Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sabancı Üniversitesi 50 Milyon TL’lik Yatırımla Nanoteknoloji Üssü Kuruyor

Bu yatırımın Sabancı Üniversitesi’nin en büyük yatırımları, en büyük sorumluluklarından biri olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, Türkiye’nin dünyayla birlikte yakalayacağı nanoteknoloji konusu bulunduğunu, iki gün önce aldıkları bir kararla Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknoloji konusunda 50 milyon TL’lik bir yatırım yapma kararı aldıklarını

Radikal Gazetesi
Sabancı Üniversitesi 50 Milyon TL’lik Yatırımla Nanoteknoloji Üssü Kuruyor

Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın 35. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda Sabancı Üniversitesi, Sabancı Vakfı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) desteğiyle bir nanoteknoloji merkezi kurulacağını açıkladı.
Bu yatırımın Sabancı Üniversitesi’nin en büyük yatırımları, en büyük sorumluluklarından biri olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, Türkiye’nin dünyayla birlikte yakalayacağı nanoteknoloji konusu bulunduğunu, iki gün önce aldıkları bir kararla Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknoloji konusunda 50 milyon TL’lik bir yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi olarak, bu konuda Türkiye’nin iddiasına katkıda bulunmak, liderlik yapmak istediklerini dile getirdi.

30 kişi 1.5 yıl çalıştı

Verilen bilgiye göre, Sabancı Üniversitesi’nde hayata geçecek olan Nanoteknoloji Disiplinlera-rası Araştırma Merkezi’nde (NANODAM) nanoteknolojinin tüm uygulama alanlarında araştırmalar yapılacak. Açıklama şöyle:
 “Merkezin üniversitenin uluslararası ve fikri mülkiyet alanlarında rekabet gücünü artırarak, öncü araştırma alanlarında ilerlemesine katkıda bulunması hedefleniyor. Öğrenime 1999’da başlayan Sabancı Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF), kuruluşundan itibaren mikro ve nanoteknoloji alanlarında ilerleme vizyonunu taşıyor. Bu nedenle, fakültenin bugüne kadarki insan kaynakları ve altyapı yatırımında bu alanlara büyük önem verildi. Sabancı Üniversitesi’ndeki MDBF öğretim üyelerinin yüzde 45’i doğrudan nanoteknolojiyle ilgili bilim insanlarından oluşuyor.

Ayrıca, lisansüstü öğrencilerinin yüzde 40’ı bu konularda çalışıyor. Yaklaşık 30 öğretim üyesinin 1.5 yıl süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan proje DPT ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından onaylandı. Merkezde nanoteknolojinin fizik, elektronik, mekatronik, malzeme, kimya ve biyoloji gibi çeşitli uygulama alanlarında araştırmalar ve projeler yürütülecek. Merkez sayesinde, üniversitenin ileri teknolojiye dayalı fikri mülkiyet portföyünün gelişmesi söz konusu olacak. 2010’da faaliyete geçmesi hedeflenen NANODAM için ileri teknoloji ile donanmış özel bir merkez yapılacak.”

Pazar 2.5 milyar avro

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “21. Yüzyılın endüstriyel devrimi olarak kabul edilen nanoteknoloji, disiplinlerarası yapısıyla çığır açan buluşları tetikleyen araştırma alanı, bir anlamda ‘anahtar teknoloji’ olarak adlandırılabilir. Dünyada nanoteknoloji pazarının büyüklüğü 2.5 milyar avrodur. AB 7. Çerçeve Programı fonlarından 2013 yılına kadar ayrılmış 6.5 milyar avro ile nanoteknoloji en büyük paya sahip” dedi.

Bir gazetecinin, “Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknolojiye yapılacak 50 milyon TL’lik yatırımın, Sabancı şirketlerine de katkısı olacak mı?” sorsuna karşılık Sabancı, “Sabancı Holding şirketleri, diğerlerinden ayrıcalıklı değil. Sabancı şirketlerinin, Sabancı Üniversitesi’ne iyi müşteri olmasını bekliyorum” yanıtını verdi.

Sabancı Vakfı ile ilgili konuşan  Güler Sabancı, 1974’de kurulan Sabancı Vakfı’nın bugüne kadar Türkiye için 1 milyar doların üzerinde kalıcı değer yarattığını belirtti. Sabancı, “35 yıl önce kurulan Sabancı Vakfı, dönemin ihtiyaçlarına göre faaliyet alanlarını belirlemiş ve geçen yıllar boyunca bu alanlarda çok önemli çalışmalar yapmıştır. Bugün ise Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini ve ihtiyaçların farklılaştığını görüyoruz. Sabancı Vakfı olarak bizlerin de bu ihtiyaçlara göre stratejilerimizde değişiklikler yapmamız kaçınılmazdı” dedi.

5 milyon TL hibe

Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nı, bugün ulaşmış olduğu boyut ve birikim itibarıyla yeni bir döneme girmeye hazır gördüklerini ifade ederek, bugüne kadar yaptıklarının ve birikimlerinin yeni bir döneme girmeye ve yeni bir strateji yapma konusunda kendilerine cesaret verdiğini, hibe programı ile 5 milyon TL’ye yakın bir hibe vermeyi planladıklarını kaydetti. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, her şeyi devletten beklemediklerini ifade ederek, “Sabancı Vakfı’nın kuruluş temellerinde bu var. Her şeyi devletten beklemeyelim. Biz de yapalım, katkıda bulunalım, fark yaratalım. Bunun üstüne bu yeni dönemde diyoruz ki; daha çok ortak iş yapalım” diye konuştu.

Sabancı Vakfı’nın bugüne kadar 120’den fazla kalıcı eser bıraktığını ve Sabancı Üniversitesi hariç, 33 bin 500 kişiye burs verdiğini söyleyen Sabancı, “Her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz de ortak iş yapalım. Katkıda bulunalım” dedi.

Derviş’ten AB çalışması

Sabancı, eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in, Sabancı Üniversitesi’ne katılacağını belirterek, “Üniversite’nin Avrupa Komisyonu ve politikalar merkezi çalışması var. Kemal bey, bu çalışmalara odaklanacak” dedi. (Radikal)

‘İşsizlik krizle gelen mesele değil’

Güler Sabancı, işsizliğin sadece küresel ekonomik krizle ilgili değil, yapısal bir sorun olduğunu söyledi. İşsizlik sorununun aşılmasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Nazım Erken ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Sabancı, “Türkiye’nin en başarılı olduğu, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü dönemde dahi işsizliği yüzde 9’un altına indiremedik. Bu, sadece bugünkü krizle ilgili değili. Bu konuda çok ciddi çalışma yapılmasını bekliyoruz. Çok katılımcı ve çok reform gerektiren bir konu. Bu konuda görüştüğüm Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’den edindiğim izlenim, seçim sonrasında orta ve uzun vadeli çalışma yapılacağıdır” açıklamasında bulundu.

‘Nano tek’ nedir?

Atomsal düzeyde mühendislik olarak da açıklanıyor. Nanoteknoloji, atomların tek tek kullanılarak, yalnızca çalışabilen değil, iş gören, makro, dünyada olmayan niteliklere sahip aygıtların üretilmesi ve kullanılmasını amaçlayan bir alan. 1 nanometre, milimetrenin milyonda biri olarak gösteriliyor.

Nano değeri, maddenin atomdan önceki son basamağını gösteriyor. Mevcut teknolojilerin daha ileri düzeyde duyarlılık ve küçültülmesine dayalı olarak hızla ortaya çıkan teknolojiler olarak da açıklanıyor. Nano teknoloji, endüstriyel alanda, mikrosensörlerin, mikromakinelerin, optoelektronik elemanların imalatı ve uygun şekilde bir araya getirilmesinde kullanılıyor. Medikal alanda ise mikro cerrahide (göz, beyin vb.) mikroorganizmaların taşınması ve DNA modifikasyonu vb. gibi işler yapılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sabanci-universitesi-50-milyon-tllik-yatirimla-nanoteknoloji-ussu-kuruyor_67738.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!