Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanata Müdahalesiz Bir Destek

Yıllarca İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın genel müdürlüğünü yapmış, ardından pek çok kültür sanat kurumunun danışmanlığı ve yöneticiliğini üstlenmiş Melih Fereli, şimdi de Vehbi Koç Vakfı Kültür-Sanat Danışmanı olarak, geçende “Starter” sergisiyle açılan vakfın yeni mekânı Arter’i anlatırken heyecandan yerinde duramıyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Sanata Müdahalesiz Bir Destek

Gözleri en çok oğlundan söz ederken parlayan bir adam... İkinci sırada hâlâ profesyonel bir müzik eğitimi alamamış olduğu için hayıflanan, oysa Londra Philarmonia Korosu’nda solistliğe kadar uzanmış bir müzisyen tutkusunun ışığı var. Sıralamanın sonuna kültür-sanat dünyasındaki yöneticilik, danışmanlık vasfı kalsa da, biz onu en çok bu yönetici, danışman kimliğiyle tanıyoruz.

Yıllarca İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın genel müdürlüğünü yapmış, ardından pek çok kültür sanat kurumunun danışmanlığı ve yöneticiliğini üstlenmiş Melih Fereli, şimdi de Vehbi Koç Vakfı Kültür-Sanat Danışmanı olarak, geçende “Starter” sergisiyle açılan vakfın yeni mekânı Arter’i anlatırken heyecandan yerinde duramıyor: “Çağdaş sanat günceldir, yenilikçidir, eleştireldir, disiplinler arası buluşmaları özenlidir, görsel ve uluslararası birliği oluşturur, pek çok sınırları aşarak pek çok insana ulaşır...” diye sıralayarak başlıyor yeni projesini heyecanla anlatmaya. Her ne kadar şu günlerde hayatının merkezinde bu yeni “proje” yer alsa da onun hayatında pek çok köşetaşı var.

Çağdaş sanata odaklanma

- Vehbi Koç Vakfı, kuracağı ‘müzeler kompleksi’ öncesinde açtığı mekân ‘Arter’le farklı bir koleksiyon ve müzecilik anlayışı ortaya koyar gibi görünüyor. Koç Vakfı’nın sanat yatırımları zincirinin son halkası Arter’le nasıl bir dönüşüm, atılım hedefliyorsunuz?

Arter’in kurumsal çatısını Vehbi Koç Vakfı oluştursa da, hayata geçirilmesi ve koleksiyonunun oluşturulmasında öncülük Ömer Koç’a ait. Mekânın öyküsü içinde birkaç öyküyü birden barındırıyor. Ortaya çıkan büyük resim belki son 3 sene içerisinde kamuoyuna yansıyan tarafıyla, ‘Vakıf da neler yapıyormuş’ gibi bir tepkiyi doğuruyor. Eğitim, sağlık alanındaki yatırımlarıyla bilinen vakıf, kültür sanat alanında şimdiye kadar daha çok müzecilik üzerine odaklanmasıyla tanınıyordu. Kültür sanat alanında dağınık bir görüntü arz eden bu girişimleri daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve faydalı olmak için hep beraber stratejik bir plana dönüştürdük ve bu plan çerçevesinde ortaya çıkan sonuç vakfın çağdaş sanata odaklanması oldu.

Global bir koleksiyon

- Ömer Koç’un kayda değer bir çağdaş sanat koleksiyonu olduğu biliniyor, ama Arter’deki koleksiyon ayrı bir bütün, öyle değil mi? Bu koleksiyonun ayırt edici özellikleri neler?

Ömer Bey aile geleneğine çağdaşı da ekleyerek klasik sanat, İznik çinileri ve tarihi fotoğraflarla da ilgilenen tutkulu bir koleksiyoner. Ama biz vakfın bu yeni koleksiyonunu herkesten farklı bir stratejiyle oluşturmaya gayret ettik. Guggenheim, Tate Modern gibi modellere bakmak yerine, kendi çağdaş sanatımıza odaklanıp hedef kitleyi başka açılımlara taşıyabilmek için de ülke sınırlarının dışına çıkmaya karar verdik. Stratejimiz şu: Yüzde 40’ı Türkiye’de veya yurtdışında yaşayan sanatçılarımızdan, yüzde 35’i Türkiye’ye komşu coğrafyayı kapsayan, geri kalan yüzde 25’i de dünyanın diğer bölgelerinden sanatçıların bir armoni, diyalog içinde olabileceğini düşündüğümüz eserleriyle koleksiyonumuzu global bir koleksiyon haline getirmek.

Küratör ve danışman olarak Rene Block’la çalıştık ve koleksiyon içinde öncü sanatçılar açısından öyle referans eserler olsun ki, koleksiyon yurtdışındaki birtakım yerleşik sanat kurumlarının düzenleyebileceği sergilerde de cazip bir ödünç alma noktası haline gelsin istedik. Amaç, adımızı dünya müzelerinin düzenlediği sergilerde ödünç vereceğimiz eserlerle de duyurmak. Bu nedenle koleksiyonun kronolojik olmasa da 60’lardan bugüne sanata tarihsel bir bakışı da var.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/sanata-mudahalesiz-bir-destek_79307.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!