Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sıfır Daireler Arttı, Kira Fiyatları Düştü

Konut projelerinde son üç yıldır gözlenen artış ve depremsellik gibi faktörler eski ya da bakımsız binalara talebi azaltınca, kira fiyatları İstanbul genelinde yüzde 50'ye varan oranlarda düşüş gösterdi.

Yeni Şafak Gazetesi/Yılmaz Yıldız
Sıfır Daireler Arttı, Kira Fiyatları Düştü

onut projelerinde son üç yıldır gözlenen artış ve depremsellik gibi faktörler eski ya da bakımsız binalara talebi azaltınca, kira fiyatları İstanbul genelinde yüzde 50'ye varan oranlarda düşüş gösterdi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) öncülük ettiği konut seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Son bir çok yıl içerisinde yapımına başlanan yüzbinlerce konutluk projelerin birer birer tamamlanmaya başlaması, emlak piyasasındaki fiyatların da yerine oturmasını sağlıyor. Sektörde depreme dayanıklılık ve konforun ön planda olduğu konut sayısının artması, özellikle büyükşehirlerde eski ve bakımsız evlere olan ilgiyi azaltırken, kira fiyatlarının da gerilemesine yol açtı. 2004 ve 2005 yılında temelleri atılan birçok konut projesinin tamamlanması ve vatandaşların nitelikli konut tercihi, İstanbul'da kira fiyatlarını düşürdü. İstanbul Umam Emlak Komisyoncuları Odası'nın verilerine göre kira fiyatları 1 Eylül 2006'dan 1 Ocak 2007'ye kadarki üç aylık dilimde bazı bölgelerde yüzde 50'lere varan oranlarda azaldı.

Rekor Düşüş Kartal'da
Emlakçılar Odası'nın hazırladığı kira fiyatları tablosuna göre İstanbul'da en büyük düşüş yüzde 47 ile Küçükçekmece ve Kartal'da yaşandı. Kartal ve Küçükçekmece'de 1 Eylül 2006'da 750 YTL olan kira fiyatları, 31 Aralık'ta 400 YTL'ye kadar düştü. Bu dönemde Avcılar'daki kira fiyatları da yüzde 38'lik düşüşle 650 YTL'den 400'ye geriledi. Kiralar Ataköy'de yüzde 14, Ataşehir'de yüzde 11, Bahçelievler'de yüzde 25, Bakırköy'de yüzde 18, Mecidiyeköy'de yüzde 27, Şirinevler'de yüzde 36, Şişli'de yüzde 32, Ulus'ta yüzde 40 oranında düştü. Odanın verilerine göre, Ümraniye ve Sarıyer'de fiyatlarda değişiklik gözlenmezken, Aksaray fiyatlarda artış yaşanan tek semt olarak dikkat çekiyor.

700 YTL'Ye Bodrum Kat
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları odası Başkanı Sabri Ateş, konut sektöründe harekitlilik yaşanan son iki üç yıl içerisinde kiracıların ve konut almak isteyenlerin de bilinçlenmesinin fiyatlardaki düşüşte etkili olduğunu söyledi. Şu anda vatandaşların eski binalara kiracı olarak bile aday olmadığını kaydeden Ateş, konut talebindeki artış sonrasında özellikle eski yerleşim bölgelerinde kira rayiçlerinin çok artığına dikkat çeken Ateş, “1+1, 2+1 bodrum daireye 700 YTL istemeye başladı. Vatandaş 700 YTL verip bodrumda oturacağına, misal 'Beylikdüzü'ne gider 400-500 YTL kira ile orada otururum veya 700'e orada 3+1'de otururum' diyor. Eski yerleşim bölgelerinde 700 YTL oturan kiracının çıktığı bir ev satılamadığı gibi 450 YTL'ye bile kiraya verilemedi” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sifir-daireler-artti-kira-fiyatlari-dustu_51573.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!