Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanata Müdahalesiz Bir Destek

Yıllarca İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın genel müdürlüğünü yapmış, ardından pek çok kültür sanat kurumunun danışmanlığı ve yöneticiliğini üstlenmiş Melih Fereli, şimdi de Vehbi Koç Vakfı Kültür-Sanat Danışmanı olarak, geçende “Starter” sergisiyle açılan vakfın yeni mekânı Arter’i anlatırken heyecandan yerinde duramıyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Sanata Müdahalesiz Bir Destek

br />
Bir koleksiyon sergisi

- Arter’in bir müze olmadığını, olmayacağını ve mekânın bir üretim merkezi olacağını söylediniz basın toplantısında. Yine de bir koleksiyon sergisiyle açıldı mekân, bununla neyi anlatmak istediniz?

Arter’i bir koleksiyon sergisiyle açtık, çünkü bir öykü anlatmak istiyorduk. Bu koleksiyon bir ara durak, süreç içerisinde ürettiğimiz sergilerle hem yeni çalışmalarla hem aile koleksiyonundan eserlerle genişleyecek. Arter’i, sanatçıların özgüveninin desteklenmesi, aidiyet duygusuyla yeni üretimlere girişecek şekilde cesaretlendirilmeleri, onlara kaynak ve alan sağlayan bir çekim merkezi, tohumlama alanı olarak kurguladık. Hazır sergilere karşı durmaya çalışacağız ve sanatçıların kendi projelerini yaratmalarına önayak olacağız. Sanatçılar karşısındaki en büyük tehlikelerden biri de desteğin sürdürülebilir olmayışı, biz sürdürülebilir ama müdahaleci olmayan bir destekle böyle bir güvence sunacağız.

Müzeler kompleksi

- Gelelim, uzun zamandır planlanan ‘müze kompleksi’ne... Duyduğumuz kadarıyla Haliç’te açılması düşünülüyor.

Biliyorsunuz ki, Sadberk Hanım Müzesi, Koç ailesinin evlerinin müzeye dönüştürüldüğü bir mekân. Müzede Türk-İslam eserleri ve Anadolu medeniyetleri koleksiyonu yer alıyor. Büyükdere’deki bu tarihi iki yapıda, çağdaş müzecilik yapmak zor, yangın tehlikesi var, sigorta primleri yüksek, bakımı ve eserleri muhafaza etmek zahmetli, dolayısıyla müze kadrosu da güç koşullar altında çalışıyor.

Hedefimiz, bu koleksiyonları da çağdaş sanat koleksiyonuyla birlikte merkezi bir yere taşıyarak, üç ayrı yapı oluşturup, bir müzeler kompleksi yaratmak. Bunu yaparken de performans mekânları, salonları, kafeleri, eğitim alanları ve heykel bahçesiyle bir kompleks yaratmak ve aynı zamanda mimari hayatımıza da sembol bir yapı kazandırmak istiyoruz. Haliç kıyıları uygun görünse de, o yeri henüz bulabilmiş değiliz, görüşmelerse hâlâ sürüyor.

Yeni kuşak işadamları

- Türkiye’de son dönemde kültür sanat alanında yatırımların artması, yeni mekânların açılması, koleksiyonculuğun rağbet görmesi, müzayedelere ilginin yoğunlaşması birbirini tetikleyen girişimler olarak dikkat çekiyor...

Bugünkü sürecin başlangıcını hasbelkader bir “oyuncu” olarak sahnede olduğum İKSV’nin genel müdürüyken 1995’te yine Rene Block küratörlüğündeki 4. Bienale dayandırıyorum. Büyük bir eşik atladığımız o dönem, aynı zamanda İstanbul’a dışarıdan bir odaklanmanın yoğunlaştığı bir süreçti. 1990’ların sonunda yurtdışında yapılan ‘İstanbul’ temalı sergilere bakacak olursak ciddi bir artış görürüz, o artış daha sonra da buraya yansıdı.

Bugün yaşanan bu sirkülasyon da salt moda gibi algılanmamalı. Kamuoyu önderi konumunda olan, belli bir birikimi edinmiş uluslararası etkileşimdeki yeni nesil işadamlarımızın girişimlerinin bunda büyük payı var. Onlar da kültür sanat üzerinden bırakılan izin herhangi bir ticari girişimden daha büyük anlam taşıdığını gördüler.

Öte yandan Akbank Sanat, Yapı Kredi, Garanti Platform, Borusan Müzik Evi’nin çağdaş sanatla ilişki kuracak şekilde kendini kurgulamaya çalışıyor olması, İstanbul’u daha da önemli bir merkez haline getirecek. Taksim’le Galatasaray arası ne kadar açık bir alışveriş merkezine dönüştürülmeye çalışılıyorsa o akıntıya karşı Galatasaray-Tünel arasındaki bölge üretime açık bir direnç noktası olacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/sanata-mudahalesiz-bir-destek_79307.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!