Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanayiden Çift Haneli Büyüme Sinyali

Sanayi üretimi martta geçen yıla göre yüzde 21,1 artış gösterdi. Beklentilerle paralel gelen büyümeyle sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 17,2 arttı. Sanayi üretimindeki artışta geçen yıl krizden kaynaklanan düşük üretim seviyelerinin yanı sıra ihracatta ilk çeyrekte yaşanan yüzde 22,24'lük büyümenin etkisi var. Gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 25

Referans Gazetesi
Sanayiden Çift Haneli Büyüme Sinyali

anayi üretimi martta geçen yıla göre yüzde 21,1 artış gösterdi. Beklentilerle paralel gelen büyümeyle sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 17,2 arttı. Sanayi üretimindeki artışta geçen yıl krizden kaynaklanan düşük üretim seviyelerinin yanı sıra ihracatta ilk çeyrekte yaşanan yüzde 22,24'lük büyümenin etkisi var. Gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 25 oranında katkı sağlayan sanayi üretimindeki bu gelişme ekonominin de ilk çeyrekte çift haneli büyüme rakamlarına ulaşabileceğinin sinyali oldu. Ekonomistler ilk çeyrekte ekonomide yüzde 10-11 seviyelerinde büyüme beklentisinde.

Türkiye İstatistik Kurumu dün sanayi üretimi mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi martta geçen yıla göre yüzde 21,1 arttı, şubata göre artış yüzde 16,3 olarak belirlendi. Takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre sanayi üretiminde geçen yıl marta göre büyüme yüzde 17,8 oldu. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırıldığında martta şubata göre artış ise yüzde 0,9 ile sınırlı kaldı.

Sanayide geçen yıl ilk çeyrekte görülen dip seviyesinin de baz etkisiyle ilk üç ayda çift haneli büyüme rakamları yakalandı. Sanayi üretiminde otomotiv, tekstil, kimyasal gibi ihracatçı sektörlerin sürüklediği büyüme ekonomide yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 seviyelerinin görüleceğini de teyit eder nitelikte oldu.

Otomotivde geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 57,2 gerileyen üretim bu yıl ilk çeyrekte yüzde 64,1 artış gösterdi. Yine tekstilde geçen yıl yüzde 25,6'lık üretim kaybı yaşanırken bu yıl üretim yüzde 24,5 arttı.
 
Yatırıma yeniden dönüldü

Ara malı imalatında aralık ayından bu yana yaşanan büyüme ise sevindirici. Ara malı imalatı geçen yıla göre yüzde 28,5 arttı. İlk çeyrekteki artış ise yüzde 22,8. Bu durum ihracatçıların da yüzünü güldürüyor.

Geçen yıl vergi indirimleriyle desteklenen dayanıklı tüketim malı üretimi sektörü ilk çeyrekte yüzde 26,3'lük üretim kaybı yaşamıştı. Bu yıl ise bu sektör yüzde 30,4 üretim artışına ulaştı. Dayanıksız tüketimde ise yüzde 9,6'lık artış gözlendi. Geçen yıl en çok kan kaybeden sektörlerden sermaye malı imalatında ise bu yıl ilk çeyrekte yüzde 32,8 üretim artışı var. Geçen yıl ilk çeyrekteki gerileme yüzde 43,6 olmuştu.

Ekonomistlere göre baz etkisi nisanda da gözlenecek. Ancak mayıs ayından sonra baz etkisi yavaşlayacak. Bu yüzden sanayi üretimi artış oranlarının da yavaşlaması bekleniyor.

GSYH'de yüzde 25 seviyelerinde payı olan sanayi üretimindeki bu yükselişin yanı sıra ihracatta da ilk çeyrekte yüzde 22,24 artış yaşandı. Ancak ithalatta ilk çeyrekte yüzde 32,7 artış gözlendi. Bu yüzden dış ticaretin GSYH'ye katkısının negatif olması bekleniyor.

İlk çeyrekte yüzde 10-11 büyüme yakalanmasının ardından ekonomistlere göre yıl sonu büyüme oranları ise yüzde 5-6 seviyelerinde olacak.
 
SANAYİ BAKANI NİHAT ERGÜN: BÜYÜMEDE REVİZYON İHTİYACI OLABİLİR

Sanayi üretiminde istikrarlı bir çıkış var. Türkiye'de bu üretimin bütün sanayi dallarına yayılmış olduğunu görüyoruz. Kapasite kulllanım oranlarına ve elektrik tüketimine bakınca bunun önümüzdeki ayda da devam edeceğini söyleyebiliriz. İlk çeyreğin büyüme tahminini şimdiden söylemek doğru olmaz ama birçok analist ilk çeyrekte çift haneli büyüme olacağını ifade ediyor. Ben de şahsen yılın ilk çeyreğindeki büyümenin çift haneli olacağını düşünüyorum. Büyümede bir revizyona ihtiyaç olabilecektir.
 
İSO BAŞKANI TANIL KÜÇÜK: ANCAK KAYIPLAR TELAFİ EDİLEBİLDİ

Sanayi üretiminde yılın ilk üç ayındaki yüksek artışlar baz etkisi de olsa olumlu. 2010'un ilk çeyreği, sanayi açısından başarılı geçmiştir diyebiliriz. Kapasite kullanım oranı göz önüne alındığında, nisan ayı üretimi için de ümitler artmıştır. Artışın ilk aylardaki kadar yüksek oranlı olmasa bile devam edeceği beklentisi içindeyiz. Yüksek oranlı artışlar sevindirici olsa da esasen, geçen yılki kayıpların telafi edildiği gerçeği gözden kaçmamalıdır. Asıl hedef, artı üretim, ilave üretim aşamasına geçmek olmalı.
 
MERKEZ FAİZ ARTIŞINI 3. ÇEYREĞE ALABİLİR

Analistlere göre sanayi üretimi verisi Merkez Bankası'nın duruşunda değişikliğe gitmesini gerektirecek bir değişim içermiyor. Ancak ekonomik veriler bir bütün olarak Merkez Bankası'nın dördüncü çeyrekten önce faiz artışına gidebileceğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Citi Araştırma notuna göre de 2010 yılı için beklentilerden güçlü toparlanma koşullara bağlı da olsa faizlerin dördüncü çeyreğe kadar sabit tutulacağını açıklayan ‘merkez'in işini zorlaştırıyor. Nota göre ‘merkez' üçüncü çeyrek sonunda faiz artırabilir.
 
NİSANDA BÜYÜME TRENDİ DEVAM EDECEK

Nisan ayında da sanayide çift haneli büyüme bekleniyor. Beklentiyi ihracattaki artış, geçen yılın baz etkisi ve elektrik tüketimi güçlendiriyor. Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 9,7 artış gösterdi. İhracattaki büyüme ise yüzde 25,44 seviyelerinde. Özellikle kapasite kullanım oranında yüzde 72,2'ye yükselerek Ekim 2008 düzeylerine geri döndü. Ancak mayıstan itibaren baz etkisinin azalması bekleniyor. Bu durum sanayi üretiminde artış hızının yavaşlaması anlamına gelecek.

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayiden-cift-haneli-buyume-sinyali_79356.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!