Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sarı Taksiler Denize İniyor

Denizden hızlı ulaşım için 'Deniz Taksi' üretildi. Sistemde 60 durağa bağlı 250 tekne olacak. Deniz Taksi'yi kullanmak için cep telefonu mesajı

CNN Türk
Sarı Taksiler Denize İniyor

b>Denizden hızlı ulaşım için 'Deniz Taksi' üretildi. Sistemde 60 durağa bağlı 250 tekne olacak. Deniz Taksi'yi kullanmak için cep telefonu mesajı yeterli olacak. Ancak projenin hayata geçmesi için öncelikle bürokratik engelleri aşması gerekiyor.

İstanbul'un bir yakasından diğerine geçmek istiyorsunuz. Trafik yine çıldırtıcı bir durağanlıkta ilerliyor. Vapur ve motora da uzaksınız. Peki ne yapacaksınız?

Önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan bir projeyle Deniz Taksi çağırabilirsiniz. Üstelik bunun için bir cep telefonu mesajı göndermeniz yeterli olacak.



Günde 10-15 bin kişi

Projenin sahibi T-Design'ın Genel Müdürü Kerem Güvenç, İstanbul gibi metropollerin çağdaş ulaşım sistemlerine ihtiyacı olduğunu belirterek, Deniz Taksi projesiyle günde 10-15 bin kişi taşınacağını, böylelikle kara trafiğinin önemli ölçüde rahatlayacağını söylüyor.

Deniz Taksi'nin kıyısı olan her yerde kullanılmak üzere tasarlandığını belirten Güvenç, Rusya'dan Danimarka'ya, İtalya'dan Almanya'ya, Dubai ve Hırvatistan'a kadar birçok dış pazardan da Deniz Taksi'ye ciddi talepler geldiğini vurguluyor.

60 durakta 250 taksi

Tuzla'dan Büyükçekmece'ye kadar 60 durakta 250 taksinin çalışması planlanıyor. Altı ile 10 arasında yolcu kapasitesine sahip olacak taksilerde televizyon gibi konfora yönelik unusurlar da bulunacak.

Taksi ücretiyse kişi başına göre değil, güzergaha göre belirlenecek. Fiyatlar, kimi yerde karadaki taksilerden daha ucuz olacak.

Bürokrasiyi aşarsa göreceğiz

Ancak projenin hayata geçirilebilmesi için birçok resmi kuruluşun onay vermesi gerekiyor. Milli Emlak Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Çevre Bakanlığı bunlardan bazıları.

Eğer bütün resmi kuruluşlar onay verirse gelecekte İstanbul kıyılarında sarı renkli deniz taksilerini görmek mümkün olacak.

Deniz Taksi'nin özellikleri

*Deniz Taksi projesi; özel olarak geliştirilmiş bir deniz aracı, özel olarak tasarlanmış iskele sistemi, ileri teknolojiyi kullanan bir iletişim altyapısı ve ödeme sistemini içeriyor.

*Deniz Taksi'yle ilgili teknolojik danışmanlığın yanı sıra, araç üretimi, sistem planlaması gibi çalışmalar da T-Design tarafından yapılıyor.

*Deniz Taksi, kıyısı olan tüm kentlerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Amaç, düşük maliyet avantajı sağlayan deniz yolunu kullanarak daha hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlamak.

*Taksi ve VIP aracı olarak kullanılmasının yanı sıra, ambulans, polis ve sahil güvenlik gibi birimler tarafından da kullanılabilecek bir sistem.

*Uygulamada, taksi isteyen yolcu, cep telefonundan kısa mesajla çağrıda bulunuyor. Merkezdeki kişi, uydu sistemi ile takip ettiği taksilerden uygun olanını, yolcuya en yakın iskeleye yönlendirip, hangi saatte, hangi iskelede, hangi plakalı taksinin onu kaçta alacağını ve ne kadarlık bir ücret vereceği hakkında bilgi veren bir mesajı yolcuya gönderiyor.

*Bir katamaran olan Deniz Taksi'nin uzunluğu 10.90 ve genişliği de 4.30 metre. Kompozit malzemeden gövdeli, kapalı yolcu kabinine sahip olan ve bir operatör ile kontrol edilen araç, yaklaşık 6.5 ton ağırlığında.

*Çevre dostu teknoloji ile üretilen Deniz Taksi, 240 beygir gücünde iki adet dizel motor ve konvansiyonel pervane sistemi ile hareket ediyor.

*Yolcu kabini ile operatör bölümü birbirinden bağımsız olarak tasarlanmış. Yolcu girişi yan sürgü kapı bölümünden sağlanıyor. Taşıma 6-10 yolcu ve bir operatör olarak sınırlandırılmış.

*Ses izolasyonu olan bölümler arasındaki iletişim yalnızca, ödeme ilişkisini sağlamak için açılan bölme ile kuruluyor.

*Aracın kapalı yolcu kabini, iyi izole edilmiş ve yolcuların hava koşullarından olumsuz etkilenmeyeceği şekilde tasarlanmış. Kabinin hava sıcaklığı, gerektiğinde yolcular veya operatör tarafından kontrol edilebiliyor.

*Her koltukta emniyet kemeri bulunuyor. Yolcu koltuklarının sırtlık bölümünde acil durumlarda kullanılmak üzere her yolcu için birer adet can yeleği bulunuyor ve acil durum anında kullanılacak duruma geliyor.

*Yangın alarmının devreye girmesiyle hassas elektronik sistemler otomatik olarak devreden çıkıyor, sistemler gerektiğinde operatör tarafından manuel olarak devre dışı bırakılıyor ve elektronik algılayıcıların ısıyı algıladığı bölümler basınçlı su ile soğutuluyor.

*Tüm deniz taksiler, GPS ile tek bir merkezden takip edilip, yönlendirilebiliyor. Operatör yolculuk süresince merkezden aldığı bilgi ve yönlendirmelere göre seyir güvenliğini koruyor. Aynı zamanda gösterge panelinden seyir bilgileri ile birlikte araç ve motor ile ilgili her türlü bilgiyi görebiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sari-taksiler-denize-iniyor_22690.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!