Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Samsun'a Denizi Getirdi' Koltuğunu Koruyacağından Emin

Kuzey'in İstanbul'u Samsun'da, AK Parti seçimlere rahat giriyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bir oy bekleniyor. AK Parti'nin adayı, iki dönemdir şehrin büyükşehir belediye başkanlığı görevini yürüten Yusuf Ziya Yılmaz. 1951 Samsun doğumlu Yılmaz, makine mühendisi.

Zaman Gazetesi
'Samsun'a Denizi Getirdi' Koltuğunu Koruyacağından Emin

Kuzey'in İstanbul'u Samsun'da, AK Parti seçimlere rahat giriyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bir oy bekleniyor. AK Parti'nin adayı, iki dönemdir şehrin büyükşehir belediye başkanlığı görevini yürüten Yusuf Ziya Yılmaz. 1951 Samsun doğumlu Yılmaz, makine mühendisi. Karayolları'nda 23 yıllık bir hizmetten sonra 1999 yılında siyasete atılmış. O günden bu yana Samsun'un büyükşehir belediye başkanı.

Adaylık süreci bir hayli sancılı geçti. Yusuf Ziya Yılmaz'ın aday olup olmayacağının son ana kadar açıklanmaması diğer partilerin de dengesini bozdu. AK Parti, Yılmaz'ı yeniden aday gösterdi. Sahil projesini hayata geçiren ve bu amaç için gıda toptancılarıyla arası açılan Başkan, "Samsun'u denizle buluşturan başkan" olarak anılıyor. Mezbelelikten kurtardığı Samsun sahilini Karadeniz'in en güzel sahili haline getirmiş. Sahilin doğu ve batı kesimindeki çalışmalar (park, yeşil alan, oyun bahçeleri, protokol yolu ve tütün iskelesi) ile şehrin trafiğini rahatlatacak olan 2. Bulvar Yolu halkı memnun etmiş. Başkan'ın bir başka avantajı yapımına başlanan 17 kilometrelik şehir içi raylı ulaşım sistemi. Aynı hatta yolcu taşıyan minibüs şoförleri bile kendi kazançlarının azalması anlamına gelen bu projeyi destekliyor. Trafiği rahatlatacak otoparkların azlığı, kaldırım ve kanalizasyon gibi düzenlemelerin yetersizliği ise bir handikap. Civar illerden günübirlik göç alan Samsun'un hedefi bölgenin ticaret ve sağlık merkezi olarak bir marka haline gelmek. Hükümet, önümüzdeki dönem tamamlanması beklenen 400 yataklı Bölge Eğitim Hastanesi ve 250 yataklı Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'yle sadece bölgeden değil, Karadeniz'e komşu bütün ülkelerden şehirde bir sağlık turizmi sektörü oluşturmayı hedefliyor. Bir de eğitim projesi var. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin yanında Samsun, ikinci bir üniversiteye kavuşmak üzere. Bir vakıf üniversitesi kurulmasının projesi de yapılmış. 20 milyon dolara mal olacak Canik Başarı Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bölümleri Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere toplam 16 bölümde eğitim verecek.

Hükümetin, sağlık eğitim, kentsel dönüşüm ve KÖYDES projelerinin yanı sıra Samsun-Ankara bölünmüş yolu ile Samsun-Bafra yolundaki genişletme çalışması da halkın gözünde kıymet bulan çalışmalar. Samsunlunun beklentileri birkaç noktada yoğunlaşmış: İstihdama yönelik yatırımların önünün açılması, trafik, otopark ve hava kirliliği sorunlarının çözülmesi. Halkı en fazla ilgilendiren konuların başında; fındık, tütün, Samsunspor ve Türkiye Bayanlar Basketbol 1. Lig takımlarından Samsun Basketbol Kulübü (SBK) geliyor.

CHP-Mehmet Atalay: Halkçı bir belediye vaat ediyor

Samsun'un bir numaralı problemi işsizliğe savaş açacağız. Sosyal belediyecilik kapsamında yoksullukla mücadele edeceğiz. Samsun, çağdaş ve uygar bir şehir olacak. Samsunspor'a da sahip çıkacağız.

MHP-İbrahim Özyer: Samsunluluk ruhu için çalışacak

Ciddi anlamda eksikliği hissedilen ve kasıtlı olarak oluşturulmayan kent bilincinin şehre kazandırılması için tabuları yıkacağız. Samsunluluk ruhunu her alanda etkin kılacağız.

Kral Mezarları gölgesinde Davos rüzgârı...

Amasya inanılmaz bir tarihî zenginliğe sahip. Yeşilırmak'ın iki kenarı boyunca uzanan şehirde, tarih adına ne ararsanız var. 13 farklı medeniyet gelip geçmiş. Kayalara oyulmuş Kral Mezarları şehre tepeden bakarken, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi şehrin her sokağını cami ve külliyelerle bezemiş. Ferhat bile Şirin'ine kavuşmak için burada vurmuş kazmasını dağlara. Aralarında Fatih Sultan Mehmet ve Yıldırım Beyazıt'ın bulunduğu 12 şehzadeye ev sahipliği yapmış. Kurtuluş mücadelesinin meşalesi de burada yakılmış. Yalıboyu'nda tarihî evlerin arasında yürürken sanki çok boyutlu bir filmin içinde yol alıyorsunuz. Seçim süreci başlayınca Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, partilerin il başkanlarını çağırarak bir toplantı yapmış. "Amasya'ya yakışan bir seçim olsun." demiş. Şehirde tek bir pankart bile yok. AK Parti'nin adayı Cafer Özdemir hâlihazırda belediye başkanlığı yapan İsmet Özarslan'ın yardımcısı. O belediyeye, Amasyalı ona aşina. Özdemir'in seçim sloganı kısa ve öz: "Parası pul, karısı dul, kendisi kul bir başkan olacağım." Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta estirdiği rüzgâr Amasya'da da AK Parti'nin yelkenlerini şişiriyor. MHP'nin adayı Kadir Ekercan ilde tanınan bir doktor. "Seçim sabahına kadar MHP'nin adayıyım ama seçildiğimde bütün Amasya'nın başkanı olacağım." diyor. Ekercan'ın bir avantajı da seçimden 2 gün önce Bahçeli'nin Amasya'da miting yapacak olması. Şehrin neredeyse 3'te 1'i sit alanı olduğu için Amasya'nın en büyük problemlerinden birisi yeni yerleşim alanları. Şehir, yeni belediye başkanından üç alanda adım atmasını istiyor: Turizm, tarım ve Türkiye'deki toplam rezervin yüzde 22'sini barındıran mermer sanayii...

Türkiye'nin kuzey ucundaki yarış bıçak sırtında

Türkiye'nin kuzey ucu Sinop bir dönem 'cezaevi' ile özdeşleşmişti. Sinop Cezaevi, akla 'Dışarıda deli dalgalar, gelir duvarları yalar" diyen Sabahattin Ali'yi getirir. Sadece o değil, Nazım Hikmet, Burhan Felek, Refik Halit Karay ve Mustafa Suphi de Sinop Cezaevi'nin meşhur sakinlerinden. Cezaevi kapatıldı ama hâlâ ziyaretçisi var. Hele "Parmaklıklar Ardında" dizisine ev sahipliği yapmasından sonra... Alaaddin Camii Selçuklu döneminden kalma. Şehitler Çeşmesi 1854'te Osmanlı-Rus savaşında ölen askerlerin cebinden çıkan harçlıkla yapılmış. Pervane Medresesi aradan 750 yıl geçmesine rağmen dimdik ayakta.

Sinop'ta seçim AK Parti ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor. Yıllarca şehirde Amerikan radarının konuşlanmış olmasına tepki olarak gelişen sol gelenek hâlâ canlı. Sinop 2004 yılında ilginç bir seçime sahne oldu. İlk sayımda CHP adayı 1 oy farkla AK Parti'nin önünde belediye başkanlığını kazandı. DYP'nin adayı ilk iki partiden sadece 100 oy gerideydi. AK Parti itiraz etti. Oylar sayıldı. Bu defa AK Parti'nin adayı 1 oyla önde çıktı. CHP'nin itirazı üzerine 1 oy daha geçersiz sayıldı ve oylar eşitlendi. Başkanlığın kura ile belirlenmesine karar verildi. Kurayı torbadan kimin çekeceği konusunda yazı tura atıldı; AK Parti adayı Zeki Yılmazer kazandı ve elini soktuğu torbadan üzerinde "BAŞKAN" yazılı kâğıdı bularak, makamı devraldı. Yılmazer 2 yıl önce yollarını AK Parti ile ayırdı ve görevine bağımsız olarak devam etti. AK Parti Hamza İnce ile yarışta. İnce, bir önceki dönemin belediye başkanı ve halk tarafından seviliyor. Rakibi ise CHP'li Baki Ergül. Son seçimlerde AK Parti'ye kurada kaybetmişti. Sinop, sandıktan çıkacak sonucun en çok merak edildiği illerin başında.

CHP'nin umudu sağ oyların bölünmesi

Beş bin yıllık zengin bir tarihe sahip Çorum, Karadeniz'in İç Anadolu'ya açılan kapısı. Belediye başkanlığı 6 yıldır AK Parti'de. Çorum AK Parti'nin Türkiye'de kazandığı ilk belediye. 3 Kasım 2002'de dönemin Saadet Partili Belediye Başkanı Arif Ersoy milletvekili adayı olmak için görevinden istifa edince başkanlık makamı boşalmış. Belediye meclisi 21 turun sonunda belediye başkanı seçemeyince Seçim Kurulu, 23 Mart 2003'te belediye meclis üyelerinin yenilenmesine karar verdi. Yapılan ara seçimde 31 üyeli belediye meclisinde çoğunluğu AK Parti elde etti ve birinci sıra adayı olan Turan Atlamaz'ı belediye başkanı seçti. Atlamaz, 28 Mart 2004 seçimlerinde de en yakın rakibine 10 bin oy fark atarak yeniden seçildi. 6 yıldır belediye başkanı. İçme suyu, yol, yeşil alan, spor tesisleri, oyun parkları ve kültürel faaliyetler konusunda ciddi adımlar attı. Ancak kenar mahallelerde yaşayan vatandaşların, bölgelerine eşit hizmet götürülmediği konusunda şikâyetleri var. AK Parti yönetimi, Atlamaz'ı yıprandığı gerekçesiyle yeniden aday göstermedi. Eski milletvekillerinden Muzaffer Külcü ile yarışa girdi. Çorum'da AK Parti, CHP ve MHP de miting yaptı.

Şehirde AK Parti ve CHP rakiplerine göre bir adım önde görünüyor. Bir önceki seçimlerde en yakın rakibine 10 bin fark atan AK Parti'nin, eski başkanlardan Prof. Dr. Arif Ersoy'un Saadet Partisi'nden, eski TEDAŞ Müdürü Bekir Soyocak'ın MHP'den aday olması ile kan kaybedeceği belirtiliyor. CHP ise, sağ oyların bölünmesi sayesinde adayı Sait Börekçi'nin kazanacağına inanıyor. Muzaffer Külcü ve Sait Börekçi seçim kampanyalarını Çorum'a yeni bir vizyon kazandırmak ve şehri modern bir kent haline getirmek üzerine kurgulamış.

KATKIDA BULUNANLAR: Fahri Öztoprak, Tolga Özkoç, Birol Acar, Savaş Ak, Burçin Selçuk Dokgöz

http://www.yapi.com.tr/haberler/samsuna-denizi-getirdi-koltugunu-koruyacagindan-emin_67257.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!