Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sayın Banka, Suyuma Dokunma!

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulması planlanan Hidroelektrik Santralına (HES) karşı köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor.

Bir Gün Gazetesi
Sayın Banka, Suyuma Dokunma!

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulması planlanan Hidroelektrik Santralına (HES) karşı köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor.

HES yapımına karşı çıkan Yuvarlakçay’ı Koruma Platformu, Hidroelektrik Santrali yapımı için kredi veren bankalara uyarı mektubu gönderdi. Yuvarlakçay’ı Koruma Platformu adına Av. Berna Babaoğlu Ulutaş imzalı mektupta, Denizbank, Türkiye İş Bankası, Finansbank, Yapı Kredi Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürleri’ne uyarı verildi.

Av. Berna Babaoğlu Ulutaş imzasını taşıyan ve Denizbank Genel Müdürü’ne gönderilen mektupta, “Türkiye’de bir banka var, tarıma önem veriyor, ‘tarım şenliği’ düzenliyor. Ama Türkiye’de bir Denizbank daha var, Köyceğiz-Yuvarlakçay’da hidroelektrik santrali projesine verdiği krediyle el değmemiş bir doğa harikasını yerle bir ediyor. Denizbank olarak Akfen Holding’e bağlı Akfen HES projelerine verdiğiniz kredi ile Yuvarlakçay’da iki köye bile yetmeyecek elektrik üretiminden önce bakın neleri finanse ettiniz, suyun çıktığı bölge olan Topgözü’nde koruma altındaki asırlık anıt çınar ağaçları bir gecede kesildi, santral binasının yapılacağı alanda koruma altındaki endemik Sığla ağaçları kesildi, proje sahası içinde 1000’e yakın Kızılçam kesildi, ağaçların kesilmesiyle bölgede hiç olmayan toprak kaymaları başladı, yöre halkının suyun bereketi karşılığı asırlardır dua ettikleri ulvi bir mekan olan Topgözü bir gecede savaştan çıkmış bir hale getirildi” ifadeleriyle yaşanan süreç anlatıldı.

‘Katliamı Finanse Ediyorsunuz’

Yuvarlakçaylılar adına yazılmış mektupta ayrıca, şu ifadelerle verilen kredinin geri çekilmesi istendi:

“Merak ediyoruz, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer almasına rağmen çevresel etki değerlendirmesi bulunmayan, sosyal etki değerlendirmesi hiç yapılmamış, devletin kurumlarının hatalı ve taraflı raporlara dayanarak verdikleri tüm izinler sebebiyle şimdiden 14 dava açılmış bir projeye kredi verdiğinizin farkında mısınız? Ve çok merak ediyoruz, Denizbank olarak bir taraftan sulama, kuraklık ve küresel ısınma gibi konularda çiftçi bilgilendirme toplantıları düzenleyerek sosyal sorumluluğunuzu yerine getirirken, diğer taraftan Yuvarlakçay’da suyun, tarımın ve doğanın katliamını finanse ederek ne kadar gülünç ve samimiyetsiz bir duruma düştüğünüzün farkında mısınız?

Yöre halkı ve doğa için tek yol, projenin iptalidir; bu gerçeği görün. Denizbank için de tek yol, sosyal sorumluluğunuz gereği, tüm yöre halkı ve doğa için yıkım projesi olan Yuvarlakçay HES’e verdiğiniz kredinin iptalidir.”

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/sayin-banka-suyuma-dokunma_77929.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!