Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şehirde Tek Odaya Sıkışan Aileler Köylerine Dönünce Huzur Buldu

Terör nedeniyle köyünden kopan binlerce kişi, 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında evine geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor. 1992 yılında boşaltılan Tepecik ve Akdiken köylerinin sakinleri, bunlardan sadece küçük bir kısmı. İçişleri Bakanlığı'nın 2009 verilerine göre, terör nedeniyle yaşadığı yerden ayrılan 386 bin 360 kişiden 151 bin

Zaman Gazetesi
Şehirde Tek Odaya Sıkışan Aileler Köylerine Dönünce Huzur Buldu

Terör nedeniyle köyünden kopan binlerce kişi, 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında evine geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor. 1992 yılında boşaltılan Tepecik ve Akdiken köylerinin sakinleri, bunlardan sadece küçük bir kısmı. İçişleri Bakanlığı'nın 2009 verilerine göre, terör nedeniyle yaşadığı yerden ayrılan 386 bin 360 kişiden 151 bin 469'u memleketine geri döndü.
 
Güneşli bir bahar havası... Çiçekler rengârenk, etraf yemyeşil. Dağların eteğine kadar uzanan meralarda koyunlar, kuzular otluyor. Herkes kendi işinde; kimi bağ buduyor kimi hayvan güdüyor. Burası bir zamanlar terör bölgesi ilan edilerek boşaltılan Diyarbakır'ın Tepecik köyü. Köylerine geri dönen aileler hayata yeniden sımsıkı sarıldı, kötü günlerin izini silmeye çalışıyor. Şehirlerin varoşlarında yıllarca sıkıntı çeken aileler, şimdi geri döndükleri köylerinde sebze ve meyve yetiştiriyor. Tek gözlü gecekondularda yaşamaktan kurtulmanın sevincini yaşıyorlar. Terör nedeniyle sayısız acılar çektiklerini belirten Sait Tanrıverdi, "Bu köyün havasını şehirdeki bütün apartmanlara değişmem. Artık silah sesine değil huzura ihtiyaç var." diyor.

Terör nedeniyle köyünden kopan binlerce kişi, 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında evine geri döndü. 1992 yılında boşaltılan Tepecik ve Akdiken, yeniden doğan köylerden sadece ikisi. Kaymakamlığın desteğiyle ev ve müştemilatını yeniden inşa eden köylüler, 18 yıl önceki hayatlarına kaldığı yerden devam ediyor. Yıllarca Diyarbakır'da yaşamak zorunda kalan Sait Tanrıverdi, köyüne kavuştuğu için çok mutlu. Tepecik köyündeki evlerinin önünde eşi ve çocuklarıyla birlikte üzüm bağlarını budayan Tanrıverdi, "Bugünleri de görmek varmış. Şükürler olsun." diyor. Tanrıverdi, 1992 yılında yaşadığı acıyı bir türlü unutamıyor. Köylerine gelen bir komutan, halkı meydana toplayarak köylerini terk etmeleri için bir hafta süre vermiş. Herkes, ağır kış şartlarına rağmen bir hafta içinde göç etmek zorunda kalmış. 7 kardeşi, annesi ve babasıyla Diyarbakır'ın Fiskaya Mahallesi'ndeki bir odaya yerleştiklerini anlatan Tanrıverdi, "Bir anda hayatımız değişti. Onlarca hayvanımız vardı. Çok ucuza satmak zorunda kaldık. Şehirde büyük sıkıntılar çektik. Buradaki havayı Diyarbakır'daki bütün apartmanlara değişmem. Bugün çok mutluyuz." diye konuşuyor. Tanrıverdi, köye dönüş yaptıktan sonra evlenmiş. Eşi Fatma Hanım'la mutlu bir yuva kurduklarını söylerken, eski günleri bir daha yaşamak istemediklerini dile getiriyor.

Şehirde 11 nüfus tek odada yaşamış

Sebahattin Kaydaş da 1992 yılında Akdiken köyünden göç ederek Diyarbakır'ın Seyrantepe Mahallesi'nde bir gecekonduya yerleşmiş. Bir yıla yakın burada kalan Kaydaş, Olağanüstü Hal Valiliği'nin izniyle birkaç aileyle birlikte köyüne geri dönmüş. 1994 yılında köy tekrar boşaltılmış. Kaydaş bu kez, Sur ilçesindeki Fiskaya semtine göç etmiş. "11 nüfusumla tek gözlü odada kalıyordum. İşsizdim ve hiçbir gelirim yoktu. Akşama kadar pazarda bekliyorduk eve bir iki ekmek götürebilmek için." diyen Kaydaş, 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi'nden ilk yararlanan kişilerden biri olmuş. Şimdi inanılmaz mutlu: "Geri döndüğümde evim harabe olmuştu ama buna razıydım. Şehir hayatı bize göre değilmiş. Sıkıntılarımız var ama bugün çok huzurluyuz."

Sait Turan da yıllarca şehrin varoşlarında kaldıktan sonra döndüğü köyünde çok huzurlu olduğunu söylüyor. 8 çocuğu ve eşiyle birlikte şehirde aç kalmanın nasıl bir duygu olduğunu yaşadığını aktaran Turan, şöyle konuşuyor: "Orada bir kuru ekmeğe muhtaçtık. Köyümüze döndük, şimdi aylardır çalışıyorum. Bağ, bahçe budayarak geçimimi sağlıyorum. Bir inek evin bütün ihtiyaçlarını aşağı yukarı karşılıyor."

151 bin kişi geri döndü

İçişleri Bakanlığı'nın 2009 verilerine göre, terör nedeniyle yaşadığı yerden ayrılan 386 bin 360 kişiden 151 bin 469'u geri döndü. Boşalan 945 köyün altyapısı için şimdiye kadar 80 milyon TL'ye yakın para harcandı. Resmi belgelerde, Adıyaman'da 6, Ağrı'da 8, Bingöl'de 137, Bitlis'te 125, Elazığ'da 3, Hakkari'de 45, Muş'ta 31, Tunceli'de 100, Van'da 33, Batman'da 37, Diyarbakır'da 134, Mardin'de 129, Siirt'te 96 ve Şırnak'ta 61 olmak üzere toplam 945 köyün boşaltıldığı belirtiliyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı, boşaltılan ve yakılan köy-mezra sayısının 3 bin 500 civarında olduğunu savunuyor. İnsan Hakları Derneği ise bu sayıyı 3 bin 246 olarak belirtiyor. TBMM Göç Araştırma Komisyonu'nun belirlediği sayı ise 2 bin 663.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/sehirde-tek-odaya-sikisan-aileler-koylerine-donunce-huzur-buldu_78373.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!