Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Savaş Kapıda, Standartlara Uyan Sığınak Yok

Muhtemel Irak operasyonu hazırlıklarının sürdüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sivil savunma standartlarında bir sığınağın bulunmaması dikkat çekiy

Zaman



b>Muhtemel Irak operasyonu hazırlıklarının sürdüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sivil savunma standartlarında bir sığınağın bulunmaması dikkat çekiyor.

İncirlik Hava Üssü’nün bulunduğu Adana ve Erhaç Hava Üssü’nün bulunduğu Malatya gibi savaşın sıcaklığını hisseden şehirlerde tam kapasiteli bir sığınağın olmaması beraberinde birçok soruyu gündeme getiriyor. Uzmanlar, bazı bina ve işyerlerinin bodrum katlarında yapılan sığınma yerlerinin de sığınak olmaktan uzak olduğunu vurguluyor.

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkin Erten, bir apartmana bodrum katı yapmakla sığınak yapmak arasında çok büyük farklar olduğunu belirterek, “Deprem nasıl ciddiye alınmıyorsa, sığınak konusu da ciddiye alınmıyor.” dedi. Sığınakların kapısının bile özel olması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Erten, “Hangi bodrum katının kapısı özel? Hangisinde zehirlenmelere karşı filtreler var. Dışarı ile bağlantıyı sağlayan havalandırmanın özelliği nedir? Dışarıda zehirli gaz tehlikesi varsa ve bulunduğunuz yerin o özellikleri taşıyan filtresi yoksa, bodrum katına sığınmanızın da bir anlamı yoktur.” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Samed Karyaldız, “Körfez Savaşı’nda, yetkililere ‘Bize sığınaklarınızı gösterin’ dedik, bize mağazaların bodrum katlarını gösterdiler. Böyle bir anlayış olur mu?” şeklinde tepki gösterirken, Malatya Sivil Savunma Müdürü İbrahim Özay, İkinci Ordu Komutanlığı ile Erhaç Hava Üssü’nün bulunduğu Malatya’da standartlara uygun bir sığınak bulunmadığını belirtti. Elazığ Merkez İlçe Sivil Savunma Müdürü Osman Akbulut, Elazığ’da tüm 5 katlı binaların altında sığınma yerleri bulunduğunu ifade ederek, tam kapasiteli ve sivil savunma standartlarında bir sığınağın olmadığını dile getirdi. Yaklaşık 1 milyon nüfuslu Mersin’de ise toplam 250 bin kişinin sığınabileceği yerlerin olduğu belirtildi.

Güneydoğu’nun sanayideki en önemli şehri sayılan Gaziantep’te de standartlara uygun bir sığınak olmadığı bildirilirken, Batman’da ise, yalnızca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve TÜPRAŞ tesislerinin altında sığınma yerleri olduğu belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/savas-kapida-standartlara-uyan-siginak-yok_3289.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!