Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seçim Öncesi 2B Arazilerine Dikkat

Değerlendirilecek orman alanlarından sağlanacak 15-20 milyar dolar parayı cari açığın kapatılmasında kullanacağız, orman değerini kaybetmiş bu yerler ekonomiye kazandırılacak, dolayısıyla ne güzel bir iş yapıyoruz derken.. aslında ormanlar yönünden fakir kabul edeceğimiz ülkemizin doğasının bozulmasının getireceği maliyetin bu faydanın çok çok

Cumhuriyet Gazetesi
Seçim Öncesi 2B Arazilerine Dikkat

Biz ülke vatandaşları olan biteni neden sorgulamayız, çıkan yasaların neler getirip neler götüreceği hususunda neden araştırma yapamayız, bilinmez. Genetik bir özellik midir, dikkatler başka yerde midir, yoksa her şeyi hap gibi almaya alıştığımız için farkında olma yeteneğimiz mi yok.. bu da bilinmez. Her şey olur biter, sonuçlar çıkar.. o zaman “Ne oluyor” deriz.. ama iş işten geçmiştir.

Seçim öncesi çoğumuzun farkında olmadığı önemli bir olay gerçekleşiyor: Orman vasfı kaybolmuş arazilerin özel mülkiyete konu edilmesi. Aslında orman vasfının kaybolmasının mümkün olmadığını bu konuda kendisi ile görüştüğümüz Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Besim Sertok şöyle açıklıyor: “Orman alanlarının vasfı kaybolmaz, kaybettirilir. Belgrad Ormanları’nda olduğu gibi orman arasına yapılaşma olsa da, insanlar çekildiğinde orman kendini yeniler. Bu nedenle orman vasfı kaybolmaz.. ama orman alanları insan eliyle orman sınırları dışına çıkarılabilir.”

Yıllardan beri orman vasfı kaybettirilerek Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendinde yer alan düzenleme kapsamında yer aldığı için 2B olarak adlandırılan arazilerin ekonomiye kazandırılması ve orman köylüsüne verilmesini sağlamak üzere teknik düzenlemeler içeren 5831 Sayılı Kanun 27 Ocak 2009’da yürürlüğe girdi. Bu kanun aslında bir uvertür kanun; orman vasfını kaybetmiş arazilerin değerlendirilmesini sağlamıyor. Bunun için ayrı bir kanun çıkacak. Esas kanun taslağı, “Orman köylülerinin kalkındırılmaları ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi” adını taşıyor.

Peki çıkan bu kanun ve çıkarılacak esas kanun anayasamıza aykırı olacak mı? Evet.. çünkü anayasamızın 169. maddesi “… Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz” düzenlemesini getirmiştir. Buna göre 1981 yılından önce orman vasfı kaybolmuş yerler ancak değerlendirilebilir. Öte yandan anayasamızın 170. maddesi de orman köylüsünü kalkındırmada bu yerlerin kullanılacağını öngörmüştür. Oysa yıllardan beri orman vasfı kaybettirilmiş yerler zaten işgal edilmiş, yapılaşmaya dönüşmüş, iş işten geçmiş alanlardır.Yani özel mülkiyete konu olmuş veya olacak alanlardır.. yani orman köylüsü avcunu yalayacaktır.

Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya da bu alanları yağmalanacak alanlar olarak adlandırmakta.. “Orman köylüsünün kalkındırılması diye bir şey yok, büyük sermayeye açılacak. Yabancılar da bundan nasibini alacak” diyor. Öte yandan Orhan Özkaya, 5831 Sayılı Kanun’la 3402 Sayılı Kadastro Kanunu’na eklenen kadastro çalışmalarını düzenleyen Ek 4. maddede yer alan “… Bu maddeye göre yapılacak kadastro çalışmaları ikinci kadastro sayılmaz” hükmünün aslında bir değerinin olmadığı, bu kanun kapsamında yapılacak kadastro çalışmalarının ikinci kadastro sayılacağı, dolayısıyla orman alanları için yapılamayacak olan ikinci kadastronun bu şekilde sağlanmaya çalışıldığını önemle vurgulamaktadır.

Değerlendirilecek orman alanlarından sağlanacak 15-20 milyar dolar parayı cari açığın kapatılmasında kullanacağız, orman değerini kaybetmiş bu yerler ekonomiye kazandırılacak, dolayısıyla ne güzel bir iş yapıyoruz derken.. aslında ormanlar yönünden fakir kabul edeceğimiz ülkemizin doğasının bozulmasının getireceği maliyetin bu faydanın çok çok üstünde olduğunu dikkate almıyor, gelecek nesiller düşünsün, biz seçim kazanalım diyoruz. Ormanları yaratan Allah bunun hesabını bizden sorarsa ne yapacağız? Onu da mı kandırmaya çalışacağız? Yok yok.. Müslüman da olsak bu işten yırtamayacak, onun varlığını telef ettiğimiz için galiba cezalandırılacağız…

http://www.yapi.com.tr/haberler/secim-oncesi-2b-arazilerine-dikkat_66489.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!