Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sarıyer’in 40 Yıllık Tapu Sorunu İBB’ye Takıldı

Sarıyer’de yaklaşık 250 bin kişiyi ilgilendiren ve 40 yıldır çözülemeyen tapu sorunu İBB engeline takıldı. İBB, Sarıyer Belediyesi tarafından 10 mahalle için hazırlanan ve vatandaşların tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesini sağlayacak ıslah imar planlarını onaylamadı.

yapi.com.tr
Sarıyer’in 40 Yıllık Tapu Sorunu İBB’ye Takıldı

İBB Meclisi'nin 18 Ocak tarihli oturumunda Sarıyer'in” Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme” alanından kalan 40 yıldır tapu ve mülkiyet sorununa çözüm bekleyen Ferahevler, Pınar, Emirgan, Kazımkarabekir, Reşitpaşa, Poligon, İstinye, Çayırbaşı, PTT Evleri, Rumelihisarı mahallelerinin ıslah imar planları görüşüldü. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; yaklaşık 2 milyon 460 metrekarelik alanı kapsayan ve vatandaşın tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesinin önünü açacak planların hepsi İBB Hukuk Müşavirliği'nin “Genel olarak imar affı kanunlarından İstanbul Boğaz istisna tutulduğundan 2960 sayılı kanuna göre ise geçici maddelerde öngörülen süreler dolduğundan Boğaziçi ‘gerigörünüm ve etkilenme' alanlarında ıslah imar planları yapılamayacağı” görüşü nedeniyle ilçe belediyesine iade edildi.

İstanbul'un en eski gecekondu bölgesi
Planlara ilişkin raporların oylanması öncesinde söz alan CHP'li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bu mahallelerde 60 yıldan daha uzun süredir yaşayan vatandaşların tapu ve mülkiyet sorununun 40 yıldır çözülemediğini söyledi. Şu an bu bölgede 200-250 bin kişi yaşadığını dile getiren Genç “İstanbul'un en eski gecekondu bölgesi burası. Şu an rant değeri çok yükselmiş durumda. 80 yıl önce kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde şimdi rant oluştuysa orada yaşayan vatandaş da payını almalı” dedi. Burada yaşayan vatandaşlara devlet tarafından zamanında tapu tahsis belgeleri satıldığını, bu belgelerin tapuya dönüştürülebilmesi için de ıslah planının şart koşulduğunu anlatan Genç, yıllardır üzerinde çalıştıkları bu ıslah planlarını hazırlayıp İBB'ye gönderdiklerini ancak şimdi reddedildiğini söyledi. Genç, planların “Boğazda imar ıslah planı yapmak hukuka aykırıdır” görüşü nedeniyle reddedildiğini ifade ederek “Bunlar doğru değil. Anayasa Mahkemesi'nin ‘Boğazda imar ıslah planı uygulanamaz' dediği alanlar sahil şeridi ve ön görünüm bölgesidir. Islah imar planı tekliflerimiz yapı yasağı olan kıyı ve öngörünüm bölgesinde yer almadığı için hukuka aykırılık taşımıyor. Yasalar halkın yararına uygulanmalı” dedi. Devletin kendi verdiği tapu tahsis belgelerini tanımamasının da hukuk devleti ciddiyeti ile bağdaşmadığını vurguladı.

 
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/sariyerin-40-yillik-tapu-sorunu-ibbye-takildi_170065.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!