Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sedirler Dile Geldi!

Antalya Hisarçandır Ekizce Yaylası'nda bir mermer ocağı firması tarafından yüzlerce yıllık sedir ağaçlarının kesilmesi üzerine 40'ın üzerinde sivil toplum örgütü ve köy, 'Sedir Deklarasyonu' hazırladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı'na gönderilen deklarasyon, sedir ağacının ağzından yazıldı.

yapi.com.tr
Sedirler Dile Geldi!

DHA'nın haberine göre, Hisarçandır bölgesinde Ekizce Yaylası'nda İMSA Mermer firması tarafından açılan mermer ocağının faaliyetleri kapsamında bölgede yaşları 200-800 arasındaki sedir ve kızılçam da dahil yüzlerce ağaç kesimi yapıldı. Asi Yaban Keçileri adlı yürüyüş grubunun tesadüfen gördüğü katliam sonrası bölgede 40'ın üzerinde sivil toplum örgütü ve köylüler protesto gösterisi düzenledi.

Bölgedeki 10 köy halkı ve 40'ın üzerinde sivil toplum örgütü adına bir deklarasyon hazırlandı. Deklarasyon hem Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. 30 maddeden oluşan deklarasyonda, sedir ağacının dilinden şöyle denildi:

"Bizim adımız Toros sediridir. Biz bir aile, orman olarak yaşarız. 800-1000 metreden yüksek yerlerde kök salarız. Ormanlarımızı Toroslar'ın en kayalık ve sarp bölgelerine kurarız, kayalara tutunuruz. Dünyada orman olarak yaşadığımız tek ülke Türkiye'dir. Dünyanın en estetik ve asil ağaçlarının başında geliriz. Mis gibi kokan reçinelerimiz vardır. Halk dilinde bize katran derler. Toroslarda yayla deyince ilk akla gelen ağaç benimdir. Eskiler bizim olduğumuz yayla havası ve pınarların suyunu kutsalmış gibi anlatır. Çok dayanıklıyızdır; bu yüzden insanlar bin yıllardan beri bizim kerestemizi tapınak, cami, konak gibi uzun yaşamasını istedikleri yerlerde kullanır. Ağaç işlemede çok sevilir ve kullanılırız. Reçinemiz insanlara şifadır. İki yılda bir kozalak veririz. Ormanımızda yaşayan her 4 çiçekten biri endemiktir. Biz verimli ağaç olarak en erken 200 yaşına gelince kesiliriz. Bizim ormanlarımız yaban hayatın merkezidir. Ormanımız uzun yaşamın sırrını arayanların uğrak yeridir. Ekizce Yaylası'nda ortalama 200-800 yaşları arasında çok sayıda sedir vardır. Ekizce Yaylası'yla mermer ocağına verilen Alınlıdağ arasındaki 400 metrede anıt ağaç olacak 200-800 yaşları arasında 15-20 adet civarında sedir ile 5-6 adet meşeden oluşan anıt ağaç niteliği taşıyan ağaçlar vardır. Bu bölge anıt ağaçlar bölgesi olarak da tescil edilmelidir. Bizim Ekizce ormanlarımızda şakayıklar da yaşar. Halk dilinde ayıgülü denen şakayıklar, Expo 2016'nın sembol çiçeği seçildi. Sevindik ama şakayıklarımızı korumaktan da aciz kaldılar. Bizim alanımız Ekizce Yaylası'nda da anıt ağaçlar şimdiye kadar koruma altına alınmış olsaydı bırakın mermer ocağına vermeyi, kesmeye bile kıyamazlardı. Bu kıyım kararını veren mutlaka sorgulanmalıdır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/sedirler-dile-geldi_127680.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!