Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Selçuklu’nun Kubbet-ül İslam’ı Ahlat

Tarihi Selçuklu Mezarlığı’nda, kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat’ın seramikleri ve kaya yerleşim yerlerinin kitap halinde basılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

NTV
Selçuklu’nun Kubbet-ül İslam’ı Ahlat

elçuklu döneminde ‘Kubbet-ül İslam’ denilen 3 şehirden biri olan Ahlat’ın tarihi Selçuklu Mezarlığı’nda devam eden kazı çalışmalarının sonuçları, kitap halinde yayınlanacak. Tarihi Selçuklu Mezarlığı Kazısı Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Ahlat’ın Türk ve İslam tarihi açısından çok önemli bir yerinin olduğunu, mezarlıkta devam eden kazıların da bunu ortaya koyduğunu söyledi.

Tarihi Selçuklu Mezarlığı’nda, kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat’ın seramikleri ve kaya yerleşim yerlerinin kitap halinde basılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Ahlat’ın, Selçuklu döneminde “Kubbet-ül İslam” denilen 3 şehirden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Karamağaralı, şunları ifade etti: “Burada yapılan bilimsel çalışmaların bir kitap halinde neşredilmesi gerektiğine inanıyorum. Ahlat seramikleri üzerine daha önce çalışılmıştı. Ayrıca kaya yerleşim yerlerinde ilk kez çalışıldı. İki yıllık bir araştırma projesi son noktaya geldi. Ahlat’ta kaya mezarları ve daha doğrusu kaya yerleşim yerleri var. Bunların bir kısmı tapınak, bir kısmı ibadet yeri olarak kullanılmış. Yani farklı fonksiyonları olan kayalar ve oyulmuş mekanlar var.”

Doç. Dr. Karamağaralı, seramik ve kaya yerleşim yerlerinin, Ahlat’taki tarihi mezarlardan sonra, ilçeyle ilgili çok önemli unsur olduğunu söyledi. Ahlat’ta 1967 yılında başlayan ve 1991 yılına kadar süren bir kazı döneminin olduğunu belirten Doç. Dr Karamağaralı, bu dönemdeki bütün mimari buluntuları bir başka kitap olarak toparlamayı hedeflediklerini bildirdi. Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat ile ilgili yayınların artmasının, ilçenin dünya çapında tanınmasına da katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/selcuklunun-kubbet-ul-islami-ahlat_47415.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!