Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Santral İnşaatı İkizdere’yi Kuruttu!

ize’nin İkizdere İlçesi Cevizlik Köyü'nde yapımı süren hidroelektrik santrali (HES) inşaatında, tünel açmak için dinamit patlatılması, köyün 150 yıllık içme suyu kaynağını yok etti. Susuz kalan 100 haneli köyün sakinleri taşıma suyla yaşamaya çalışırken, İkizdere Derneği vadinin SİT ve Milli Park alanı ilan edilmesi için girişim başlattı.

Radikal Gazetesi
1 Santral İnşaatı İkizdere’yi Kuruttu!

Rize’nin İkizdere İlçesi Cevizlik Köyü'nde yapımı süren hidroelektrik santrali (HES) inşaatında, tünel açmak için dinamit patlatılması, köyün 150 yıllık içme suyu kaynağını yok etti. Susuz kalan 100 haneli köyün sakinleri taşıma suyla yaşamaya çalışırken, İkizdere Derneği vadinin SİT ve Milli Park alanı ilan edilmesi için girişim başlattı.

İkizdere İlçesi Cevizlik Köyü sınırları içerisinde Sanko Holding tarafından yapımına başlanan 95 megawatt gücündeki Cevizlik Hidroelektrik Santrali ve Regülatörü inşaatının, 100 haneli ve 400 nüfuslu Cevizlik köyünü susuz bıraktığı iddia edildi. Köyün altından geçen yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki iki tünelin inşaatı sırasında dinamit patlatılması, Cevizlik köyünün 150 yıllık geçmişe sahip içme suyu kaynağının yok olmasına neden oldu. 2.5 kilometrelik boru hattıyla köye ulaştırılan su, kaynağın çökmesi sonucu kesildi. Köylüler cami önünde damlaya damlaya da olsa akan çeşmelerden bidonlarını doldurup su ihtiyacını karşılamaya çalışırken, bazı vatandaşlar ise kilometrelerce uzaktan su taşıyor.


Köylü mağdur

Cevizlik Köyü Muhtarı Birol Topçakan, kullandıkları suyun 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“50 yıl önce kendi imkanlarımızla köyümüze suyu ulaştırmak için boru hattı yaptık. 2 yıl önce de bu hattı yeniledik. Köyümüzde su sorunu diye bir şey yoktu. Ancak son bir aydır suyumuz kesildi. Köyümüzün altından iki tane HES tüneli geçiyor. Bir tünel su kaynağımızın altından geçiyordu. Burada yapılan dinamit patlatmaları sonucu su kaynağımızın yeryüzüne çıkış noktası çöktü, kaynak kurudu. İçme suyumuz bile yok. Çok sıkıntı çekiyoruz.”

Köylülerden Eyüp Topçakan ise, 55 yaşında olduğunu ve bu zamana kadar suyun kesildiğini görmediğini belirtti. Topçakan, “Mühendisler gelip suyumuzu incelemiş, 20 saniyede 20 litrelik bir su kabının dolduğunu tespit etmişti. Ama şimdi iki saate 20 litrelik bir kabı dolduramıyoruz. Mağdur olduk. Bir an önce suyumuzun yapılmasını istiyoruz” dedi. Behçet Yılmaz da, “50 yıldır bu köydeyim. İlk defa susuz kaldık. Köylü perişan halde, temizlik yapamıyor, çamaşır yıkayamıyoruz. Bulaşık yıkayacak suyumuz yok. Suyumuzu yapsınlar” ifadesini kullandı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/santral-insaati-ikizdereyi-kuruttu_64841.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • vadimizi dünyanın hiç bir zenginliğine değişmeyiz lütfen rahat bırakın YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!