Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Satınalma Müdürleri Endeksi Temmuz'da Düştü

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS), Temmuz ayında önceki aya göre 1,40 puan düşerek 51,71 değerine geriledi.

yapi.com.tr / AA
Satınalma Müdürleri Endeksi Temmuz'da Düştü

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Haziran ayında 53,11 olarak ölçülen sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksi, Temmuz ayında 1,40 puan düşerek 51,71 değerinde gerçekleşti. SAMEKS, Temmuz ayında 51,71 değeriyle, art arda 5 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrederek büyümeye işaret etmekle beraber, büyüme hızının ivme kaybettiğini gösterdi. Endeksin bir önceki aya göre gerilemesinin en önemli sebepleri, sanayi sektöründeki siparişlerin düşmesi ve hizmet sektörü iş hacmindeki azalmalar oldu.

Sanayi endeksi, Temmuz ayında önceki aya kıyasla 2,67 puan gerilemeyle 53,12 değerine düşerek sektördeki toparlanmanın bir miktar yavaşladığına işaret etti. Başta yeni siparişler olmak üzere, girdi alımları ve üretimdeki belirgin yavaşlamalar, sanayi endeksindeki düşüşün en önemli nedenlerini oluşturdu.

Üretim alt endeksi, Temmuz ayında yeni siparişlerin azalması ve satın alımların düşmesiyle Haziran ayına göre 2,88 puan azalışla 53,81 puana geriledi. Haziran ayında bir önceki aya göre 0,61 puan artış gösteren istihdam alt endeksi ise, Temmuz ayında üretimin de yavaşlamasıyla 1,13 puan gerilemiş olsa da 50 baz puanın üzerinde seyretmesiyle sektörde ilave personel alımının devam ettiğini ortaya koydu.

Son iki aydır gerileme eğilimine giren hizmet endeksi, Temmuz ayında da 0,87 puan azalarak 51,14 puana düştü. Hizmet endeksinin bir önceki aya göre gerilemesine rağmen hala eşik değer olan 50’nin üzerinde seyretmesi sektördeki iyimser görünümün sürdüğüne işaret etti. İş hacmi, girdi ve hammadde alımlarındaki düşmenin bu yavaşlamada en önemli rolü oynadığı görüldü. Diğer taraftan bir önceki aya göre istihdam alt endeksinde görülen 0,42 puanlık artış hizmet sektörü firmalarında ilave personel alımının ivmelendiğini gösterdi.

MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Birimi, SAMEKS Temmuz ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

"SAMEKS verisi, 2014 yılının üçüncü ayından itibaren sanayi ve hizmetler sektöründeki toparlamaya işaret etse de, SAMEKS Temmuz ayında son 5 ayın en düşük seviyesine geldi. Bu da bize üçüncü çeyreğin ilk ayında büyümenin devam etmesiyle beraber hızının ivme kaybettiğini gösteriyor. Bu çerçevede, son dönemde Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve siyasi belirsizlik ile Gazze’de yaşanan gerilim gibi jeopolitik riskler şirketlerin üretim ve iş hacimlerinde azalma ve beklentilerinde bozulmaya sebep olduğu söylenebilir. Önümüzdeki aylarda SAMEKS verileriyle beraber diğer resmi veriler de ekonomik aktivitede zayıflığa işaret ederse TCMB’den daha radikal faiz indirimleri gelebilir."

Açıklamada ayrıca "Sanayi endeksinde gözlenen düşüşte, yeni sipariş (4,32 puan), satın alım (4,19 puan) ve üretim (2,88 puan) alt endekslerindeki gözlenen düşüşler özellikle dikkat çekicidir. Hizmet endeksi, 50 olan eşik değer üzerinde seyrederek sektördeki iyimser görünüme işaret etse de gerçekleşen kısmı düşüşte iş hacmi (4,58 puan) ve satın alım (1,39) alt endekslerindeki azalmalar etkili olmuştur" denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/satinalma-mudurleri-endeksi-temmuzda-dustu_123052.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!