılı olamadı.

Dört rüzgâr türbiniyle (ikisi 2007'de, ikisi geçen yıl tamamlandı) tükettiğinden yüzde 30 daha fazla elektrik üreten Tocco'nun maddi açıdan bakıldığında enerjiye bağımlılığı ortadan kalkmış durumda. Yeşil enerji üretimi, geçen sene kasabaya 170 bin euro kazandırdı. Kazanılan para okulun depreme dayanıklı hale getirilmesi ve sokak temizliği bütçesinin 3 katına çıkarılması için kullanıldı. Aslında sürekli rüzgârın estiği dağlar arasında bir vadide bulunan Tocco, baştan şanslıydı. 1989'da Avrupa Birliği destekli bir rüzgâr enerjisi projesi için seçilmişti. Kurulan iki verimsiz türbin 10 yıl boyunca çalıştı ancak kasabanın elektrik ihtiyacının 4'te birini karşıladı. Kasaba sakinleri bunlara "gürültü kirliliği" adını takmıştı. Ancak birkaç yıl önce azalan bütçe, sessiz türbinlerin geliştirilmesi ve teknolojik ilerleme, belediyenin rüzgâr enerjisine bir şans daha tanınmasına yol açtı. Kasabanın kot pantolon giyen popüler başkanı Riziero Zaccagnini, "Ne yaptığımızı ve bunları nereye koyacağımızı biliyorduk" diyor.

Rüzgâr türbinleri kontrat usulü özel bir firma tarafından işletiliyor. Bu hem ABD'de hem de Avrupa'da yaygın bir işletme tarzı. Tocco, yenilenebilir enerji alanındaki çabalarından ötürü uluslararası çevre gruplarından ödüller aldı. Ancak Belediye Başkanı Zaccagnini, ödüllerin pek de bir şey ifade etmediğini söylüyor. "Dışarıdan bol bol övgü aldık. Ancak kasaba halkının önemsediği şey yoldaki çukurların kapatılmasına yetecek paramızın olması" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ruzgari-arkasina-alan-kasaba_83544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!