Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seul 2015'te Dünyanın İlk e-Şehri Olmaya Hazırlanıyor

Şehirler daha kalabalık ve karmaşık hale geldikçe, rekabetçi, yaşanabilir ve idare edilebilir kalmak için sakinlerini mümkün olduğunca internet üzerinden bir araya getirmeye çalışıyor. Şehirlerin git gide daha fazla odaklandıkları şey, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, makul bir ücrete internete erişimi sağlayan yüksek hızlı bağlantılar

Sabah Gazetesi, New York Times
Seul 2015'te Dünyanın İlk e-Şehri Olmaya Hazırlanıyor

Şehirler daha kalabalık ve karmaşık hale geldikçe, rekabetçi, yaşanabilir ve idare edilebilir kalmak için sakinlerini mümkün olduğunca internet üzerinden bir araya getirmeye çalışıyor. Şehirlerin git gide daha fazla odaklandıkları şey, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, makul bir ücrete internete erişimi sağlayan yüksek hızlı bağlantılar inşa etmek. Seul, bu eğilimin öncüsü. Belediye yetkilileriyse, "Daha bir şey görmediniz" diyor. Önümüzdeki üç veya dört yıl içinde Akıllı Seul 2015 (Smart Seoul 2015) isimli altyapı programı, bağlantılar için yeni kriterler oluşturacak. Belediye hizmetlerini mobil internet çağına entegre etmeye yönelik 900 milyon wonluk (792 milyon dolar) Akıllı Seul 2015 projesini yöneten Seul Bilgi Sistemleri Planlama Bürosu'nun Başkanı Hwang Jong-sung, "Dijital hizmetleri şehrin her noktasına yayacağız" diyor.

Şehir sakinlerinin yüzde 80'inin akıllı telefon ya da tablet bilgisayar taşıyacağı 2015'e kadar kablosuz internet erişimi her yerden sağlanabildiği gibi neredeyse bedava olacak. Belediye yetkilileri 300 park, 3 bin 200 kavşak, 2 bin 200 sokak ve alışveriş merkezleri de dâhil şehirdeki tüm kamusal alanlara ücretsiz Wi-fi bağlantı noktaları kuruyor. Kablosuz cihazları olanlar artık internet kafelere girmek ya da e-postalarını ve hisse senedi güncellemelerini takip etmek için eve gitmeyi beklemek zorunda kalmayacak.

New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nde yerel "e-hükümetlerle" ilgili yapılan bir küresel bir araştırmaya göre, Seul hâlihazırda dünya lideri. Her 10 şehir sakininden dokuzu, yüksek hızlı bir kablosuz internet bağlantısına abone. Şehir sakinleri internet üzerinden vergi iadelerinin kopyasını alabiliyor, tüm faturalarını ödeyebiliyor ve belediyenin konser salonundaki etkinlikler için rezervasyon yaptırabiliyor. 2015'de ise çok daha fazlasını akıllı telefonlarıyla yapacaklar. 2015'e kadar tüm Güney Koreli öğrencilere basılı ders kitapları yerine tablet bilgisayarlar verilecek. Ev ödevleri sırt çantalarında taşınmayacak, bilgisayarlara yüklenecek. Seul 2015'e kadar çocuklarının kaçırılmasından endişe eden ebeveynlerin evdeki bilgisayarlarından ya da akıllı telefonlarından çocuklarının yerini bulmasını sağlayacak bir güvenlik hizmetini de devreye sokacak. Katılan çocuklara elektronik bir etiket takılacak. Şehir ayrıca bazıları yardım isteyen bir insanı tespit edebilen kapalı devre kameraların sayısını artırarak suç oranını yüzde 10 azaltmayı hedefliyor.

Bu girişimler devletin işlemesini ve 10 milyon nüfuslu bu metropolde insanların yaşam tarzını değiştiriyor. Geçenlerde lise öğrencisi Yoon Hyomi, Seul'daki Gwanghwamun metro istasyonunda bulunan bir elektronik turnikeden geçti. Ücreti banka kartına iliştirilen bir çip ödedi. Dışarıdaki bir otobüs durağında, elektronik bir tabelada otobüsünün altı dakika içinde geleceği yazıyordu. İsteseydi otobüsün şehirdeki herhangi bir duraktan geçiş saatiyle ilgili güncellemeleri akıllı telefonuyla kontrol edebilirdi. Bu akıllı telefon uygulaması, Seul'un karmaşık otobüs ağındaki verileri kullanan lise öğrencisi tarafından geliştirildi. Belediye, halkı akıllı telefon uygulamaları geliştirmeye teşvik etmek için her geçen gün daha fazla veriyi halka açıyor. Otobüse binerken yine cüzdanındaki çiple bilet ücretini ödeyen Yoon, boş bir yere oturup telefonundan İngilizce dersini takip etti.

McKinsey & Company'nin Kore bürosunun başında olan Roland Villinger, elektronik cihazlar ve tüketici ürünleri alanında faaliyet gösteren dünya çapındaki şirketlerin Seul'u teknolojik yenilikler açısından için git gide daha önemli hale gelen bir deneme alanı olarak kabul ettiğini söylüyor. Mc Kinsey'in bu yılki tüketici anketi, Güney Korelilerin İngiltere, Almanya, Japonya, İspanya ve ABD'de dâhil incelenen altı ülke arasında akıllı telefonlara en hızlı uyum gösteren ülke olduğunu ortaya çıkardı. Villinger, "Korelilerin ya da Seul'da yaşayanların belli bir ürün hakkındaki düşünceleri, artık küresel anlamda önemde taşıyor" diyor.

Yerel bir cep telefonu üreticisi olan Pantech'in çalışanlarından Min Seong-joon için yeni teknoloji şimdilik kolaylık demek. Şehir kısa süre önce bir sıcaklık dalgasının etkisi altında kaldığında, Min dairesindeki klimayı açmak için araba sürerken akıllı telefonunu kullandı. Böylece vardığında ev serin olacaktı. Yazılım firması iDosi'nin Başkanı Kang Shin-dong, "Yakın gelecekte akıllı telefonunuza dokunmanız bile gerekmeyecek. Yazılım nerede olduğunuzu anlayacak ve siz gelmeden önce ışıkları, motoru ve müziği çalıştıracak" diyor.

ETİKETLER: kent dünyadan
http://www.yapi.com.tr/haberler/seul-2015te-dunyanin-ilk-e-sehri-olmaya-hazirlaniyor_89779.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!