Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sakıp Sabancı Müzesi'nde Bir Hazine

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM), Ağa Han Kültür Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlediği Ağa Han Müzesi Hazineleri sergisi, bugün (5 Kasım Cuma) açılıyor. En değerli İslam sanat eserlerini bünyesinde barındıran ve 2013 yılında ziyarete açılacak Ağa Han Müzesi’nin başyapıtlarını sanatseverlerle buluşturan sergi, ilk kez halkının büyük çoğunluğu

yapi.com.tr
Sakıp Sabancı Müzesi'nde Bir Hazine

STRONG>S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM), Ağa Han Kültür Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlediği Ağa Han Müzesi Hazineleri sergisi, bugün (5 Kasım Cuma) açılıyor. En değerli İslam sanat eserlerini bünyesinde barındıran ve 2013 yılında ziyarete açılacak Ağa Han Müzesi’nin başyapıtlarını sanatseverlerle buluşturan sergi, ilk kez halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede gerçekleştiriliyor.

İslam dünyasının, Endonezya’dan Sicilya’ya, Endülüs’ten Çin’e uzanan farklı coğrafyalarda aynı döneme denk gelen yansımaları, sergi kapsamında ilk kez vitrine çıkıyor. Sergide; seramik, ahşap, metal, kumaş gibi materyallerden yapılmış ve üzerlerinde Kuran’dan metinlerin yer aldığı objelerin yanı sıra, elyazmaları ve minyatürler de yer alıyor. 'Ağa Han Müzesi Hazineleri' sergisi, 27 Şubat 2011 tarihine kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde görülebilecek.

Benoit Junod, Nazan Ölçer ve Luis MonrealSergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “2013’te Toronto’da hizmete girecek Ağa Han Müzesi’nin başyapıtlarından seçmeler, Avrupa’da pek çok kentte sergilenmesine karşın, ilk kez Müslüman bir ülkede sanatseverlerle buluşuyor. İslami sanatların seçkin örneklerinden oluşan sergi, koleksiyonun toplandığı ülkelerin coğrafi ve kültürel çeşitliliği aracılığıyla, İslamın evrenselliğine işaret ediyor ve İslam sanatının Avrupa’dan Çin’e ulaşan bir coğrafyada beslendiği ve beslediği kültürleri gözler önüne seriyor. Serginin; İslam sanatının dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan ve hiç görmediğimiz yansımalarını gözler önüne sererek, belki de zaman zaman unuttuğumuz hoşgörü ve karşılıklı anlayış hislerini tazeleyeceğini umuyoruz.” dedi.



Ağa Han Kültür Vakfı Genel Müdür Luis Monreal ise sergideki başyapıtların, Toronto’da 2013’te açılacak Ağa Han Müzesi’ne ait olduğunu belirterek, “Kuzey Amerika’da böyle bir müze kurma fikri, Batı dünyasına İslam kültürünün çeşitliliğini göstermek amacıyla ortaya çıktı. Çünkü İslamiyet, geniş bir coğrafyaya yayılan, farklı mezheplerden inananlarıyla, 1300 yıldan uzun bir geçmişe sahip bulunuyor. İslam sanat ve geleneğinin evrensel yönünü de göreceğimiz sergide yer alan eserler arasında, Çin’den İspanya’ya kadan çok geniş bir coğrafyayı kapsayan eserler bulunuyor.” dedi.

Sergi Küratörü Benoit Junod, “11 Eylül’den sonra yaşanan, ‘medeniyetler çatışması’ değil ‘cehalet çatışması’dır. Batı dünyası, ne yazık ki İslamiyet hakkında fazla bilgi sahibi değil. İnsanoğlu bilmediği şeylere karşı hem korku besler hem de tavır alır. Kanaatimce, İslam’a karşı oluşan önyargıyı kırmak için, önce bu ‘bilinmezlik’ perdesinin aralanması gerekir. İslam geleneği doğru şekilde yansıtılmalı, İslam kültür ve sanatının evrenselliği vurgulanmalıdır. ‘Efsane İstanbul’ sergisini de kurgulayan Boris Micka, eserleri, İstanbullulara farklı bir deneyim yaşatacak ve ziyaretçiyi sıkmayacak interaktif bir düzenle yerleştirdi. Bazı eserlerin üzerindeki yazılar, dokunmatik ekranlar yardımıyla Farsça, Türkçe ve İngilizce olarak okunabilecek.” dedi.

Ağa Han Müzesi

Adı; zenginlik, ihtişam, medeniyet, çağdaşlık ve zarafetle birlikte anılan Ağa Han (4. Kerim Ağa Han), İsmailî mezhebinin ruhani lideri olması sebebiyle “dini liderlik” kavramıyla da özdeşleşiyor. Ağa Han, 1977’den beri İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarımlara verilen “Ağa Han Mimarlık Ödülleri”yle sanat dünyasında saygın bir yere sahip bulunuyor. Açtığı hastane ve sağlık kuruluşlarıyla toplum yararına pek çok projeyi hayata geçiren Ağa Han Kültür Vakfı ise 1988’den bu yana, dünyanın önemli merkezlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

SSM’de sergilenen eserler, Japon Mimar Fumihiko Maki tarafından tasarlanan ve pek çok kez “dünyanın en yaşanılası şehri” seçilen Toronto’da 2013’te açılacak Ağa Han Müzesi’nde yer alacak. Müzenin, Kuzey Amerika’da İslam sanatı ve kültürüne ayrılan ilk büyük kapsamlı eğitim ve sergi merkezi olması hedefleniyor. İslam toplumlarının düşünsel, kültürel, sanatsal ve dinsel mirasıyla ilişkili, çeşitli dönemlerden ve coğrafyalardan kalma ürünleri toplama, koruma ve sergileme misyonunu üstlenen müze, önceliğini toplumsal eğitime verecek.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/sakip-sabanci-muzesinde-bir-hazine_83635.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!