Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Saros’a Hurda Otobüs’

Dünyada ender bulunan doğa harikalarından Saros Körfezi “imdat” sinyalleri veriyor. Deniz kirliliği almış başını gitmiş. Pek çok tür balığın nesli tükenmek üzere. Yakında rant uğruna arazi talanları da başlayacak. Yılın büyük bölümünü Saros’taki evinde geçiren çevreci mimar, usta dalgıç Raşit Ündüz, Saros Körfezi’ni yok etmek üzere olan zihniyetle

Cumhuriyet Gazetesi
‘Saros’a Hurda Otobüs’

Dünyada ender bulunan doğa harikalarından Saros Körfezi “imdat” sinyalleri veriyor. Deniz kirliliği almış başını gitmiş. Pek çok tür balığın nesli tükenmek üzere. Yakında rant uğruna arazi talanları da başlayacak. Yılın büyük bölümünü Saros’taki evinde geçiren çevreci mimar, usta dalgıç Raşit Ündüz, Saros Körfezi’ni yok etmek üzere olan zihniyetle mücadeleye baş koymuş. Çalmadık kapı bırakmıyor. Son durağı Çevre Bakanı Dr. Veysel Eroğluolmuş.

“Sağ olsun. Konuyla çok ilgilendi. Elinden geleni yapmaya söz verdi” diyor. Saros’ta neler olduğunu Ündüz’e sorduğumda çok çarpıcı gerçekleri bir bir sıralıyor:

“Bölge olarak anlatacak olursak Saros, kuzeydoğu Ege’nin en ucu. Çöküntüyle meydana gelmiş bir bölge ve denizden söz ediyoruz. Araştırmalara göre Saros aşağı yukarı 144 tür balığın yaşadığı son derece ilginç bir körfez. Bence körfezin en ilginç doğal özelliklerinden birisi şubat, nisan ve temmuz aylarının 15’i ya da 18’inde, her yıl hiç değişmeden, dip ve yüzey akıntılarının yer değiştirmesiyle oluşan akıntılardan dolayı hiçbir atığı barındırmaması. Kendi kendini arıtan, temizleyebilen dünyada üç denizden birisi. Dolayısıyla güneş ışıkları, çok temiz ve berrak olan bu sularda çok derinlere kadar sızabiliyor. Bu da derinlerde yaşayan canlı türlerinin hayatta kalmasını sağlıyor. Bu da dip balığı dediğimiz balık sistemlerinin oralarda artarak üremelerine yardımcı oluyor. Ayrıca geçit balığı, göçebe balık dediğimiz bazı türler var. Kimisi soğuk, kimisi sıcak suyu seviyor. Saros Körfezi’nin yüzey suları 22 dereceyi bulabiliyor. Ama 15-16 metrelere indiğinizde 16 dereceye kadar düşebiliyor. Dolayısıyla da bu deniz her türden balığın yaşamasına bir ortam sağlayabiliyor.”

Kızıldeniz'in Ege versiyonu

Çevrede sanayi tesisi olmaması nedeniyle bu suların hiçbir şekilde kirlenmesine olanak bulunmadığına işaret eden Ündüz sözlerini şöyle sürdürüyor: “Saros’un Enez, Erikli, Keşan dolaylarında yani Yunanistan’a bakan tarafında çok güzel görüntüler, kumullarla karşılaşıyorsunuz. Orada son yıllarda büyük şehirlerden insanların da geldikleri bir tatil bantından söz ediyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen balık adamlar bu sularda dalış yapıyor. 1970’li yılların başında Kaptan Jacques Cousteau Saros’a gelip dalış yaptığında, ‘Burası Kızıldeniz’in Ege versiyonu. Bir tek burada Kızıldeniz’deki kadar balık ve sünger çeşitliliğini gördüm’ dedi. Burası çok önemli bir bölge. Bu bölgenin çok ciddi ölçekte korumaya alınması lazım.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sarosa-hurda-otobus_71653.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!