Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şehzadebaşı Camii Nihayet Mezbelelikten Kurtuluyor

Restorasyon çalışmaları 13 yıl süren Mimar Sinan’ın ‘çıraklık eseri’ Şehzadebaşı Camii avlusu, mezbelelik görüntüsünden kurtulacak. Restorasyon çal

Zaman



b>Restorasyon çalışmaları 13 yıl süren Mimar Sinan’ın ‘çıraklık eseri’ Şehzadebaşı Camii avlusu, mezbelelik görüntüsünden kurtulacak. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihî caminin bahçesi de yeniden düzenlenecek.

Restorasyonuna başlanılan 1987 yılından beri bir mezbeleliği andıran tarihi Şehzadebaşı Camii’nin bahçesi nihayet düzenleniyor. Restorasyonu biteli 3 yıl olmasına rağmen bahçe düzenlemesi halen yapılmayan caminin, çevre düzenlemesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 Şubat’ta bir ihale yapılacak. 750 milyar muhammen bedelle gerçekleşecek ihale sonucunda Şehzadebaşı Camii’nin çevresi 15 yıl aradan sonra tekrar bahçe görünümüne kavuşacak.

Mimar Sinan’ın çıraklığı döneminde külliyesiyle beraber 4,5 yılda bitirdiği caminin restorasyonu 13 yıl sürmüş, müteahhit firmalar bir yandan camiyi restore ederken diğer yandan da caminin bahçesini mezbeleliğe çevirmişti. Caminin restorasyonu 2000 yılında bitmesine rağmen bahçe düzenlemesi halen yapılamadı. Caminin bahçesi, restorasyonu yapan müteahhit firmalar tarafından şantiye haline getirilmiş ve çalışmalar bittikten sonra tekrar düzenlenmemişti.

Cami cemaati, yılan hikayesine dönen restorasyon yılları boyunca müteahhit firmanın çok kere değiştiğini, ancak giden hiçbir firmanın geride bıraktığı şantiyeyi düzeltmediğini ve bahçenin mezbelelik haline geldiğini anlatıyor. Caminin bahçesinde halen molozlar, toprak yığınları, çöpler ve yabani otlar bulunuyor. Her yağmurun ardından caminin çevresinin adeta bataklığa döndüğünü belirten cemaat, belediyenin bahçeyi düzenleme kararından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırdığı cami, bahçesinin yanı sıra daha önce de külliye içerisine yapılan gecekondularla gündeme gelmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Depremi’nde orta derecede hasar gören Yavuz Sultan Selim Camii’nin restorasyonu için de hazırlıklara başladı. İstanbul’un yedi tepesinden birisi üzerinde bulunan ve şehrin silüetinde önemli bir yeri olan Yavuz Sultan Selim Camii’nin restorasyonu için 1,5 trilyon muhammen bedelle 6 Şubat’ta ihale yapılacağı açıklandı.

Sarayburnu’ndan itibaren İstanbul’un beşinci tepesi üzerinde bulunan ve bu tepeye ismini veren Yavuz Selim Camii, Pierre Loti tepesinden sonra en iyi Haliç manzarasına sahip mekan olarak biliniyor. Cami, “Orta derecede hasarlı” yapılar sınıfında bulunuyordu. 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Selim adına yaptırılan cami, Osmanlı mimarisinin de en nadide eserleri arasında görülüyor. Mimar Acem Ali tarafından yapılan Yavuz Selim Camii, sanat dünyası tarafından fildişi ve sedef süsleri, ağaç işçiliği örnekleri ve sırlı boya tekniği ile üretilmiş çinileri ile tanınıyor. Cami, içinde yer aldığı külliyeyle birlikte Yavuz Selim Mahallesi’ne de adını vermişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sehzadebasi-camii-nihayet-mezbelelikten-kurtuluyor_3228.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!