Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şile, Tarihi Dokusunu Örnek Köy Projesi ile Canlandıracak

İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki ilçesi Şile ve köylerinde, özgün niteliği bozulmadan günümüze ulaşan ahşap evler restore edilecek. Tarihi kentsel dokunun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için planlanan 'Örnek Köy' projesi ilk etapta Akçakese köyünde hayata geçirilecek.

Zaman Gazetesi
Şile, Tarihi Dokusunu Örnek Köy Projesi ile Canlandıracak

İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki ilçesi Şile ve köylerinde, özgün niteliği bozulmadan günümüze ulaşan ahşap evler restore edilecek. Tarihi kentsel dokunun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için planlanan 'Örnek Köy' projesi ilk etapta Akçakese köyünde hayata geçirilecek. Daha sonra sırası ile Kabakoz, Ahmediye ve Göksu köylerini de kapsayacak proje Çatalca ve Silivri'nin köylerinde de uygulanacak.

İlk etapta Akçakese köyünde 962 evin belirlendiğini kaydeden Koruma Uygulama Denetleme Müdürü Mehmet Şimşek Deniz şu bilgileri verdi: "Tarihi çevre koruma çalışmaları kapsamında ilk aşamada kültür ve doğa varlıklarını tam olarak belirledik. Ahşap evlerin yanı sıra günlük hayatla ilgili çeşme, hamam gibi yapılar, dini yapılar, ticari hayatın vazgeçilmez parçası olan çarşılar, sokakları çevreleyen duvarlar gibi çevre imgesinin oluşmasına katkıda bulunan yapı bileşenleri, yol döşemesi, ağaç, hazire, meydan gibi çevre ögelerin de envanteri çıkarıldı. Bu yapılar restore edilerek turistlerin buraya çekilmesi hedefleniyor."

Proje kapsamında KUDEB, 2008 Mayıs ayında Şile'de yer alan tüm binaları inceledi. Geleneksel özelliklerini ve mimari karakterlerini koruyan nitelikteki binalarla ilgili olarak tescil önerisi hazırlanarak İstanbul 6 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca yapıların tescil kararları alındı.

Projenin ilk uygulamasının yapılacağı Akçakese köyü Şile ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer alıyor. 190 hanenin yer aldığı köyün nüfusu ise yaklaşık 600 kişi. Köyün sınırları içinde ilköğretim, karakol, mezarlık, muhtarlık binası, cami ve telefon santralı gibi donatı alanları bulunuyor.

Akçakese köyünün diğer Şile sahil köylerinde olduğu gibi, şile bezi dokumacılığının ve şile bezi işlemeciliğinin yapıldığı köylerden biri olduğunu belirten KUDEB Müdürü Deniz şöyle konuştu:

"Köyün geçim kaynakları ormancılık ve arıcılık. Köyde yaşayanların çoğunluğunu emekliler oluşturmakta. Akçakese Örnek Köy Yerel Koruma Kalkınma Projesi ile geleneksel yapıların bozulmadan korunması, köy halkına kentsel koruma bilincinin kazandırılması, köyün özelliğine uygun ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi ve köy halkına istihdam sağlanmasını hedefliyoruz. "

Proje kapsamında yapılacak çalışmaların iki etaptan oluştuğunu belirten Deniz, ilk etabın planlama ve projelendirme olduğunu ifade etti. Buna göre planlama aşamasında şehir plancısı, mimar, restoratör, sanat tarihçisi, mühendis, sosyolog, taş ve ahşap ustalarının yer aldığı proje danışma kurulu oluşturulacak. Projenin ikinci etabı uygulamaya yönelik çalışmalardan oluşuyor. Projenin hayata geçebilmesi için ekonomik olarak desteğe ihtiyaç duyulacak. Bu kapsamda spon­sor temini çalışmalarının yapılması gerekiyor. Deniz, "Türkiye çapında bakıldığında Safranbolu-Beypazarı gibi örnekleri olan bu projenin en önemli özelliği İstanbul'da bir ilk olması." diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sile-tarihi-dokusunu-ornek-koy-projesi-ile-canlandiracak-_74989.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!