Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

SALT Ulus Açıldı

SALT'ın İkinci Binası, Galata'da Açıldı

Garanti Bankası'nın güncel sanat, sosyal tarih, ekonomi tarihi, mimarlık, tasarım, kent yaşamı gibi bir çok alanda etkinlik ve sergiler düzenleyen kültür kurumu SALT'ın Beyoğlu'nda açılan ilk binasının ardından Karaköy Bankalar Caddesi'nde bulunan Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü, yapılan restorasyon ve düzenlemelerin ardından SALT'ın ikinci binası

yapi.com.tr / AA
SALT'ın İkinci Binası, Galata'da Açıldı

Garanti Bankası'nın güncel sanat, sosyal tarih, ekonomi tarihi, mimarlık, tasarım, kent yaşamı gibi bir çok alanda etkinlik ve sergiler düzenleyen kültür kurumu SALT'ın Beyoğlu'nda açılan ilk binasının ardından Karaköy Bankalar Caddesi'nde bulunan Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü, yapılan restorasyon ve düzenlemelerin ardından SALT'ın ikinci binası olarak hizmete açıldı. Açılış nedeniyle yapılan basın buluşmasında bir konuşma yapan SALT Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Bankasının, bankacılığın yanı sıra bireyin ve toplumun vizyonunu geliştiren etkinliklere uzun süredir destek verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
    
''Geçtiğimiz yıllarda, üstlendiğimiz misyonu bir adım daha ileriye taşıyarak sürdürülebilirliğini teminat altına aldığımız özerk kurumlarla, toplumun kültürel ve eğitsel birikimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 2006 yılında kültür kurumlarımızı tek bir çatı altında özerk bir yapıya dönüştürme çalışmalarımız uzun bir süreçten sonra tamamlandı. SALT'ı kurarken ülkemizin kültür ve düşünce yaşamına uzun yıllar hizmet verebilecek bir kurum yaratmayı hedefledik. Oluşturulan yeni yapıya, ortak aklı esas alan bir yönetişim modeli önerdik. SALT, farklı disiplinlerin ortak bir yönetim ve program altında bir araya gelerek, sanat üretimine geniş mekanlar sunmak, kültürel hafızayı korumak ve topluma kazandırmak amacıyla kuruldu.''



Karadere ayrıca, İstanbul'un Karaköy Galata gibi tarihi bir bölgesinde 15 bin metrekarelik alanı kent yaşamına kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, ''Daha önce Osmanlı Bankası Müzesi binası olarak faaliyet gösteren 119 yıllık bu etkileyici yapı, bugüne kadar, banka şubesi, bölge müdürlüğü ve müzeyi bünyesinde barındırdı. Bugün artık bu değerli mekanı da, tümüyle kültür-sanata ve İstanbullulara armağan ediyoruz'' şeklinde konuştu.

"Üzerinde özenle çalışılan çok heyecanlı bir süreç oldu"
    
SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Sima Benaroya da, SALT Galata binasının kapılarını ilk olarak 1892 yılında Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü olarak açtığını belirterek, ''Bu görkemli tarihi binayı, günümüzün ihtiyaçlarına cevap veren bir kültür kurumuna dönüştürmek, üzerinde özenle çalışılan çok heyecanlı bir süreç oldu. SALT'ın hayata geçmesi için bir çok kişi hep birlikte çok emek verdik. Alışılmadık bir yol izleyerek, bu binanın, SALT'ın çok sesli duruşunu yansıtmasını istedik. SALT Galata, salt bir sergi kurumunun ötesinde, öncelikle araştırma imkanlarıyla ve oditoryumuyla 'düşünce üreten' bir kurum olmayı hedefliyor. SALT sabitleşmiş kalıplar yerine, araştırma, paylaşma ve birlikte yeni fikirler üretmeye odaklanıyor. Bir program fabrikası gibi işleyen SALT Beyoğlu'nun ardından, SALT Galata'nın araştırma ve paylaşma kapasitesiyle devreye girmesi sonucu misyonumuz tümüyle görünür olacak'' dedi.



Buluşmanın ardından açık arşiv, Osmanlı Bankası Müzesi, oditoryum, çalışma atölyeleri, cafe, mağaza ve sergi salonlarından oluşan SALT'ın Galata binası gezilerek basın mensuplarına tanıtıldı. SALT Galata'da ayrıca Prof. Dr. Zainab Bahrani, Prof. Dr. Zeynep Çelik ve Prof. Dr. Edhem Eldem tarafından kavramsallaştırılıp hazırlanan ''Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu'nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914, arkeolojinin Yakındoğu'daki zengin ve karmaşık hikayesi'', Gülsün Karamustafa'nın ''Peçesi Açılan Modernizm - Tarihleri Örgülemek'', Araştırmacı-sanatçı Tayfun Serttaş'ın hazırladığı, İstanbul'da 1935'ten 1985'e kadar kesintisiz olarak fotoğrafçılık yapan ''Maryam Şahinyan Arşivi'' sergileri sanat sevenlerin beğenisine sunuldu.



Foto: 'Peçesi Açılan Modernizm - Tarihleri Örgülemek' sergisinden bir görüntü



Foto: Osaman Hamdi, 1883'teki Nemrut kazıları sırasında kabartmaların kopyasını alırken

ETİKETLER: restorasyon kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/saltin-ikinci-binasi-galatada-acildi_89802.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!